bokrecensioner boktips

En liten hjälte

Författare: Fjodor Dostojevskij
Genre: Historisk roman
Ämnesord: filosofi, historia, kärlek, ungdom, djur
ISBN: 9788793240414


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Dostojevskij (1821-1881) räknas i dag som en av de största författarna genom tiderna. Författarskapet är enormt och omfattar bl.a. de stora romanerna Bröderna Karamazov, Brott och Straff och Idioten.

En liten hjälte utspelar sig under några sommardagar på ett gods utanför Moskva, där medlemmar av den ryska överklassen roar sig med överdådiga fester, vackra utflykter och sorglösa sysslor. Huvudpersonen är en 11-årig pojke som fascineras av och förälskar sig i en av godsets gäster, den vackra och melankoliska – samt vuxna och gifta – Madame M. Genom pojkens klara blick får man en inblick i vad som sker bakom den polerade fasaden – däribland den snedställda balansen mellan könen och de vuxnas nedlåtande och tanklösa beteende gentemot barn. Berättelsen rymmer också några mycket vackra naturskildringar och är först och främst en vacker beskrivning av en pojkes första möte med den erotiska kärleken.

När Dostojevskij arresterades 1848 för "revolutionär verksamhet" på grund av sitt medlemskap i den intellektuella föreningen Petrasjevskijgruppen skickades han först till Peter-Paulfästningen i Sankt Petersburg. Här satt han fängslad i åtta månader i väntan på den slutgiltiga domen. När han efter tre månader i det mörka fängelset fick lov att ha stearinljus i sin cell, började han genast att skriva, vilket resulterade i En liten hjälte. Denna korta berättelse bildar en stark kontrast till de omständigheter som den skrevs under.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En liten hjälte :
2015-06-23 14:22
Kärleken har ingen ålder. Den 11-årige pojken blir mycket förälskad i Madame M och i en för henne svår situation så blir han hennes hjälte.

Det är en fin berättelse som Dostojevskij skrivit och den beskriver väl den tiden. Språket är gammalmodigt och det gör att den känns mer levande.
Betyg 4
2018-02-01 17:08
Vacker skildring av naturen. Historien griper inte riktigt tag i mig som övriga av hans historier gör. Tvåa.
Betyg 2
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou