bokrecensioner boktips

Plåster

Författare: Klas Östergren
Genre: Roman
Ämnesord: depression, hälsa, psykologi
Utgivningsår: 1986
ISBN: 9100466913


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Roland är nattportier på Piccadilly, ett hotell där märkliga saker kan hända. Där har han träffat Mona, som han är gift med. De har det inte så bra tillsammans. Plötsligt hamnar Roland på sjukhus. Hjärtat krånglar, han kanske kommer att dö. Men han har svårt att ta det på allvar. Med Yngve, cigarrhandlare, som också är patient, talar han om de stora frågorna: livet och döden, vänskapen, kärleken. De är svåra att tala om, men ännu svårarer att leva med, i den vardag Roland och Yngve en dag skickas hem till. När Roland äntligen lyckas ta saker och ting på allvar är det kanske för sent...
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Plåster :
2005-10-05 18:22
En underlig bok. Den handlar om Roland o hans liv tillsammans med Mona. Roland får problem med hjärtat o läggs in på avdelning på ett gammalt sjukhus. Där finns också Yngve, en underlig figur, som försöker hitta rätt i tillvaron. Roland o Yngve samtalar i dagrummet, o träffas även sen när de blir utskrivna.
Både Yngve o Roland har gett livet o väntar bara på att något annat skall hända.
Boken påminner mig lite om Frans Kafka o "Processen". Underliga stämningar, underliga uttalande o lite konturlös o suddig miljö.
Betyg 3
2010-04-29 09:33
Detta är en roman med högt driv. Jag tycker Östergren excellerar i sitt berättande, på flera sätt. Själva dispositionen, med uppbruten kronologi, är brilljant. Inte för att det är ett ovanligt grepp, men sällan blir det så fantastiskt bra utfört som i "Plåster". Stora delar av romanen berättas med repliker, och det inte bara leder framåt, utan det ger karaktärerna substans också.
Kanske är inte alla delar fullständigt superangelägna för en man med ordnade livsförhållanden (som jag själv), men författaren tar oss med på en tur i andras livsöden som man har svårt att inte vilja följa till slut. En invändning man kan ha, är att karaktären "Yngve" är väl lik "Henry" i "Gentlemen". Men det är ju inte första gången man känner igen en författare på sina tidigare alster.

Och titeln, "Plåster"? Ja, visst är det en bra titel? Läser man får man veta varför sen passar så ypperligt.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Plåster
Liknande böcker:
Vid skiljevägen
 . Runa
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout
Båten
 L. Lundberg
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Frankissstein
 J. Winterson