bokrecensioner boktips

Nagriljärerna

Författare: Emanuel Blume
Genre: Fantasy
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789198735147


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Gabriel ska precis fylla sexton. Livet är händelselöst och kretsar kring bilar och träning. När punkaren Lo övertalar honom att gå med i en rollspelsgrupp öppnar sig en värld av äventyr, mysterier och magi. Men när rollspelets monster letar sig in i Gabriels vardag börjar gränsen mellan spel och verklighet lösas upp.

Utdrag ur boken:
Det var nästan mörkt ute. Framför honom, i skenet från oljelampan, låg böckerna i travar. Uråldriga luntor med besvärjelser, trolldomslära och heliga verser. Han hade gått som lärling i nio år nu, suttit dag ut och dag in i den dragiga lärlingsstugan med näsan över de hemliga skrifterna. I kväll var tiden inne. När det blivit helt mörkt skulle han gå upp till tornet, som hundratals lärlingar gjort före honom. Han skulle vandra uppför stentrapporna och knacka på mästarens dörr. Där skulle han be om att få avlägga provet. Sedan väntade en vecka av prövningar. Sju dagar då han skulle bevisa att hans kunskaper var tillräckliga för att han skulle få kalla sig gesäll. Det var som gesäll man fick utöva trolldom på riktigt. Dessutom fick man se mästarens ansikte. Några av de högre gesällerna påstod sig till och med veta hans namn.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nagriljärerna :
2023-07-25 17:29
Nagriljärerna är Emanuel Blumes andra roman. Den första hette Nomadplaneten. Den var en dystopisk SF-roman. Den här boken får väl sägas vara en fantasyroman.

Här gäller det att hänga med i svängarna. Ett antal ungdomar samlas för att spela rollspel och det är märkliga äventyr de hamnar i. Redan här känner jag att jag tappar bort mig, för jag har ingen som helst erfarenhet av detta och förstår inte hur det går till. Hur vet deltagarna att ett värdshus har förstörts? Kan de fyllas av panikkänslor när inget händer på riktigt?

Att Gabriel, som tillhör en något dysfunktionell familj, längtar bort till något som är annorlunda är dock inte konstigt. Med den mamman och de bröderna är nog allt som ger möjlighet att tänka på något annat välkommet.

Men märkliga monster som finns både i rollspelet och i verkligheten? Vad är egentligen nagriljärerna för några konstiga varelser? Finns de eller finns de inte? Jag förstår inte.

Nej, det här är nog inte en genre för mig. Det är för konstigt.

MEN! Att detta inte är en genre för mig är inte en anledning att ge romanen ett lågt betyg. Den är nämligen mycket välskriven. Trots allt som för mig är konstigheter så lyckas författaren skapa en riktigt spännande berättelse. Motvilligt blir jag riktigt fascinerad av historien. Det här är en sådan roman som man, när man väl har fastnat, bara vill läsa mer och mer av. Man måste ju få veta hur det går.

Jag är också glad över att Blume är noga med språket. Jag är som ett tryffelsvin när det gäller att hitta språkfel i en bok, men i Nagriljärerna tror jag inte att jag sett ett enda stavfel eller några meningsbyggnadsfel, och det är mer än man kan säga om en del böcker som ges ut av de större förlagen.

Så sammanfattningsvis vill jag säga att Nagriljärerna är en välskriven och spännande roman, som alla som tycker om skräck och urban fantasy alldeles säkert kan ha stor behållning av.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Nagriljärerna
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander