bokrecensioner boktips

Sommardåd

Författare: Stephen King
Genre: Fantasy


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sommardåd :
2004-05-27 15:50
Sommardåd består liksom dess tvillingbok Vinterverk av två olika berättelser. Den som den oscarsbelönade filmen "Nyckeln till frihet" är baserad på, och Sommardåd..
Fängelseberättelsen om Red och Andys flykt från Shawshank är nog en av de bästa berättelser som King åstadkommit. Det är en berättelse om vänskap, mod och ändlöst tålamod men också en utsaga om den mänskliga naturen och dess djup.
Sommardåd tycker jag i själva verket inte alls om. Jag såg filmen först, och tyckte den var riktigt usel, men man kan lugnt säga att filmen följde boken från punkt till pricka! Jag upplever att nazismen och dess verkningar är läskiga nog utan att King behöver göra det värre, eller infoga fasorna i någon av sina skräckhistorier. På många sätt påminner denna berättelse mig om "American Psyko" och som sådan skulle den vara helt okej, men anspelningarna på förintelsen gör den smaklös.

Jag skulle vilja ge "Nyckeln till frihet",boken som på många sätt dock skiljer sig från filmen en femma. Jag log när jag lade boken ifrån mig och leendet bleknade inte förrän några timmar senare...när jag började läsa sommardåd......
Det är omöjligt att ge denna bok ett sammanhållet betyg eftersom berättelserna egentligen inte ens hör ihop på ett ytligt plan och därför har jag valt att ge berättelserna var sin värdering.

Sommardåd - etta!
Nyckeln till frihet - femma!
2004-05-28 09:43
Om jag har några absoluta favoritnoveller av King så är det de två som Sommardåd innehåller! "Vårbedrift" ligger dessutom till grund för en fantastiskt bra film som fick namnet "Nyckeln till frihet".
I likhet med Den gröna milen är det mer "drama" än "skräck" och boken kan gillas även av de som normalt inte läser King.
En underbar berättelse!

I motsats till ElinLeticia så är jag lika förtjust i novell nr 2; Sommardåd.
Todd är en "vanlig" amerikansk kille, duktig i skolan osv. Allting förändras dock när han börjar "umgås" med den gamle nazisten. Det här är, tycker jag, en av de absolut bästa "psykologiska thrillerna". King har återigen visat att han är suverän på att beskriva karaktärer!
Betyg 5
2007-10-06 20:05
Jag ger "Vårbedrift" en 5 och sommardåd en 3 för sommardåd var lite för blodig för mig. Filmen sommardåd är bättre....
Betyg 4
2008-02-01 23:32
Den här boken innehåller 2 stycken böcker. Den ena som handlar om den gamla nazisten är bra och den skulle jag ge en 3-a i betyg.

Den andra boken är den mer kända "nyckel till frihet", och den är ett mästerverk. Ganska kort, men den är lika bra som den ypperliga filmen som kom ett par år senare.

Medelbetyget på de här böckerna blir en 4-a.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sommardåd
Liknande böcker:
De fallna
 M. Peterberg
Föraktets tid
 A. Sapkowski
Alvblod
 A. Sapkowski
Serafers drömmar
 O. Wikander
Serafers drömmar
 O. Wikander
Nordiska myter
 N. Gaiman
En väktares bekännelser
 E. Säfström