bokrecensioner boktips

Värmen

Författare: Ulf Lundell
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9146213163


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Värmen är Ulf Lundells avslutande del i en trilogi bestående av Saknaden (1992) och Friheten (1999). Det är främst historien om Paul, hans vän Bull och Pauls assistent och sedermera älskarinna Sunny. Paul är drygt femtio, en musiker bosatt i Skåne och Stockholm men med en ständig längtan söderut, till Sydfrankrike, till Schweiz ... Hans barn är vuxna och bakom sig har han ständiga uppbrott från kvinnor. Vad ska han göra av sitt liv och vad har han kvar att ge som artist? Längtan söderut kanske mest är en längtan från något, från Sverige och det Sverige har blivit? Men dragningen till den svenska naturen och till sitt ursprung gör Paul ambivalent.
Medelbetyg: 2,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Värmen :
2006-03-06 12:39
Som framgår av baksidestexten är "Värmen" den sista delen av trilogin med "Saknaden" och "Friheten". Jag har plöjt igenom alla nu på ganska kort tid.

Samtliga är skrivna i jag-form och i den första är "jaget" konstnär, i den andra är han författare, och slutligen i "Värmen" är han gammal rockmusiker... Känns det igen?
Och visst, visst ÄR det Uffe. Alltid. Ibland är det riktigt intressant att komma in i huvet på honom, men andra gånger blir det närmast totalt oengagerande.
Jag gillade "Saknaden". "Friheten" tyckte jag mindre om och "Värmen" får jag nog säga är den sämsta av de tre. Men kanske det beror på att de är så oerhört lika, alla tre. Är man elak kan man lätt säga att det är samma bok han skrivit och skrivit om. Det blir trist, faktiskt.
De två första romanerna innehåller ett visst mått att fantastiska inslag (mord, faktiskt i båda), detta inslag saknas så gott som helt i "Värmen", och jag tror jag saknar det. Det tillför en knorr mitt i det superrealistiska, som man kan vila lite i.

Ibland blir det kul att höra vad han har att säga i sina kommentarer om vår tid. Det är väl det bästa.

Åsså får man ju inte glömma hans underbara sätt att skriva. Jag gillar verkligen hans ordflöde, tempot drivs upp något fantastiskt. Där briljerar Uffe, tycker jag.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Värmen
Liknande böcker:
Skamgrepp
 L. Joelson
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors
Natten
 S. Gordan
Topekaskolan
 B. Lerner
Trilogin
 J. Fosse
Detaljerna
 I. Genberg