bokrecensioner boktips

Gangsters

Författare: Klas Östergren
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9100107980


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fortsättning på "Gentlemen". Romanen sträcker sig från 1970-talets slut och tjugofem år framåt. Om självbedrägeri, omöjliga människor, omöjlig kärlek och omöjlig sanning.

Gangsters tar vid där Gentlemen slutar. Det blir en vindlande och svindlande berättelse om ett självbedrägeri som förenar och skiljer två människor åt, om ett ödesdigert möte i Wien och en plats i radioskugga, långt bortanför 3G-nät och kraftledningar, om illegala vapenaffärer och en ros som heter Fleur du mal och blommar rikligt och sent. En berättelse som tar oss från slutet på 70-talet fram till nuläget, tjugofem år senare, en ny situation där berättaren fått överblick och perspektiv på vad som egentligen har hänt. På så sätt fullbordas två historier om omöjliga människor, omöjlig kärlek och omöjlig sanning.
Medelbetyg: 3 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gangsters :
2005-10-18 11:24
Anslaget i "Gangsters" är lysande. Rysningar av välbehag far genom kroppen under den första delen av romanen. Särsklit är det så om man har "Gentlemen" i gott minne. Östergrens fortsättning på sin tidigare roman är nämligen.... ja, jag skulle vilja beteckna den som en "brutal" fortsättning. Den är inte fristående, men ändå så överraskande. Båda romanerna handlar ju delvis om tillblivelserna av sig själva, och författaren excellerar i detta. Hela tiden "droppar" han nya fakta, som skruvar historierna (både den gamla och den nya) på ett sätt som gör att man aldrig tappar intresset.

Kanske sjunker tempot lite för mycket ungfär halvvägs in i "Gangsters", men ger man inte upp får man lön för mödan. Allt klarnar (?) mot slutet.

Sammanfattningsvis tycker jag Östergrens uppföljare visar att historier kan utvecklas djupare om man använder sig av lite annorlunda grepp än den klassiska "Gangsters II"-formen. Detta är inte en roman som "bara" försöker rida på vågen succén från "Gentlemen". Verkligen inte.
Betyg 4
2005-10-25 09:44
"Gangsters" är en rak fortsättning på "Gentlemen". Å ena sidan är det bra för "Gentlemen" tyckte jag hemskt mycket om när den kom ut och sen hade jag faktiskt aldrig läst något liknande av en svensk författare förut. Plus att jag var rätt liten (typ tretton) och blev helt förförd av miljöer och persongalleri komplett med bakfyllor jag aldrig upplevt och kompisskap med tobakister och mystiska jättevåningar och skumma diplomat-nästan-slampor etc etc...

Nåväl, en del avstickare i "Gangsters" är helt fantastiska. Och det finns bitvis i alla fall ett helt annat djup. Bäst av alla är en "nästan spökhistoria", men det är lite ojämnt. Ibland är det lysande poesi, ibland mest mångordigt. Ibland är det perfekt formulerat och ibland gåtfullt "Eyes-Wide-Shut"-klyschigt. Ofta är det som att läsa en evighetsintervju om tillkomsten av "Gentlemen" (som "luguber"- gaget, fast det är bra) --- fast avslutningsvis är det mycket sorgligt. Det är mycket bra. (fast allra sista slutet är lite fånigt).

Sen är det en liten ringdans mellan "författaren Klas Östergren" och Klas Östergren och eh... ibland tycker jag det lägger en extra dimension men ofta känns det som en lite tjatig rökridå. Undertryckt vrede blir roligare att läsa om än "thriller light". Kärleksrelationerna är bäst.

Man kanske inte måste ha sträckläst "Gentlemen" när man var tretton för att uppskatta "Gangsters", men man bör definitivt läsa "Gentlemen" först. Har man gjort det bör man sedan läsa "Gangsters". Sammantaget blir det en märklig läsupplevelse. Det blir en fyra för kombinationen. Ett tjusigt korthus.
Betyg 4
2006-01-19 18:48
Ähh, vilken överreklamerad smörja!
Härgår man glad i hågen och köper uppföljaren till den lysande, underbara mest fantastiska skrönan på år och dar, och så möts man av denna tunna urvattnade soppa som helt tar udden av den ursprungliga historien.

Nej, i sanning beklämmande att en sådan firad gubbe som Klas Östergren kan låna sig till sådana billigheter. Spar era pengar, köp något bättre: nyare, roligare!
Betyg 2
2006-02-28 13:24
Tillsammans med Gentlemen känns det här som en riktig klasiker. Berättandet är vägen och många lösa trådar blir det. Vad hände t ex med tunnlarna under Hornsgatan? Det behövs nog en bok till för att reda ut alltihop...
Betyg 5
2006-06-28 22:10
Jag har inte läst "Gentlemen" innan och det borde jag kanske ha gjort... Min uppfattning nu är att den här boken är ointressant och tråkig.
Betyg 1
2007-06-14 18:58
Vill först utfärda en mindre spoiler-varning för detta inlägg.
Jag är smått besviken, men jag hade inga förväntningar. Det som störde mig mest var att det är så många ord och så lite som sägs. Visst kan man försöka tolka allt poetiskt i boken och få ut något av det, men det är inte därför jag läser romaner. Det konkreta i boken skulle säkert kunna sammanfattas på mindre än 100 sidor. Det som konkret berättas river upp det som berättas i Gentlemen och man lämnas med ett antal nya historier, varav de flesta är oavslutade. Man är lika förvirrad som efter Gentlemen, men på ett annat sätt och utan den feelgood man fick av föregångaren.

Dock kan jag inte låta bli att tycka att det är en intressant uppföljare p g a det orginella greppet. Egentligen är det nästan betyget på Gentlemen som borde dras upp med den nya information man får, men jag väljer att ge Gangsters en solid 3:a i stället...
Betyg 3
2008-11-25 14:02
Boken är bra och intressant. Bra skriven.
Betyg 3
2008-11-28 01:39
I stort sätt lika bra som den tidigare boken
Betyg 4
2009-05-05 20:02
Svagast i serien. Lite rörig. Gentlemen mer läsglädje!
Betyg 2
2011-06-27 19:25
Såhär i efterhand önskar jag att jag läst den här recensionssidan noggrannare. H5H1, Pingu, jacobsteel, MissStorm och naim uttrycker nästan exakt vad jag tycker om Gangsters.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gangsters
Liknande böcker:
Sommarens röster
 R. Pilcher
Min Martina
 J. Jordås
Vildingarna
 D. Eggers
Refug
 M. Houllebecq
Änglarummet
 E. Klingberg
Kallmyren
 L. Marklund
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup