bokrecensioner boktips

Skuggorna i spegeln

Författare: Inger Edelfeldt
Genre: Ungdom
Ämnesord: humor, kärlek, spänning, ungdom, äventyr, vampyrer, andra världar
Utgivningsår: 2003
ISBN: 915010294X


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På ett märkligt sätt får Arri en dag tillträde till en annan värld, Eidolon - ett skuggrike befolkat av höviska vampyrer. Deras tillvaro både skrämmer och lockar henne. Särskilt dras hon till den förföriske Leonidas. Han blir hennes vägvisare i den andra världen.

Så händer något oväntat även hemma i skolan. Den svartklädde och fantasifulle Oscar som Arri hela tiden dyrkat på avstånd besvarar överraskande hennes kärlek. Plötsligt känns riket Eidolon mindre lockande, rentav hotfullt. Men förbindelsen med vampyrriket är upprättad"
. Den har en särskild mening och hennes närvaro krävs där på ett sätt som prövar både hennes känslor och hennes mod. Till slut ställs hon inför ett livsavgörande beslut. Det måste fattas utan hjälp eller råd från någon.

Utdrag ur boken:
Jag måste ha lyst som en sol vid frukostbordet, för Moderkakan, som hade suttit halva natten med ett korrektur och själv mest liknade ett spöke, tittade mildögt och belåtet på mig och sa att jag såg strålande ut. Vuxenbibliotikarien nickade instämmande. Allt var så harmoniskt och fint att jag nästan började längta efter Såpaklonens irriterande närvaro.
"Har Sollan flyttat för gott?" undrade jag.
"Nej, hon kommer ju hem och byter kläder ibland. Men den där Ricos föräldrar bor visst i ett stort hus, vet du, så de får vara mer ifred där."
"Snart är du mormor" sa jag.
"Säg inte sådär. Isolde vet allt om kondomer.
Jag drog mig bittert till minnes Prince Scarabees mössa och sa: "Hon samlade på dem, ja, när hon var tio år eller så. Jag lovar att alla redan är torra som fnöske. Vad ska ungen heta?"
"Sluta nu. Har du själv några kondomer förresten?"
"Vad då? Vad menar du?"
"Ursäkta, men jag tycker att du verkar så glad, så man undrar ju vad du har på gång."
"Och det första du tänker på är kondomer?"
"Förlåt då. Men rimligen är du ju lika fertil som..."
"Använd inte ordet fertil om mig" sa jag. "Det får mig att känna mig som en sugga, eller som kompostjord."

Medelbetyg: 4,25 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skuggorna i spegeln :
2005-02-17 12:01
Arri är en olycklig sjuttonårig flicka som är ovän med sin bästa kompis och hatar att vara singel.
Men en dag i skolan ser hon Honom, den vackraste kille hon sett. Oscar. Och han ler mot henne.
I hemmet händer någonting underligt när hon nedstämt ligger i sitt rum och lyssnar på musik. Hon ser skuggor i spegeln och en man kliver ut ur den. Han för med Arri till en annan plats, Eidolon. En plats som både lockar och skrämmer. Efter sitt första besök i Eidolon får hon plötsligt kontakt med Oscar och det dröjer inte länge förrän han är hennes pojkvän. Men Arri slits mellan världarna, vet inte vilken av dem som hon vill bo i.

Denna bok är helt gudomlig. Först kände jag mig smått irriterad. Arri använder ett sådant språk som jag är väldigt osäker på att sjuttonåringar använder. Alldeles för ofta stod det ord som jag inte hade en aning om vad de betydde.
Men det är skit samma. För språket som Inger använder är så otroligt bra och fängslande och underbar och fantastiskt, Jag älskar den här boken och jag önskade nästan genast att Arri fanns i verkligheten, och att hon var min vän. Hon är en sådan person som jag skulle vilja ha som bästa vän. En underbar människa.

Och historien är också fantastiskt bra. Orginell och fantasifull, och Inger har helt klart koll på hur dagens ungdomar för det mesta är. Har redan beställt mer böcker av henne som jag kommer att sluka så fort de kommer i min närhet! Denna bok får en stark femma i betyg
Betyg 5
2005-03-06 12:46
baksidetexten till denna bok verkade inte särskilt bra, men jag bestämde mig ändå för att läsa den och det är jag glad för. detta är en annorlunda bok, med väldigt mysigt språk. måste dock påpeka att jag tyckte att den var lite för kort. jag hade gärna läst ett antal sidor till ;)
Betyg 5
2005-08-08 18:13
Åh! En sådan här läser man inte ofta. Jag rekommenderar den av hela mitt fantasy-älskande hjärta och ber för att Eldelfeldt ska fatta pennan och skriva en fortsättning (eller en liknande roman).
Betyg 5
2007-03-22 15:28
vilken bra blandning av fantasy och en "vanlig ungdonsbok"! känns lite trög i början men Inger skriver ändå jätte bra! lite extra kul för jag går på samma skola som Arri gör! (fast namnet nämms aldrig!) bok för alla typer :)
Betyg 4
2007-09-05 12:46
Väldigt bra, den här boken var mitt första möte med Inger Edelfeldt. Spännande, ibland poetiskt, gillar dom Anne Rice-inspirerade vampyrerna! :)
Betyg 4
2007-11-02 20:50
Den var bra, den slutade inte som jag trott att den skulle ha gjort, och det tyckte jag om =D
Betyg 4
2010-07-17 21:49
Nje, inte min typ av bok. Har läst bättre böcker.
Men visst, den var underhållande och det fick räcka för att jag skulle läsa ut den.

Den får en 3,5.
Betyg 3
2014-11-12 16:33
Jag tycker att boken var väldigt bra jag tycker om att man får se ändå det mörka i tankarna, sen även att man får se henne ur ett perspektiv som faktiskt är och händer i vissa 17 åringars liv idag. Jag gillar att hon frågesätter kärleken i boken och inte får den att låta som en dans på rosor som de flesta andra böcker vill få det till det gör att den blir lite verkligare. Men det jag tyckte var lite mindre bra var hur boken slutade hade velat ha en uppföljare eller något sådant för den slutar med en massa frågor som till exempel, Vad hände sen mellan Oscar och arri? Hände det något med eidolon och får Leonidas som han vill? sen på vissa sätt som boken är skriven gör att man får titta två gånger ofta. Men jag var helt fast i boken och har nu läst ut den på lite mer en en dag och kommer nog att läsa den flera gånger.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skuggorna i spegeln
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Fjällflygaren och vargen
 K. Schwartskopf
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Fjällflygaren
 K. Schwartskopf
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold