bokrecensioner boktips

Hjärtats ljus

Författare: Ulf Lundell
Genre: Roman
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9146167714


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hjärtats ljus handlar om Odd Nessnakomitz, bland annat. En man i trettioårsåldern, frilandsjournalist, som lever sitt liv i ensamhet och försök till värdighet i en lägenhet vettande mot norr i staden Stockholm. Det handlar också om Leo Forssman, ungefär lika gammal som Odd, barndomsvän, författare, journalistföraktare, en man som anser att ingen kan komma åt eller på något sätt omkullvälta den kopiöse.
Och om Finn Walden, som somliga skulle kalla rockstjärna på deken, men som själv helst vill se sig som artist. Det handlar om Agneta som tagit sig över till USA för att söka lyckan som modell i New York men som med tiden hamnat nere på Key West, ön i närheten av Kuba. Och om Stockholm som håller sina fröjder och hemligheter dolda bakom blyportar nio månader om året för att i början av juni låta dessa portar sakta glida upp så att festen kan börja. Men framför allt handlar den om ljuset, hjärtats ljus.
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hjärtats ljus :
2005-07-28 12:28
Ulf Lundell är ju, som alla vet, inte bara författare utan även (rock)musiker. I "Hjärtats ljus" figurerar intill romanens journalist-jag en författare (Leo Forssman) och en rockmusiker (Finn Walden). Det är inte utan att man misstänker att dessa är två alteregon till författaren själv. Särskilt Leo Forssmans "försvarsstal" för sin litteratur faller ganska bra i munnen på Lundell själv.

Historien är ganska ojämn. Till och från är den verkligt fyndig och rapp, men under andra perioder står det still och trampar ganska mycket vatten. Men jag gillar Lundells sätt att skriva. Han fångar språket så otvunget, det känns så exakt (i meningen att så användes språket verkligen). Och hans analys av det amirekanska folket och samhället (tv, inte minst) är brilljant, inte särskilt djupgående, men mitt i prick.

Betyg 3
2017-02-12 19:23
Jag känner igen Lundell i rollfigurerna.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hjärtats ljus
Liknande böcker:
De sju som såg
 D. Rudberg
Övre port, nedre port
 G. Gulliksen
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann