bokrecensioner boktips

Orkanpartyt

Författare: Klas Östergren
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9100116041


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är en mulen dag i början av regnperioden, i en gammal, sliten huvudstad i Norden. Trasiga hus, trasiga gator. Kring stadskärnan är spillror av förorter, betongsarkofager, nedlagda industriområden, provisoriska sjukhus, ödsliga gärden, en krans av karantäner och därutanför, på andra sidan gränsen - kaos, förbjudet land, härjat av stormar, översvämningar, epidemier, folkvandringar.
Orden har förlorat innehåll. "Chock" är utslitet och "kärlek" obsolet.
Hanck Orn sitter i sin lägenhet och lyssnar på Orgeln i en utsändning från Storkyrkan. Stycket har pågått i över hundra år.
Då går strömmen, musiken tystnar, magin bryts och allt blir mörkt. Strömavbrott hör till vardagen, men det här är något annat, ett djupare, mer bestående mörker.
I detta mörker nås han av ett dödsbud. Han har förlorat den människa som visat på en möjlig tolkning av just ordet "kärlek".
Omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Saknaden ordlös. I fruktan för att förlora sitt förstånd börjar Hanck att undersöka saken.
Det blir en vandring ända ner i dödsriket.
En fest har urartat i våld och misshandel. Gästerna tillhörde Familjen, den krets av hårdföra män och kvinnor som kontrollerar staden och ansvarar för dess beskydd. Gudalika gestalter.
Hanck förstår det som att festen pågått mycket länge, i över tusen år, att den föregår undergången, att den är ett orkanparty.
Offret finns omnämnt i ett av Eddans mest berömda kväden.
Gärningsmannen blir omsider bestraffad, på värsta tänkbara sätt. Hanck ställs inför förlåtandets dilemma - lyckas han formulera kärlekens väsen så kan det få oöverskådliga följder.
Medelbetyg: 3,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Orkanpartyt :
2008-02-03 23:22
Här framläggs en historia som inte är alldeles lätt för mig att förhålla mig till. Det är så annorlunda. Annorlunda som romanhistoria. Annorlunda Östergren... Men det är bra. Inte minst märker man det på författarens självklara sätt att beskriva den värld som romanen utspelar sig i. En värld ganska lik vår men den skiljer sig också.

Östergrens språk är som vanligt mycket bra. I denna roman står det inte ut lika tydligt jämfört med andra alster jag läst av honom. Historien blir till slut sp speciell så min uppmärksamhet krävs där till hundra procent.
Betyg 4
2008-11-27 22:26
En annorlunda och bra skriven historia...
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Orkanpartyt
Liknande böcker:
Bedårarna
 S. Eklund
Mitt liv som man
 P. Roth
Jävla karlar
 A. Walden
Färden till västern
 W. Cheng'en
Rakbladstårar
 S. Cosby
Silverviken
 J. Moyes
Studie i mänskligt bet..
 L. Anderssom