bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
4 X Edelfeldt
Betraktandet av Hundar
Den kvinnliga mystiken..
Den täta elden
Det hemliga namnet
Duktig pojke
Finns det liv på mars?
Juliane och jag
Kamalas bok
Noveller för Världens..
Riktig kärlek
Samtal med djävulen
Skuggorna i spegeln
Stackars lilla Bubben
Svarta lådan

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBreven till Nattens drottning

 
Författare: Inger Edelfeldt
Genre: Roman
Ämnesord: gotisk text
Utgivningsår: 1985
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


''Georg Daniel Bratts Krönika'' står det i gotiska bokstäver på den svarta anteckingsbok i vilken den sjuttonårige Georg skriver ned sina reflektioner om tillvaron, konsten och döden.
Länge har han använt sin tid mest till att skolka, måla stora dramatiska tavlor och på avstånd dyrka en flicka som han skriver noggrant formulernade brev till. När han inte lyckas förmå henne att sitta modell eller ens diskutera filosofi med honom bildar han Anakronistiska Föreningen. Dess tre medlemmar ägnar sig åt allt från väl planerade provokationer på tunnelbanan till gräl om livsfrågor i skolans cafeteria. De iscensätter också ett absurt historiskt spel som får ett något oväntat slut.
Georgs brev och anteckningar är melodramatiska, egocentriska, småaktiga och storvulna om vartannat. Men under fraserna finns ett verkligt allvar och en skräck som han inte ens vågar tala med sina två vänner om.
Under ett känsloladdat halvår hinner Georgs fantasivärld få åtskilliga törnar, och att den inte havererar helt beror nog på den mänskliga självbevarelsedriften...

Utdrag ur boken:
5/12

Jag ämnar skrinlägga varje tanke på pjäsen. Vi hade idag sammanträde på cafeterian och jag visade dem vad jag skrivit. Martin kom med onyanserad kritik och Magdalena bara fnittrade. De vill ändra mitt drama så att det blir oigenkännligt! Martin påpekade att han vet mer om teater än jag. Jag inskärpte i honom att jag vet mer om U. Grandier och historia än han! Han hade för övrigt skrivit ett förslag till prolog, som var helt oacceptaelt. Han hade till och med stavat fel till ''cerebral''.
Jag har trott att vi tre någonstans var på ungefär samma våglängd. Det är plågsamt att inse att vi i psykologiskt avseende är rena främlingar för varandra. Magdalena hade dock inte fullt så mycket att invända som Martin; kanske kunde hon och jag uppföra ett slags skådespel tillsammans. Just nu tvår jag emellertid mina händer. Jag har mitt måleri att tänka på. Alla ytliga föreställningar och meningslösa spex har gjort att jag fjärmat mig från mitt undemedvetnas kreativa strömningar, vilket är beklagligt. Jag skall nu omdelbart ta itu med den apokalyptiske ryttaren.


Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Breven till Nattens drottning :


Natalya 2004-01-05 13:28
Gud så roligt! Vilken hemsk kille, Georg. Inger Edelfeldt låter en titta in i en hjärna med något fel självbild(hrm), och gud så roligt det är att läsa hans tvärsäkra bedömningar av händelser och människor omkring honom. Samtidigt är den också smärtsam, man förstår ju att killen egentligen inte mår bra. Och jag tror författaren på något sätt velat fånga nån slags namnlös skräck och ensamhet inför livet som nog många går och bär på, även om det här minst sagt dragits till sin spets. LÄS, för Guds skull!!!
Betyg 5

KrissDeValnor 2005-06-05 17:18
helt okej tidsfördriv. Dock inte lika bra som andra böcker av favoriten Edelfeldt.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Breven till Nattens drottning


  Köp boken som film på cdon: