bokrecensioner boktips

Den täta elden

Författare: Inger Edelfeldt
Genre: Roman
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9119526814


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I Den täta elden från 1987 möter vi Petra. Hon är ensam och förvirrad, allt går fel för henne, hennes kille hör inte av sig.
En dag så möter Petra en gammal klasskamrat, som är på tillfälligt besök i staden. Klasskamraten övertalar Petra att följa med henne till Dalarna, där hon bor i ett kollektiv tillsammans med tre andra kvinnor och en man.
Alex, mannen som de bor tillsammans med, är ledare för hela kollektivet. Han bor inte tillsammans med de andra utan bor i sin egen stuga. Det är en skrämmande person, som säger sig stå i förbindelse med en högre makt. Kvinnorna är hans lärjungar som blint lyder hans befallningar och han får dem att tro att han äger en djupare insikt om deras känsloliv.
När Petra, som är väldigt osäker på sig själv, träffar Alex första gången blir hon arg och skjuter honom ifrån sig. Men allt eftersom tiden går dras hon närmare honom. Hon blir förälskad i honom och fastnar till slut i sig själv.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den täta elden :
2005-11-21 18:37
Boken fick det att krypa inom mig. Jag nästan skämdes å Petras (och Inger Edelfeldts) vägnar för att hela förloppet var så himla förutsägbart: hur Petra först sätter sig på tvären mot Alex men sedan na-tur-ligt-vis blir kär i honom.
Det hade varit *mycket* mer intressant med en lite starkare kvinnlig huvudperson och den dynamiken med en sektledare som då kan uppstå.

Men boken är välskriven och trots ovanstående händer det att jag fortfarande då och då tänker på boken - så därför blir det en trea i alla fall. En mycket mager trea dock!
Betyg 3
2007-09-03 09:26
Edelfeldt har haft som ambition att förstå hur människor kan dras till mer eller mindre skumma sekter. Genom huvudpersonen Petras fall målas ett ganska trovärdigt scenario upp med bakomliggande självkänsleproblem, kärlekssökande... hela kitet.
Men "Den täta elden" lyfter aldrig. Det blir aldrig sådär riktigt intressant. Och nästan innan det börjat tar det slut. Kanske slutet är det minst trovärdiga - det går lite för lätt.
Edelfeldt skriver på ett okomplicerat, lite för enkelt, språk som sköljer förbi som kranvatten. Alldeles odramatiskt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den täta elden
Liknande böcker:
En oansenlig detalj
 A. Shibli
Den vita boken
 H. Kang
Levande och döda
 H. Kang
Den långa våren
 S. Salminen
Landa, andas, lev
 M. Fogelberg Nelson
Var finns Mr. Goodbar?
 J. Rossner
En vilsen själ
 G. Redin