bokrecensioner boktips

Sömnlös

Författare: Stephen King
Genre: Roman
Ämnesord: späning, skräck
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9170021538


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,21 (14 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sömnlös :
2004-05-27 15:55
Stephen Kings Sömnlös handlar om Ralph som efter hustruns död börjar lida av en sömnlöshet som blir värre och värre för varje natt.
Varje natt vaknar han tidigare och tidigare och sömnlösheten leder till fysisk utmattning som han inte trodde var möjlig. Snart får Ralph sova
bara tre fyra timmar varje natt. Ralph fasar för tanken att han snart inte skall få sova något alls utan gå omkring som ett spöke. Samtidigt börjar
det jäsa i staden Derry där han bor. En kvinna vid namn Susan Dey, som är fanatisk abortförespråkare skall komma och tala. Detta river upp enorma
diskussioner, och Ralphs granne Ed misshandlar sin hustru Helen efter att hon skrivit på ett upprop för abort. Ed som alltid verkat vänlig och
jordnära beter sig plötsligt som vansinnig. I samma veva börjar Ralph se konstiga ljusfenomen, underliga varelser och tro att han själv blivit tokig.
Tokig har Ralph kanske inte blivit.....men snart önskar han att han verkligen var det....

Rätt udda Stephen King berättelse som jag faktiskt föll totallt för. Dess kosmologi är en kosmologi jag tänkt mycket på själv. Jag rekommenderar boken varmt.


Betyg 4
2004-05-28 09:18
En mycket bra bok helt i Kings anda. Ralph är en sympatisk figur och hela berättelsen är väldigt spännande!
Rekommenderas!
Betyg 4
2005-02-20 22:53
Sorry Stephen, jag är verkligen en hängiven beundrare av dina böcker i vanliga fall men den här kändes så seeeeg. Jag, som vanligtvis är en ganska snabb läsare har den här gången läst och läst, utan att nämnvärt ta mig framåt i berättelsen. Början var bra, det var den. Det kändes spännande att följa Ralph och tillsammans med honom förbryllas över sömnlösheten som drabbar honom. Men flera hundra sidor i mitten var liksom för mycket. Och för invecklat och lite tråkigt. Alltför många sidor om samma saker. Men sen blev det väldigt bra i epilogen, som var riktigt lång för att vara epilog. Där får King verkligen till det! Men VARNING till alla som tänker läsa den här boken. Vad ni än gör, läs INTE baksidan innan ni börjar för där står i stort sätt allt som händer i boken, reducerat till en sida text... Alltså, jag blir så himla trött när baksidetextförfattarna blajar iväg och avslöjar för mycket. Efter att ha mött på flera skräckexempel på detta, har jag helt börjart bojkotta baksidetexter innan jag har läst klart boken...
Betyg 2
2006-01-24 21:48
En bra och spännande historia, men bitvis väldigt seg. King älskar detaljer i sina beskrivningar, vilket är bra, men här blir det lite överdrivet ibland. Sidospår som är helt meningslösa som bara drar bort uppmärksamheten från den primära historien. Men för övrigt en bra bok med spänning och en hel del kärlek!
Betyg 3
2006-07-19 18:45
Man somnar gott till den här tegelstenen. Därför får den välförtjänt betyget...

PS; Inte sömnlös...
Betyg 2
2007-02-15 15:31
ingen spänningsbok med kalla kårar men intressant och tankeskapande. kanske finns det dem som kan se andras öde och dem som kan påverka slumpen.
Betyg 4
2007-09-30 01:34
Läste och läste men fick aldrig det där kusliga som stephen brukar skriva om dock en tankeväckande bok.
Betyg 2
2007-09-30 11:47
En av de första Stephen King böckerna jag läste och jag kom ihåg att det både var en spännande berättelse och intressanta filosofiska tankar kring abort.
Betyg 4
2008-02-01 23:32
Boken är riktigt kuslig emellanåt, men det håller tyvärr inte hela vägen.
Betyg 2
2008-12-05 04:26
Helt OK. Bra jämfört med hans andra böcker.
Betyg 3
2009-02-03 12:09
Inte någon av Kings bättre, dock klart läsvärd. Jag gillade första halvan bäst och sedan spårade den ur lite precis som "Knackarna". Men som sagt, en helt ok bok även om den var lite för lång.
Betyg 3
2010-01-14 10:56
En mycket bra bok utav Stephen King som verkligen har det mesta som man kräva i en sådan här historia.

Ralph har verkligen blivit en ikon för mig så fort jag hör namnet så tänker jag på "sömnlös" För att berätta om boken (som sidan är tillför) så måste jag ge beröm åt första delen,tyvärr lite seg i mitten men sedan avslutet ett bra drag som bara King kan genomföra.

Dock inte en bok som man kan sända vidare till en person som aldrig läst King, man måste ha fler böcker i nacken för att kunna förstå hans berättelse.

Mvh/Henrik
Betyg 3
2020-03-01 21:09
Efter sin hustrus död får Ralph allt svårare att sova. En sömnlöshet som blir värre för varje natt.
Den allt tröttare Ralph börjar slutligen se konstiga ljusfenomen, färgglada auror runt omkring folk. Har han blivit tokig?
Stephen King älskar detaljer i sina berättelser. På gott och på ont. Bitvis blir det rätt segt och långdraget att läsa.
Trots det tilltalar boken mig. Intressant med människor och auror. Innehåller även kärlek och sorg.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sömnlös
Liknande böcker:
Skalpelldansen
 J. Milewski
Dracula, The Un-dead
 D. Stoker
Nekrofilen
 G. Wittkop
The Vampire Lestat
 A. Rice
Mörkrädd
 A. Roman
Desperation
 S. King