bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
4 X Edelfeldt
Betraktandet av Hundar
Breven till Nattens dr..
Den kvinnliga mystiken..
Den täta elden
Det hemliga namnet
Finns det liv på mars?
Juliane och jag
Kamalas bok
Noveller för Världens..
Riktig kärlek
Samtal med djävulen
Skuggorna i spegeln
Stackars lilla Bubben
Svarta lådan
Liknande böcker:
Norra Latin
 S. Bergmark Elfgren
Slutet
 M. Strandberg
Det sjunde rummet
 E. Svernström
Det övergivna barnhemmet
 E. Svernström
Silverdelfinen
 A. Eklund Lykull
Birgitta går i dansen
 A. Falk
Källartrappan
 A. Falk
En dam försvinner
 A. Falk
Sheriffpojken
 K. Genberg
Tobby, Tomas och Tina..
 K. Sonne

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDuktig pojke

 
Författare: Inger Edelfeldt
Genre: Ungdom
Ämnesord: kärlek, ungdom, utanförskap
ISBN: 9129648696
 
Romantik:  6
Lärorik:  5
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenDetta är Inger Edelfeldts uppmärksammade debutroman från 1977 om ung homosexuell kärlek. Boken har tryckts om i flera upplagor och är ständigt lika aktuell och efterfrågad.

Jim växer upp med en överbeskyddande mamma och en jäktad och krävande pappa. Han pressar sig att alltid vara bäst i skolan och är till det yttre mycket välanpassad. Ganska tidigt märker han att han dras till killar. Upptäckten gör honom förtvivlad. Han vill absolut inte vara en SÅN. Han försöker sig på att ha en flickvän, men lyckas inte vidare bra. På en fest träffar han Mats som flirtar ohämmat med honom och de inleder ett passionerat förhållande som får Jim att till sist släppa alla spärrar och göra upp med bilden av sig själv som ''duktig pojke''.


Utdrag ur boken:
Sommaren gick, och jag kände mig likadan. Kan du tänka dig hur det känns att vara livrädd för att gå in i ett varuhus? Hur det är att vara rädd för att plötsligt försvinna, luckras upp av ljuset från de starka lamporna eller av strålarna från den vänliga sommarsolen, som lyser över ett torg och får det att verka större och större och större. Jag grubblade på underliga saker, jag kunde till exempel bli rädd för att hamna utanför min egen kropp och se den gå sin väg, medan mitt medvetande hölls kvar, fånget i någon underlig sfär mellan dröm och verklighet.

Medelbetyg: 5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Duktig pojke :


mana 2005-03-11 17:11
Jag har funnit en ny favoritförfattare! "Duktig pojke" är Inger Edelfeldts debutroman och den kom 1977. Boken handlar om Jim, en skötsam kille som gör sina föräldrar stolta med toppbetygen som han får i skolan. Men Jim mår inte särskilt bra. Från någongång under mellanstadiet (tror jag att det är) och en bit in i högstadiet blir Jim mobbad av sina klasskamrater, och hans första vän Uffe som han träffar i sjuan, är inte direkt en dröm vän. Uffe verkar mest njuta av att trycka ner Jim och det är ganska sällan som de två har riktigt kul tillsammans.
Men sommaren mellan åttan och nian inträffar någonting som förändrar Jims liv. Han inser för första gången att han är homosexuell. Utan att berätta det för någon börjar han på gymnasiet, och bara några veckor innan studenten möter han Mats, den underbaraste och vackraste människa som Jim någonsin stött på, men deras förhållande verkar bara innebära en massa problem och fördomar.

Inger tar upp ett väldigt viktigt ämne, ett ämne som är lika viktigt idag som det var 1977 när boken kom ut, och homosexualitet var myckte mindre accepterat än vad det är idag.
Att en kvinna kan skriva en roman om en kille, sätta sig in i hur han tänker och hurdan han är, tycker jag är väldigt bra gjort. Och ännu bättre att hon gjorde det så galant och trovärdigt.

Ingers språk är bättre än de flesta författares som jag stött på. Det är någonting med sättet hon skriver på som fängslar mig, och gör det svårt för mig att slita mig bort från boken.
Betyg 5

Cecilia 2005-03-20 14:38


jurdnim 2009-08-17 18:17
En helt fantastisk roman som alla bör läsa.
Betyg 5

Man_i_Gbg 2010-02-04 12:06
Denna bok läste jag uppenbarligen direkt när den kom ut. Jag var då 15 år och det var den första bok jag stäck läste. Har alltid trott att jag läste den när jag var yngre men så kan det inte ha varit.

Jag gömde boken för klasskamrater och familjen men inte riktigt för min mamma. Den var helt fantastisk och det som Jim gjorde i boken skulle jag också vilja göra men det vågade jag inte. Det skulle dröja 25 år innan jag vågade erkänna för mig själv att jag faktiskt gillade killar och ytterligare fem år innan jag gick ut med att jag var gay.

Vad skriva om boken? Jag kan fortfarande komma ihåg de bilder och miljöer som jag skapade i min fantasi när jag läste boken och den enorma längtan till att få vara älskad för den jag är.

När jag nu hittat den här så inser jag att jag måste läsa om boken som levt med mig i större delen av mitt liv.
Betyg 5

d@ddydj 2014-02-05 14:42
En fantastisk bok med hög igenkänningsfaktor, om att hitta sig själv i livet och att acceptera den man är.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Duktig pojke


  Köp boken som film på cdon: