bokrecensioner boktips

Hjärtan i Atlantis

Författare: Stephen King
Genre: Fantasy
Ämnesord: filosofi, krig, politik, musik, psykologi, historia, kärlek, framtid, spänning
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9171337679


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,82 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hjärtan i Atlantis :
2004-09-27 23:25
1960, Ted Brautigan är en äldre man som hyr ett rum av elva årige Bobby och hans mamma. Bobby saknar en fadersfigur och blir omedelbart förtjust i Ted som hans mamma av oförklarliga skäl ogillar. Vad Bobby önskar sig mest av allt är en cykel och när Ted erbjuder honom ett jobb tar han genast chansen. Han ska läsa högt för Ted men också spana efter främlingar och märkliga tecken. Teds skräck gränsar till det parnoida men snart inser Bobby och hans bästa vänner, John Sully och Carole att rädslan inte är helt ogrundad.
1966 blir Peter Riley förälskad i Carole som nu är sjutton år gammal. Lika starkt förälskad blir han i ett kortspel som avgränsar honom och hans studiekamrater på Maines Universitet, alltmer från verkligheten. Dagarna fördrivs inte längre av hårda studier utan ett ständigt jagande efter "den svarta satmaran". Medan tiden går och betygen rasar börjar grabbarna inse att ett underkänt på universitetet innebär ett slut på stipendierna och raka vägen in i ett krigshetsat Vietnamn och ett steg närmare döden.
Utanför en katedral i New York 1983, tigger en blind krigsveteran pengar. Han spelar på folks skuldkänslor och tjänar storkovan. Egentligen är han dock inte blind även om hans bakgrund som krigsveteran är högst verklig. Hans tiggeri är en bot för hans omänskliga handlingar under kriget - men också för en historia från barndomens "lekar".
1999 förföljs fortfarande John-Sully av minnena från Vietnamkriget. I en av sina visningsbilar begrundar han sin skuld och sitt liv. Kort därefter återvänder Bobby till sin hemstad. Han förenar nu barndomens magi med den karga verkligheten, en cirkel är sluten.

Det här är en bok utan motstycke! Med Goldings "Flugornas Herre" som utgångspunkt går de omänskliga händelserna under Vietnam som en röd tråd genom hela berättelsen. Vi följer Bobby, John-Sully och Carole genom en epok av hätskhet, kamp för frihet och drömmar. I utkanten lurar Ted Brautigans "låga" män och den paralella värld som Bobby vägrar låta sig dras in i.....
en fantastisk bok som känns omöjlig att recensera på ett rättvist sätt. Istället ber jag er - Läs den!!!
Betyg 5
2004-12-11 16:45
En bra bok skildrad av en av mina favvoförfattare! Enligt mig är detta dock ingen av Kings bästa berättelser utan håller sig i genomsnitt på en trea i betyg. Boken är indelad i olika tidsepoker. Den första, Låga män i gula rockar, utspelar sig 1960. Personerna som man får lära känna där, återkommer sedan i bokens senare delar från 1966 till 1999. Den första delen är klart bäst tycker jag! Men samtidigt behövs de andra för att knyta ihop historien. Men historien om pojken Bobby Garfield och hans vuxne vän Ted är rörande och så fin. Samtidigt som den bitvis är läskig i bästa Kinganda! Något som jag är mindre nöjd med är den lite missvisande titeln. På engelska heter boken Hearts in Atlantis, där hearts betyder kortspelet hjärter. Så, Hjärter i Atlantis skulle den egentligen heta på svenska om det skulle ha varit korrekt översatt.
Betyg 3
2005-09-02 20:36
Det är ingen tvekan om att King har lagt ner mycket tid vid denna boken men jag antar att han gör det med de flesta böcker.
Själv tycker jag att den är bra, den slöar till i mellan åt men vaknar upp lika snabbt igen.
Jag tror att King vill visa hur händelser i barndomen kan följa en och göra en till den man blir senare i livet. Han visar också hur olika människor som aldrig träffats kan knutas samman och förena öden.
I slutet av boken knyter han samman vad han började på i början och boken får en helhet som gör att man förstår så mycket mer av människorna och deras öden.

När jag var i mitten av boken viste jag fortfarande inte vad jag tyckte om boken och egentligen vet jag inte vad jag tycker om den nu heller men den fick mig att tänka och jag gillar sådana böcker. Men eftersom den var lite seg i mellan åt får den en...
Betyg 4
2006-10-08 15:13
Den första delen är mycket gripande och spännande. Därefter tappar den fart och jag är inte lika intresserad längre men den går en röd tråd genom hela boken vilket gör att helhetsintrycket blir mycket bra.
Betyg 4
2006-10-09 09:05
I den här boken visar king verkligen på vilken mästare han är på att skapa levande männsikor i sina böcker.
Betyg 4
2008-10-24 19:51
En av hans bästa böcker, definitivt värd en femma.
Betyg 5
2009-01-14 19:27
relationen med Ted Brautigan och flickvännen...de ambivalenta känslorna för modern...och den krypande spänningen, faran....sveket..hemligheterna..och det övernaturliga...som man inte vet om manska riktigt tro på...tills slutet...
otroligt bra bok
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hjärtan i Atlantis
Liknande böcker:
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman