bokrecensioner boktips

Ungdomsår

Originaltitel: Youth
Författare: J.M. Coetzee
Genre: Roman
Ämnesord: ungdomsår
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9176088995


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Den unge studenten i 1950-talets Sydafrika har sedan länge planerat och drömt om att lämna sitt hemland. Alla pengar som blir över lägger han undan till den biljett som ska föra honom ut i världen.
London blir den plats där allt ska hända. Där ska han finna den stora kärleken, leva fullt ut och inleda sin författarbana. Men London är stort och det är svårt att finna sig till rätta. För att försörja sig tar han anställning som dataprogrammerare. Den nya tillvaron blir långt ifrån vad han tänkt sig.
Ungdomsår är en fascinerande fortsättning på J.M. Coetzees självbiografiska ''romanserie'' som inleddes med Pojkår.
Medelbetyg: 3,8 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ungdomsår :
2004-04-09 22:05
Mycket välskriven men samtidigt lättläst skildring av en drygt 20 år gammal sydafrikans liv och drömmar efter att han flyttat till London för att bli författare.
Boken är intressant, dels eftersom den är en självbiografi skriven av en nobelpristagare; man får se hur hans författarkarriär formades och att det inte var någon enkel resa till framgång. Men den är även mycket intressant och läsvärd för dess beskrivning av en vilsen ung människas liv i ett främmande land. Det går mycket väl att känna igen sig i åtminstone delar av beskrivningen, även om man varken är författare eller lever utomlands.
Betyg 5
2004-07-06 13:06
Om åren från universitet till arbetet som programmerare i London. De delar som handlar om Johns liv är intressanta, de som handlar om hans litteraturstudier tycker jag inte är lika bra.
Bättre än Pojkår. (2004)
Betyg 3
2005-04-06 13:47
En skildring av en ynglings inre liv. Förhoppningar om emigration och utbildning. Besvikelser. Många besvikelser. En mörk bok.
Betyg 3
2006-02-23 21:54
Denna bok kunde jag verkligen ta till mig då jag känner igen mig själv nästan rakt igenom den. Höga förväntningar som inte riktigt blir till vad han har tänkt gör att känslan för personen blir väldigt verklig.

Mycket Bra Bok!
Betyg 5
2006-10-01 00:26
Väldigt personlig, intressant, skarpsynt och rolig. Handlar om mer konkreta livsangelägenheter än Pojkår, som i efterhand känns smått sagoaktigt bredvid efterföljaren. Men det är väl bara för att man är vuxen.
Betyg 4
2006-10-29 10:11
nja, jag hde förväntat mig mer....
Betyg 3
2007-08-27 19:17
Helt fantastisk bok. Den kändes väldigt realistisk. Nu förstår jag unga vilsna män mycket bättre. Många tankar om livet sätts igång och det är inga roliga tankar så den var lite skrämmande att läsa.
(Blev lite arg när jag såg att någon skrivit att boken var mörk och därför dålig.
Det går ju inte att bedöma en bok utifrån hur rolig och lätt den är!!! LÄS EN KOMEDI OM MAN VILL HA ROLIGT!)
Betyg 5
2008-03-08 10:17
Skildrad med mycket distans och skoningslöshet inför den han då var. Romanen är beundransvärd men lite tråkig liksom den person han skildrar. Men med en viss humor. Berättelsen lunkar fram men griper inte mig.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ungdomsår