bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Attila
Den sista cigarretten
Fantomerna
Gangsters
Gentlemen
I en skog av sumak
Ismael
Orkanpartyt
Plåster
Ravioli
Twist
Liknande böcker:
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Leo
 U. Lundberg
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFattiga riddare och stora svenskar

 
Författare: Klas Östergren
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9100456047
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Stockholm 1937. Det är slutet av de stora galakvällarnas era; det är de stora svindlarnas stund. En ny tid äe på väg, formad av ett dunkelt samspel mellan kapitalets krafter och det gryende filkhemmets arkitekter. De stora svenskarna är långtifrån alltid äkta riddare, och de fattiga riddarna får aldrig spela de stora rollerna.
Ytters få besitter insikt i det dolda skeendet. En av dem är den mystiska murveln Pope, som dock får se sina brännbara avslöjanden kvävas av det välordnade samförståndet. En annan är fimmagnaten Rupert D. Bolin, som går sin undergång till mötes när han spelar in en ytterst kontroversiell film om ett hemligt förbund mellan Kreuger och Per Albin Hansson.
En som definitivt inte begriper någonting är den avsigkomne charmören Florian Kroull som ser sig förvandlad från misslyckad lönnmördare till den nye gudfadern i Stockholms undre värld - och därmed vinner den vackra Victoria Koriander, dotter till en kufisk kuriosahandlare i Gamla Stan.
"Fattiga riddare och stora svenskar" är en bred och fantasifull berättelse om förbrytelse och förförelse, den privata och den offentliga. Med atmosfär och fabuleringsglädje frambesvärjer den ett svunnet Stockholm, där sökandet efter det som döljs under historiens yta och människors sinnen har många kontaktpunkter med nutiden. Med sitt flöde av både uppdrivet komiska och vemodigt tragiska förvecklingar är det en ohämmat underhållande skröna i den stora episka traditionen och en egensinnigt självständig roman av en ung författare som suveränt behärskar sina uttrycksmedel.

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fattiga riddare och stora svenskar :


helix 2006-03-22 17:15
En mycket bra roman.
Östergren målar upp en mycket underhållande, driven, episk berättelse som utspelas i en inte alltför avlägsen tid. Visst, det är en fantastisk plot, men den känns trovärdig. Såväl historia, samtliga karaktärer och miljön beskrivs med sådan finess, sådant djup att man sällan ser dess like.
"Fattiga riddare..." är lika mycket en gangsterhistoria, folklivsskildring och (inte minst) stockholmsskildring. Allt blir levande.
Författaren använder sig av ett språk som är krispigt klart, nyansrikt, prydligt - utan att bli högtravande. Han balanserar på gränsen till snobbspråk hela tiden, utan att någonsin falla över gränsen. Mycket mycket stimulerande!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fattiga riddare och stora svenskar


  Köp boken som film på cdon: