bokrecensioner boktips

Fattiga riddare och stora svenskar

Författare: Klas Östergren
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9100456047


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stockholm 1937. Det är slutet av de stora galakvällarnas era; det är de stora svindlarnas stund. En ny tid äe på väg, formad av ett dunkelt samspel mellan kapitalets krafter och det gryende filkhemmets arkitekter. De stora svenskarna är långtifrån alltid äkta riddare, och de fattiga riddarna får aldrig spela de stora rollerna.
Ytters få besitter insikt i det dolda skeendet. En av dem är den mystiska murveln Pope, som dock får se sina brännbara avslöjanden kvävas av det välordnade samförståndet. En annan är fimmagnaten Rupert D. Bolin, som går sin undergång till mötes när han spelar in en ytterst kontroversiell film om ett hemligt förbund mellan Kreuger och Per Albin Hansson.
En som definitivt inte begriper någonting är den avsigkomne charmören Florian Kroull som ser sig förvandlad från misslyckad lönnmördare till den nye gudfadern i Stockholms undre värld - och därmed vinner den vackra Victoria Koriander, dotter till en kufisk kuriosahandlare i Gamla Stan.
"Fattiga riddare och stora svenskar" är en bred och fantasifull berättelse om förbrytelse och förförelse, den privata och den offentliga. Med atmosfär och fabuleringsglädje frambesvärjer den ett svunnet Stockholm, där sökandet efter det som döljs under historiens yta och människors sinnen har många kontaktpunkter med nutiden. Med sitt flöde av både uppdrivet komiska och vemodigt tragiska förvecklingar är det en ohämmat underhållande skröna i den stora episka traditionen och en egensinnigt självständig roman av en ung författare som suveränt behärskar sina uttrycksmedel.
Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fattiga riddare och stora svenskar :
2006-03-22 17:15
En mycket bra roman.
Östergren målar upp en mycket underhållande, driven, episk berättelse som utspelas i en inte alltför avlägsen tid. Visst, det är en fantastisk plot, men den känns trovärdig. Såväl historia, samtliga karaktärer och miljön beskrivs med sådan finess, sådant djup att man sällan ser dess like.
"Fattiga riddare..." är lika mycket en gangsterhistoria, folklivsskildring och (inte minst) stockholmsskildring. Allt blir levande.
Författaren använder sig av ett språk som är krispigt klart, nyansrikt, prydligt - utan att bli högtravande. Han balanserar på gränsen till snobbspråk hela tiden, utan att någonsin falla över gränsen. Mycket mycket stimulerande!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fattiga riddare och stora svenskar
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen
Bara en mor
 R. Jacobsen