bokrecensioner boktips

Onåd

Författare: J.M. Coetzee
Genre: Roman
Ämnesord: ange
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9176089754


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En vit medelålders universitetslärare i Kapstaden, David Lurie, har en affär med en av sina kvinnliga studenter. När deras förhållande avslöjas ställs David inför skolledningens krav: han skall inte bara erkänna utan även visa sin djupa ånger offentligt. Men det vägrar han gå med på. ''Mitt försvar bygger på begärets rättigheter'', hävdar han. Han väljer själv att sluta och upptäcker snart att vänskapskretsen vänder sig bort från honom.
David drar sig undan till dottern Lucys lantgård. Han hjälper henne med grönsaksodling och med hennes hundpensionat. Han arbetar även på ett djursjukhus i närheten. Sakta börjar David komma till rätta med livet.
Men i området som nästan helt befolkas av svarta håller maktbalansen på att skifta. En dag dyker plötsligt tre svarta män upp på gården och Lucy blir brutalt våldtagen. Davids ''civiliserade'' värld vänds upp och ner och han blir rasande när Lucy vägrar att polisanmäla våldtäkten. Hon envisas att bo kvar på gården. I vanära, i onåd.
Medelbetyg: 3,94 (32 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Onåd :
2004-01-20 12:55
En bok om det nya Sydafrika, om rätt och fel och där verkligheten är varken svart eller vit.
Otroligt välskriven bok med ett fantastiskt språk. Samtidigt är den verkligen mycket lättläst, man sugs formligen med i berättandet.
Historien börjar enkelt, men kompliceras allteftersom. Det är en historia med många bottnar, och där man verkligen har fått något att fundera över när boken är utläst. En bok som berör. Mycket bra!
Betyg 5
2004-03-24 10:35
Jag blev inte alls så fascinerad över denna Coetzee-bok. Jag tycker den var luddigt skriven o slutade i ett jaså!? Sen förstår jag inte varför en av personerna handlade som hon gjorde, mot allt sunt förnuft. Resultatet blev att hon ställde sig längst ner i rangskalan, frivilligt, utan möjlighet att ta sig därifrån.
Betyg 3
2004-08-04 14:51
Den bästa bok jag har läst på flera år. Otroligt stark läsupplevelse, kändes som ett slag i magen. Samtidigt är det svårt att säga vad den egentligen handlar om eller vad budskapet är, den är så komplex (men ändå lättläst rent språkligt).
Betyg 5
2004-08-15 19:48
En otroligt välskriven och fascinerande berättelse från dagens Sydafrika.
Ett komplicerat budskap med en klar underton om människors längtan och försvarslöshet.
Klart läsvärd!
Betyg 4
2004-08-19 15:53
Jag vet inte riktigt varför, men jag kände redan efter bara några sidors läsning att den här boken inte alls tilltalade mig. Jag tycker helt frankt att storyn känns alltför konstruerad och därmed också verklighetsfrämmande. Det är vidare svårt att få något grepp om huvudpersonernas ageranden - ageranden som endast känns frånvända och infantila. Bokens huvudperson universitetslärare David Lurie uppfattar jag som enbart osympatisk och sorglig. Detta samtidigt som skildringen är tecknat utan det minsta uns av berättarglädje. Framförallt brister Onåd i trovärdighet och det är förödande för en roman som syftar till skildra det nya Sydafrika. För i ärlighetens namn, vilken kvinna skulle i verkligheten kunna tänka sig att ingå äktenskap med en man som skyddar den som våldtagit henne? Om avsikten med Onåd varit att provocera och väcka anstöt kan man nog konstatera att Coetzee lyckats. Jag tycker dock att detta har skett på bekostnad av den litterära kvaliteten. Onåd är emellertid inte direkt dålig utan snarare oförtjänt uppskriven.
Betyg 2
2005-01-10 09:48
En fascinerande historia som handlar om mänskliga relationer på många olika plan och hur behovet av kontakt och gemenskap med sin familj och andra påverkar oss.
Handlingen var helt oförutsägbar tycker jag. Framförallt språket gör att det blir toppbetyg för den här boken.
Jag tog god tid på mig att läsa den, jag ville inte att den skulle ta slut.
Betyg 5
2005-02-25 22:39
Detta är en lysande bok! Den väcker känslor, den skakar om, den får en att tänka till. Här är inte personerna förenklade och endimensionella utan mångbottnade och inte lätta att förstå. Coetzee lyckas verkligen med att skapa intresse för den komplicerade verklighet som dagens Sydafrika utgör.

Språket är också mycket vackert och genomtänkt. Jag läste boken på engelska så jag kan inte uttala mig om den svenska översättningen, men det råder i alla fall ingen tvekan om att Coetzees Nobelpris var välförtjänt.
Betyg 5
2005-10-07 17:22
Laste den pa engelska, som jag skulle rekommendera alla att gora.
Det har redan skrivits en del om boken och jag instammer med delar av kritiken. Jag haller med stigh att handlingen ibland kan kannas verklighetsframmande, men sedan nar var det ett krav for att en bok ska uppfattas som bra??? I sjalva verket sa beskriver den har boken verkligheten pa ett alldeles fortraffligt satt: den ar full av sanningar och funderingar applicerbara pa mycket mer an det specifika fallet Syd Afrika. Spraket tycker jag ar flytande, mycket naturligt med finnurligt utplacerade punkter och komman. Gar garna in pa djupet om nagon antar utmaningen...;)
Betyg 5
2005-10-20 20:04
Jag är ingen fan av nobelpristagare men hade hört att Coetzee skulle vara bra och dessutom har jag själv varit i Sydafrika så det var intressant ur den aspekten också. Tyckte dock inte att det var någon större läsupplevelse och den var ganska seg att ta sig igenom. Boken fick ett uppsving någonstans på mitten men dalade raskt ner igen på slutet, som jag tycker var riktigt dåligt. Den manade dock till eftertanke men mycket mer än så var det inte.
Betyg 3
2005-12-23 07:32
Detta är en av få böcker jag läst som utspelar sig i Sydafrika. Mycket intressant och gripande om ett samhälle som har mycket kvar att "styra upp". Är ni sugna på något lättsamt är detta fel bok att mysa till.
Betyg 4
2006-01-17 19:00
JAg tycker att den är helt okej. Jag tycker att den skildrar vad som kan hända När en lärare har i hop det med en elev. Det är Inte rätt men han inser att han gjort fel...
Betyg 4
2006-02-15 11:04
oj vad jag tyckte den här boken var trist. Ointressant!
Betyg 2
2006-07-13 01:13
Det är helt tydligt att J.M Coetzee hade ett klart och tydligt syfte när han skrev Onåd. Faktum är att han nog hade flera stycken. Dels debatten om vad som kan betraktas som en våldtäkt, dels diskussionen om de vitas skuld gentemot de svarta i Sydafrika och slutligen den eviga rädslan för döden och förruttnelsen samt ångesten över att ha levt ett liv i meningslöshet.
Jodå, Coetzee hade nog flera syften - vilket framgår med all önskvärd övertydlighet.

Denna litterära treaktare berättar historien om David Luries väg från respekterad och aktad universitetslektor till utstött och föraktad våldtäktsman.
I akt ett får vi se David på ett diffust sätt förgripa sig på en ung elev till honom. Men är det verkligen våldtäkt? Det blir aldrig helt uppenbart då vi aldrig helt får veta hur flickan såg på alltihop. (Men troligtvis tyckte hon inte om det.)
I akt två får vi se hur Davids dotter blir brutalt skändad och våldtagen och vår huvudperson slår på fullt moralpådrag när dottern inte vill ta saken till polis, utan fogar sig i den roll som den vite i Sydafrika av idag - och tillika kvinna - har att bära.
Och slutligen i akt tre skriver Herr Lurie en opera om Lord Byron och har allmän ångest.
Slut.

Visst lyfts en del intressanta frågeställningar upp. Det är den största behållningen med boken, men också den största bristen. För frågeställningarna får all plats och bokens dramatik finns till enkom för att belysa dessa.
Resultatet blir, att när frågorna är avhandlade blir de sista 40 sidorna ett stort ”Jaså”, då karaktärerna i sig inte är speciellt intressanta att följa till boken slut.

Ljudboken:
Krister Henriksson har läst in Onåd, och som den skådespelare han är verkar han ha varit oförmögen att inte göra en egen liten tolkning av alla repliker. Efter att ha läst delar av boken i bokform, får jag bekräftat att alla "hmm" och "ja" och "uh" som finns insprängda i Henrikssons upplästa dialog, inte existerar.

Detta gör att Henriksson har läst en helt annan bok för mig än vad jag trodde. Och det blev en sämre bok.

Betyg 2
2006-10-13 11:09
Hmm, jo den var väl bra men jag hade förväntat mig mer.
Betyg 3
2006-10-29 10:11
skönt att läsa om verkliga personer som har flera sidor, båda onda och goda.
Betyg 4
2006-11-15 20:40
Det här är en bok som fick mig fundera en hel del. Jag tycker den är fängslande och det är svårt att lägga den i från sig. Den känns enkel och ren, utan onödiga utsvävningar.
Betyg 4
2006-12-13 15:09
Jag lyckades ta mig igenom den efter ganska många veckor. Den blev liggande flera gånger, men jag hängde ändå med när jag tog upp den igen.
Tycker att de kapitel som handlar om hans opera är otroligt uttröttande och inte ger mig nånting alls. Kanske missar jag något, men jag förstår bara inte poängen med att ha dem med.
Betyg 3
2006-12-21 14:43
Jag tror att man måste ha levt i Sydafrika för att fullt förstå dynamiken i den här boken.
I Kapstaden lever den medelålders universitetsläraren David Lurie som dövar ångesten i sitt tomma liv genom att ha tillfälliga sexuella kontakter.
Den dagen han inleder en affär med en mycket yngre elev rasar allt för honom.
När han vägrar att göra avbön offentligt,vilket krävs av honom för att han ska få behålla sitt arbete,säger han upp sig och flyr till sin dotter Lucy som lever på en gård där hon en gång var en del i ett hippiekollektiv.Numera är hon ensam kvar ute i obygden med ett hundpensionat,några bekanta som driver ett ideellt djursjukhus och gårdsförvaltaren Petrus.
En dag bryter sig några män i i huset,stjäl lite saker,brännskadar David och våldtar Lucy.Lucys syn på de vitas skuldbörda och Davids dito skiljer sig åt.Lucy väljer att acceptera det skedda som en slags amortering hon som vit måste betala för att få stanna på gården,David vill få henne att anmäla det som hände och flytta därifrån.
Och vad vet egentligen Petrus om det som hände?

Coetzees språk är lättläst,flytande och medryckande.Historien är intressant,otäck och väcker funderingar.Däremot är den dunkel för den som inte levt i Sydafrika,slutet lämnar många lösa trådar.Lite för många.
Som läsare känner man sig inte helt tillfreds med att inte få veta mer om vad som hände sedan.Men,ändå.Onåd är en väldigt stark bok som väl förtjänar en stark fyra.
Betyg 4
2008-04-08 12:09
Sällan har jag läst ett lika levande porträtt av en människa än David Lurie i denna roman av nobelpristagaren Coetzee. Jag tror varje ord i romanen. Jag känner mig så hemma i sättet att berätta (inte i intrigen) att det känns som det är någon jag känner väl som sitter i samma rum som mig och berättar. Mycket skickligt.
Men jag vet inte om jag förstår allt som händer. Eller snarare varför det händer. Men det ger mig en del att fundera på.
Jag är glad att jag tog mig för att läsa "Onåd" eftersom jag tror att mycket av Coetzees storhet skulle ha gått mig förbi annars, efter att ha läst "Youth" och "Den långsamme". I "Onåd" lyckas författaren mycket bättre än i de andra.
Betyg 4
2008-07-01 13:03
Den här boken berör, skakar om och provocerar. Sällan har jag känt en bok så fysiskt, nästan under huden, otäckt var det stundtals. Ändå kunde jag inte sluta läsa och tänka på boken. Underbart språk som flyter. Jag bara ångrar att jag valt boken till semesterläsningen, badvattnet kändes så kallt. En klar rekommendation, men ingen behaglig bok.
Betyg 4
2009-05-07 11:02
Ok bok. Inget som borde bidra till N-priset dock?
Betyg 3
2010-02-25 13:12
Att inte förstå varför personer handlar som dom gör i boken handlar i grund och botten om att läsaren inte förstår sydafrikas historia.
Boken är oerhört välskriven och talande. Absolut läsvärd!
Betyg 5
2011-03-06 10:22
Hur mycket kan man egentligen hjälpa andra människor? Efter våldsbrottet som både David och Lucy utsattes för, försökte David hjälpa sin dotter så gott han kunde. Men det slutade bara med att deras relation blev skörare och skörare. I slutändan så kan man kanske bara hjälpa sig själv för att ta sig över hinder. Det enda man kan hoppas är att när man väl lämnar personen till sina egna problem, är att den är tillräckligt stark att ta sig igenom dessa. Man fick aldrig direkt veta hur det låg till med Lucy på slutet, men symboliken till att han inte alltid kunde vara vid hennes sida var slående med sista orden.

Det vi dock är bra på är att straffa och hitta förövare. Det kunde inte gå mer regelrätt till när David blev avskedad efter att ha haft en affär med sina studenter. Men var låg det rätta i våldsbrottet? Var det att Lucy som vit kvinna inte hörde hemma i Sydafrika och rättvisa på så vis skippades genom att hon blev våldtagen? Hur mycket David försökte att behandla alla jämlikt, kunde inte ens han på slutet undgå att han och Lucy var en annan typ av människor (västerlänningar) till skillnad från dem (sydafrikaner) som begått våldsgärningarna.

Det enda man kan göra för att försöka glömma så mycket är att följa Voltaires råd: Odla din trädgård. Davids trädgård var den opera han försökte skriva. Men till slut blev den så närgången honom själv, att även det blev en omöjlighet.
2011-03-14 20:31
Ett mästerverk från första till sista sidan! Karraktärerna är mångbottnade och trovärdiga. En rad etiska frågor lyfts upp under resans gång och författare lämnar upp till läsaren att ta ställning till dessa. I mångt och mycket en deprimerande bok men med ett knivskarpt språk som väcker många funderingar och känslor.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Onåd
Liknande böcker:
Tystnadens gåva
 L. Gustafsson