bokrecensioner boktips

Inte ens det förflutna

Författare: Anna Jansson
Genre: Roman
Ämnesord: mord, spänning
ISBN: 911301823X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem som ett dödens eget andetag och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta. I den svaga ljuslågan från tändaren ser de att den är daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.
Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil på riksväg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne väcks tankar på vedergällning och död för ett förlorat liv. De som orsakat så mycket lidande och skam får inte gå ostraffade.
Döden skriver en inbjudan. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända...
En av dem som följt med till ön är Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.

Medelbetyg: 3 (13 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Inte ens det förflutna :
2008-07-25 14:54
Att följa Maria Wern i den här boken blir en skruvad förvirrad litterär resa. Fantsi har författaren ingen brist på och en hel del psykologiskt skruvad fanstasi också.
Boken är bra trots lite väl fantastiska vändningar och i vanlig ordning, då det gäller Anna Janssons böcker, så är det näst intill omöjligt att komma på vem som är mördare innan berättelsen själv kommit dit att den avslöjar vem det är.
Jag hoppas dock att nästa bok av Anna Jansson har lite mer förankring i verkligheten så jag än en gång kan tänka att "det här skulle ju faktiskt kunnat hända i verkligheten" som jag tänkt då jag läst hennes tidigare böcker men inte denna gång.

080911 Var på en författarafton i måndags 8/9 och Anna Jansson var den författare vi fick träffa. Jag vet nu att nästan alla knasiga saker hon skrivit om i boken är självupplevda - ja, inte morden då men att bli fast på Gotska Sandön med elavbrott (6 dygn), jagandet av vatten, knappt någon mat, nästan drunkna i sanden och brunnar med trälock som ruttnat... Berättelsen var inte så skruvad ändå som jag tyckte då jag läste boken. :-)
Betyg 3
2008-08-06 23:35
Lite besviken då boken är långt ifrån realistisk.
Inte Janssons stil direkt.
Boken saknar inte mord men spänningen infinner sig aldrig.
Hoppas att nästa blir mer verklighetstrogen.
En mycket svag trea.
Betyg 3
2008-09-12 22:24
Klart besviken! Hade verkligen sett framemot denna bok och efter halva var jag less...vad har hänt? det här är ingen deckare utan snarare ett försök att göra en thriller, ett försök som inte gick bra.
Betyg 2
2009-07-24 23:36
Jag brukar gilla Anna Janssons böcker men denna föll mig inte helt i smaken. Kändes rörig, seg och förvirrande.
Bok nummer nio i serien om kriminalinspektör Maria Wern.
Betyg 2
2009-09-07 09:45
En liten annorlunda knorr på uppplägget. Några kvinnor fastnar ute på Gotska Sandön och den ena efter den andra faller bort - om man säger så.

Det är alltid spänannde med öar och miljön gjorde att man kände av spänningen i boken.

Visst var den lite osannolik på sina ställen men å andra sidan så är väl de flesta kriminalromaner det.
Betyg 4
2009-12-30 10:13
Jag gillade även denna bok även om den var lite annorlunda mot hennes övriga. Tycker den var lite läskigare och efter att ha läst den blir man inte speciellt sugen på att åka till Gotska sandön. Mycket svår att lägga ifrån sig.
Betyg 4
2010-07-06 22:23
så långrandig, så långtråkig och inte särskilt underhållande.. jansson är verkligen så ojämn i sitt skrivande, så synd!
Betyg 2
2010-12-17 14:52
Det är absolut första gången jag skräms av en svensk deckare. Det är första gången som jag på riktigt blir rädd när jag läser en bok i genren deckare. Så pass rädd att jag får stänga boken på kvällen och fortsätta när det blir ljust ute.

Boken är gripande och spännande hela tiden. Jag satt på helspänn under nästan hela bokens gång. Det var precis som jag var med i berättelsen själv och att jag var Maria Wern.

Jag tycker om den här boken. Den är unik i jämförelse med hennes andra böcker. Den är spännande och kuslig. En typisk bok som man sträckläser.
Betyg 4
2011-07-24 19:18
Mycket spacad upplevelse om jag får säga. Det händer verkligen mycket på ön. Kanske för mycket? Lite snabbt slut, där tyngdpunktem mer läggs på en arbetskamrats liv än hur det egentligen hängde ihop det hela på slutet och gripandet av mördaren.
Betyg 4
2012-04-15 12:48
Sju kvinnor reser till Gotska Sandön för deltaga i ett rehabilterings läger. Kriminalinspektör Maria Wern är också med och det blir en massa förvecklingar.
Boken fångar inte intresset och jag tycker det är en ganska rörig historia.
Betyg 1
2013-07-20 01:30
Inte Anna Jansson bästa, men tycker om att läsa om Gotland och Maria Wern.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Inte ens det förflutna
Liknande böcker:
Ristmärken
 J. Theorin
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang