bokrecensioner boktips

Vinter i paradiset

Författare: Ulf Lundell
Genre: Roman
Ämnesord: , drickande
Utgivningsår: 1979
ISBN: 9146170944


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

''Vinter i paradiset'' berättar om Bengt ''Pavlo'' Gustavsson, före detta knarkkurir, och Julius Tonker, succéförfattare som mist lusten att skriva, och deras gemensamma övervintring i Tonkers hus i de svenska fjällen. Båda huvudpersonerna är, trots att de är varandras motsatser, speglingar av Ulf Lundell: den ene vinddriven och osäker, den andre etablerad, erkänd och med tunga krav på sig. På ett språkligt suveränt sätt balanserar Ulf Lundell förhållandet mellan romanens personer i en halsbrytande dialog, interfolierad med träffsäkra impressioner av situationer och miljöer.


Utdrag ur boken:
”Allt var svart runtom oss, kompakt nattsvart; bara det skrikande helljuset, det gröna ljuset från instrumentbrädan och dom stora flingorna ner genom natten. Det kändes overkligt, om det nu var mörkret eller om det var det att vara ute igenom efter fjorton dagar vistelse i Tonkers hus. Därför blev pizzerian något av en uppenbarelse.”
Medelbetyg: 3,86 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vinter i paradiset :
2004-01-14 23:40
uffe i toppform
Betyg 5
2004-01-15 09:12
Fantastisk. Skruvad, tung, rolig, tragisk, dråplig. Med Lundells omisskännliga språk.
Betyg 5
2004-04-27 14:03
Historien om Bengt ”Pavlo” Gustavssons möte med Jämtland och Åre är en i sanning hissnande läsupplevelse. Persongalleriet som Lundell mönstrar är helt enastående, och porträtteringen av den dekadente och synnerligen besynnerlige lustigkurren Julius Tonker är fullkomligt briljant. Miljöskildringarna är uttrycksfulla och historien lika underhållande som skruvad. Jag tycker emellertid att slutet på berättelsen, tråkigt nog, förtar mycket av den glädje som annars kännetecknar romanen. Det är mycket synd, med en bättre avslutning skulle Vinter i paradiset kunna mäta sig med Lundells, enligt mitt tycke, bästa roman ”Kyssen”.
Betyg 3
2009-09-10 21:15
Den här historien står aldrig still. Den saggar lite lite, när slutet närmar sig, men den får fart igen. Rappt, roligt, intresseväckande (förfärande?). Lundell beskriver sina typer så självklart, så okonstlat. Precis som hans berättelser när de är som bäst.
Det var riktigt roligt att ta del livet som det utspelar sig denna vinter hos Pavlov och de kufar (åtminstone några) som han låter sig omges av.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vinter i paradiset