bokrecensioner boktips

Friheten

Författare: Ulf Lundell
Genre: Roman
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9187370255


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tom Wasser, författare snart 50, ser tillbaka på ett liv som tycks ha skrivits mer än det levts. Staden, Stockholm, i slutet av 90-talet gör honom frustrerad, håller honom fången. På en av sina ''rundor på rastgården'' möter han Frank, utbränd reklamare, som när en plan om ett annat, bättre liv, på en annan plats. Genom Frank lär Tom känna Astrid, sval på ytan, fri i köttets trädgård; Trick, föräldralös men ''adopterad'' av Frank; Monika, som har Mexico City Blues och är hängiven åt oannonserade uppbrott.
I Livets mitt gör sej döden hemmastadd, låter sin lie blixtra till i all sin meningslösa glans och Gorm Saffer, Missing Persons AB, ser sej indragen i en mordgåta han inte vill lösa. Toms ungdomsvän Crock har fastnat i en turnèbuss, men kanske kan Rebecka fömå honom att kliva av vid nästa hållplats, bara hon kunde sluta slå sönder skyltfönster. Toms nu enda hemmavarande barn, Gus, är inget barn längre, ser på sin far med upphöjd misstro. I korsningen i Bronx, Centrala Söder, dundrar trafiken, tjuter ambulanserna. På Österlen råder friden. I Toscana rullar kullarna, gröna av vin.
Ett Sverige försvinner, ett annat tar vid. Och vem är den gamle italienaren, målaren, skådespelaren, diktaren, musikern? Och vem är Hermine? Tog Norden med datorns hjälp över världen för att bereda plats åt Idioten? Är det möjligt att ha Bram Stokers Dracula tatuerad på kroppen och vem är det som har stulit Toms skrivmaskin?
Allt börjar när Tom återvänder till staden från bilresor i Europa tillsammans med Jaz och nu vet dom att dom måste gå skilda vägar och hur gör man det och hösten driver svart regn över Stockholm och signalerar att ännu en ''sista vinter här'' kommer krängande som ett spökskepp över natthimlarna.
Medelbetyg: 3,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Friheten :
2003-11-24 09:31
Ett mästerverk! Jag minns knappt vad den handlar om, men SPRÅKET! Ett sånt driv, en sån frenesi, så ordrikt och levande! Ofta fullkomligt utmattande, jag var ibland tvungen att lägga ifrån mig boken för att jag inte stod ut, behövde andas. Och då tycker i alla fall jag att författaren har lyckats. Och samtidsskildringarna! Så klockrent, så smärtsamt och så frusterat. Dessutom Lundells berömda Stockholmsskildringar. Det här är en av mina absoluta favoritböcker, men jag tvivlar på att alla skulle tycka om den. Fast ändå...LÄS!!!
Betyg 5
2005-11-08 21:59
Lundells andra roman i "triptyken" som inleddes med "Saknaden".
En riktig tegelsten - nästan 800 sidor - och till och från känns den riktigt tung också. Och kanske lite tråkig. Men inte länge; precis när man sitter och nickar till av alltför utförliga naturbeskrivningar (tex), händer något mer eller mindre dramatiskt i historien. Och man blir överraskad. Ibland till och med överrumplad.

Uffe har skapat en intressant roman. Men den är lite för pratig, lite för lång. Kanske är hans (eller hans alter ego Tom Wassers) tankar mer intressanta för en nästan-50-åring, men jag är inte säker.
Dessutom saknar jag Ulf Lundells humor. Den finns inte representerad i "Friheten".
Betyg 3
2007-03-12 22:32
Den här boken har legat på mitt nattduksbord i ett par år. Ibland har jag läst i den en period, ofta har den blivit liggande en tid. Men varje gång jag har tagit upp den har jag väldigt snabbt kommit in i den igen. Tyvärr är den ju så stor och tung att det inte är något man tar med sig på tåget, och då tar det ofta tid innan en bok blir utläst.
Var tycker jag då? Jo, ibland är den helt lysande, som till exempel skildringen av IKEA som helvetet på jorden, helt underbar! Och visst kan det vara intressant att läsa om Wassers (Lundells?) tankar om samhället, det försvunna folkhemmet, relationer till kvinnor och vänner, Stockholm som blivit kallt etc. Det är bara det att det blir lite väl mycket av det goda. Hade inte Lundell varit Lundell hade förlaget givetvis krävt att hälften skulle strykas, vilket nog hade varit lagom.

Samtidigt är han en god stilist, och hans prosa flyter på bra, blixtrar till ibland, men sjunker stundom ner i en lunk som kan bli lite seg. Och personerna engagerar förvisso, och det är lite spännande med en bok som både är en slags deckare, relationsskildring, samtidshistoria och en skildring av en medelålderskris.

Betyget blir en mycket stark trea. För att få en fyra skulle den ha kortats med cirka 200 sidor.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Friheten
Liknande böcker:
Kult
 C. Läckberg
Syster Josephine
 J. Traynor
Allegro Pastell
 L. Randt
Svarta Änglar
 R. Chance
Skamgrepp
 M. Crichton
Skamgrepp
 L. Joelson
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors