bokrecensioner boktips

Drömfångare

Författare: Stephen King
Genre: Fantasy
Ämnesord: psykologi, spänning
ISBN: 9170020981


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2,41 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drömfångare :
2004-05-27 11:33
"Drömfångare";s riktiga namn skulle enligt Stephen King ha varit "Cancer". Men det namnet upplevde hans hustru för stötande. Istället uppkallades den efter
det nät som binder mänskligheten samman. Speciellt sammanlänkade är fyra pojkar från Derry som räddar en efterbliven pojke från trakasserier och därefter blir bästa vänner med den samma. Tillsammans ser de fem pojkarna "linjen" och de är oslagbara och lyckliga.

Många år senare snubblar en främling in i de numera vuxna vännernas jaktstuga. Han mumlar osammanhängande om ljus på himlen. Med tanke på hans fysiska hälsa borde han kanske redan vara död, .....och snart kommer vännerna önska att han vore det. För något ont växer i mannen och det har ingen barmhärtighet.

På senare tid verkar Stephen King intressera sig allt mer för det mänskliga medvetandet som sådant. Denna bok handlar dels om utomjordingar som hotar mänskligheten, men kanske ännu mer om människans medvetande och hur vi ser på oss själva och vår omgivning. På många sätt upplever jag boken som en satir över så väl psykologi som Science Fiction kultur. Det är möjligt att det inte är Kings avsikt, men ser man det så får boken en djupare mening. Stephen King har skrivit en skräckbok om kampen mellan människor och främlingar , men mellan raderna kan man ana att han också vill säga något mer. Tyvärr upplever jag att man inte får någon nära relation med någon av de mest betydande personerna i boken. Personteckningarna känns ytliga och platta. Det är synd, för King låter en ana oberättade historier. Jag får också känslan av att King försöker återskapa en ny "Det" samling...en förlorarnas klubb som slåss mot utomjordingar och inte en ond Clown. Jag tycker boken är läsvärd men samtidigt grovt överskattad. Jag
facineras av dess många bottnar, eller om man ska vara mycket elak, kanske inga bottnar alls....


Betyg 4
2004-05-27 21:33
Det här är en bra bok! Det är lite spännande att så där i början få läsa en massa tidningsutklipp om typ UFO:s. Då börjar man undra lite oroligt så där... Jag gillar Kings beskrivningar av huvudpersonerna och det är coot att man får en känsla av berättelsen går i "Det":s fotspår. Ibland när jag läster böcker av Stephen King får jag dock för mig att jag skulle vilja läsa dem på engelska i stället eftersom de på vissa ställen är lite töntigt översatt till svenska...
Betyg 3
2004-07-03 21:35
förstår faktiskt inte hur folk kan gilla den här boken. kände mej bara så... äcklad.
Betyg 1
2004-07-09 22:51
Den här boken åkte halvläst i sopnedkastet. Jag blev så illamående av alla vidrigheter att jag inte förmådde uppfatta något "mellan raderna". Det är möjligt att King velat få fram något seriöst med boken, men han tappar bort det bland alla skräckfilmseffekter.
Betyg 1
2005-08-30 20:52
Fanns det någonting bra med den här boken?
Betyg 1
2006-07-19 19:10
Pojkar med övernaturliga krafter. Upplever trauma. Kastas in i hemskheter som vuxna. Små grå invaderar.

Det här känns igen på något sätt.

Visst chockar King men det uppväger inte resten av skiten.
Betyg 1
2007-01-10 16:54
Nej ucsh! absolut inbte i King-klass! jag har nästan läst alla hans böcker och den här har nått botten!
Betyg 1
2007-01-10 21:28
på tok för långrandig.
Betyg 1
2007-03-09 21:12
Drömfångare var den första boken jag läste av Stephen King, och jag gillade direkt han stil att skriva.

Jag tycker att det här är en väldigt bra bok, trots att den på vissa ställen blir överdrivet äcklig, men det är ju en del av boken, eller hur?
Drömfångare är väldigt spännande på sina ställen, men också lite otäck. (Jag tycker också att den i vissa delar är riktigt rolig!)

Den här rekommenderar jag verkligen! (Men som sagt, du bör inte vara för känslig...)

Den får en välförtjänt 4:a!
Betyg 4
2007-11-12 15:07
Seg och trög,,, hade sina ställen då man kände igen King. Ingen bok jag läser om..
Betyg 2
2008-02-21 23:18
den var bra i början, sen spårade den ur och blev riktigt dålig.
Betyg 2
2009-07-08 19:16
Jag Älskar den här boken och älskar är precis rätt ord.
Jag vet inte varför och ibland skäms jag för det men det är så det ligger till. Jag läste den första gången som tolvåring och kände inget speciellt för den då, men sen läste jag om den och nu kan jag inte leva utan den.
King är som vanligt helt otrolig.
Betyg 5
2010-02-13 09:44
Det är en lång bok som handlar om fem barndomsvänner som slåss mot utomjordningar. Det händer på ytan, och det är så där spännande och långtrådigt ibland, men under eller bredvid eller ovanpå finns det allt som jag gillar hos King: en massa idéer, ett rikt språk, fantastiska skildringar av barndomen, psykologi, snygga bihistorier, etc, ... Boken har sina brister och 200 sidor mindre hade suttit fint, men skrivarglöden finns kvar även efter den nära-döden olyckan. Och då kan man förlåta att boken är lite ojämn.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Drömfångare
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander