bokrecensioner boktips

Den långsamme

Författare: J.M. Coetzee
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9185251399


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den Långsamme är berättelsen om hur mr Rayments öde förändras efter en allvarlig trafikolycka. Hans väg tillbaka kommer att kantas av en rad gåtfulla kvinnor, som plötsligt gör intrång i hans liv. Hans beroende av andra gör att han upplever sin tillvaro som tung och meningslös ända till den dag då den kroatiska sköterskan Marijana kliver över tröskeln. Han blir handlöst förälskad i den vackra och omsorgsfulla trebarnsmamman. För hennes skull är han beredd att göra vadsomhelst, trots att han tidigt inser det orimliga i deras situation.

En fascinerande och gåtfull berättelse om hur en äldre mans trångsynta begär splittrar en hel familj. En man som för sent i livet upptäcker vad som fattas honom. Han är trög och tafatt med sina känslor. Han är helt sonika en långsam man.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den långsamme :
2005-11-16 20:45
Vad händer när livet vräks över ända precis när det börjar bli dags att summera det? Om man får tid - gott om tid - att overksam sitta och fundera igenom sitt liv, hur mycket kommer man ångra? Vad är viktigast i livet?
Ungefär de frågorna ställer Coetzee i "Den långsamme". Kanske intressanta frågor, men de känns för mig inte särskilt relevanta (nu). Det blir ganska pratigt och segt.
Men det börjar bra, man slungas genast in i handlingen, minst sagt dramatiskt.
Efter hand bygger författaren bygger in en form av mystik: en karaktär blir men inte riktigt klar över. Vem är hon? Var kommer hon ifrån? Hur kan hon veta så mycket? Ett tag hjälper denna införda "gåta" till att hålla intresset uppe, men snart slocknar det igen. Kanske är det jag som inte fattar bara.
Språket är lätt, ledigt och klart. Översättningen utmärkt, en av de bästa jag sett - från engelska, vilket är det enda jag kan bedöma ordentligt.
Betyg 3
2010-10-16 18:26
En gripande bok om en äldre man, som råkar ut för en olycka och förlorar ena benet. Han tycker att hans liv är förlorat, och vill bara tyna bort. En dam som blir anställd som sköterska hos honom ger honom lite livskraft tillbaka. Kärlek, åtrå, och andra känslor väcks hos honom igen, dock så är känslorna enkelriktade! Den äldre mannen försöker att göra det som han tycker är rätt, men blir ofta missförstådd.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den långsamme
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout
Damm på hjärnan
 E. Ramm
Båten
 L. Lundberg
Huset vid parken
 I. Ahlstrand