bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
4 X Edelfeldt
Betraktandet av Hundar
Breven till Nattens dr..
Den kvinnliga mystiken..
Den täta elden
Det hemliga namnet
Duktig pojke
Finns det liv på mars?
Juliane och jag
Kamalas bok
Noveller för Världens..
Riktig kärlek
Skuggorna i spegeln
Stackars lilla Bubben
Svarta lådan
Liknande böcker:
Den svarta systern
 D. Edqvist
Kristin Lavransdotter 1
 S. Undset
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Regnmannen
 J. Karlsson
Sommaren utan män
 S. Hustvedt
Boken om Eva
 C. Beresford-Howe
Ghachar Ghochar
 V. Shanbhag
Den Blinde Siaren
 S. Pari
Huset vid Peachtree Road
 A. Rivers Siddons
Den obetänksamme älskaren
 L. Panduro

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSamtal med djävulen

 
Författare: Inger Edelfeldt
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, depression, hälsa, psykologi, religion, kärlek
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113028958
 
Spänning:  1
Lärorik:  5
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Två män möts av en slump på ett tåg. Det är nästan ett halvsekel sedan de sågs sist och mötet utlöser ett skred av plågsamma, laddade minnen.

Asger och Paul är kusiner och föddes in i en sträng frikyrklig församling i början av femtiotalet. På varsitt sätt har de präglats av sin livsfientliga uppfostran. Asger gjorde tidigt uppror och blev utstött ur kyrkan på grund av sitt leverne och sin sexualitet. Paul stannade kvar och beklagar den frisinnade anda som numera råder i hans församling.
Asger, nu nykter alkoholist och diakon, märker att Paul har något han vill bikta, och en trevande kontakt återupptas. Tveksamt inbjuder han den bekymrade kusinen till ett par dagars vistelse i familjens gamla sommarhus vid havet. Där ställs de stora frågorna om skuld, ondska, godhet och försoning på sin spets. Finns det situationer där förlåtelse är omöjlig? Vad är synd? Vad menar man när man kallar någon för djävulen? Och vad kan bli följden när vårt själsliv splittras i oförenligt svart och vitt, synd och renhet, godhet och ondska?
I varje scen och replikskifte öppnar sig det mångbottnade i brännande och svåra existentiella frågor. Samtidigt andas denna filmiskt uppbyggda kortroman medmänsklighet och sanningslängtan ända fram till det smärtsamma och följdriktiga slutet. Inger Edelfeldts kammarspel om ett laddat möte stannar länge i minnet.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Samtal med djävulen :


d@ddydj 2015-04-26 21:00
Jag kom först i kontakt med Inger Edelfeldts författarskap genom boken ”Duktig pojke”. Det var en pricksäker skildring över en bögs uppväxt och jag var förvånad över hur hon (som icke-bög) kunde skildra det så autentiskt.

Och nu blev det ”Samtal med djävulen” en egentligen ganska pedagogisk (övertydlig) bok om två religiösa män vars liv kom att utstakas beroende på om de förtryckte sin homosexualitet eller ej. När de av en ren slump träffas efter mer än 40 år blottläggs det hur deras liv präglats över valen de gjort, smärtorna som de behövt erfara till följd av valen och slutligen försoningen.

Det är en bok om religionen och dess paradigmskifte – vi har fått en mindre fördömande kyrka som inte längre tillämpar en gammal motsägelsefull mall över vad som är ont och gott. Vi har fått en svensk kyrka som inte fördömer homosexualitet. Sen finns det alltid de som inte kommit så långt; i boken handlar det om pingstmannen Paul - i verkligheten handlar det om pingstpastorer som säger att homosexuella kommer hamna i helvetet och därmed indirekt uppmanar de att ta livet av sig för att inte leva ut sina liv i ”synd”. Jag ställer mig frågan, hur kan man vara så trångsynt? Den andra huvudpersonen, Asger, säger ”om man väljer att stanna i ett visst sammanhang så måste man ju fungera i det". Utgör majoriteten ett för stort sammanhang att känna gemenskap inom och att man därför väljer en annan gemenskap där man råkar ha privilegier som inte leder till att man blir fördömd (och istället fördömer andra)?

Samtidigt som jag ställer mig frågan om trångsynthet går även tankar kring acceptans och vad det är som får människor att slutligen acceptera. I första hand tror jag det lättast sker genom att den andre inte har något förlora på det. I andra hand, tror jag, att det sker genom att människan inom en minoritet behövt rättfärdiga sitt mänskliga värde och samtidigt inte kränker en annan människas värde. Men det är en kamp i sig, att känna nödvändigheten i att rättfärdiga sig själv, som att man måste bevisa för den andra att man har ett lika stort värde som människa. Men ändå är det nästan det enda sättet.

”Samtal med djävulen” är en filosofisk och psykologisk bok om skam, skuld, värde och acceptans – att först acceptera sig själv och därefter förhoppningsvis finna ”möjligheten till en smula medkänsla med en själv”.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Samtal med djävulen


  Köp boken som film på cdon: