bokrecensioner boktips

Skugga

Författare: Karin Alvtegen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9127088642


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldt har allt han någonsin kunnat drömma om. Älskad, beundrad och högaktad för sina böcker kan han se tillbaka på ett långt liv kantat av framgång och respekt. Han är arbetarsonen som tack vare sin flit och sina uppoffrande föräldrar blev en nationalikon för hela det svenska folket, en man vars ryktbarhet skulle bli så stor att ingen i hans närhet kunnat undgå att påverkas av den.

Men vägen till framgång är sällan rak och giganter kastar ofta djupa skuggor. När en ensam åldring avlider sätts ett ödesdigert händelseförlopp igång, och uppgifter om en långt mörkare historia än den ljusa framgångssagan börjar sippra fram. En historia som rymmer fasansfulla hemligheter, svek, lögner och död.Medelbetyg: 3,17 (23 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skugga :
2007-10-18 14:57
Detta är historien om ett släktdrama och hur långt vissa människor är beredda att gå för att hålla skenet uppe och vilka konsekvenser detta kan få.

Boken handlar om en känd nobelpristagare och hans vänner, släktingar och konkurrenter.

Boken är en riktig bladvändare. Mycket lättläst och bra. Man vill hela tiden läsa vidare. Om jag ska säga något negativt så är det väl att det nästan blev lite för mycket i lite för rask takt på slutet. Men å andra sidan - är det fiktion så är det.

Det blir en stark fyra.
Betyg 4
2007-10-27 16:37
Alvtegens femte bok har verkligen fått stor publicitet. En stor litterär händelse? Det är ingen deckare, den är inte heller spännande. Underhållande? Ack nej. Feel Good? Absolut inte. Gripande personskildring? Nej inte övertygande. Fängslande drama? Nej, pladdriga eviga monologer om livets meningslöshet och vådan av att inte kunna skriva. Jag säger inte mer.
Betyg 2
2008-01-24 18:12
Väldigt välskriven och spännande
Betyg 5
2008-02-11 10:30
Lika läsvärd som hennes andra böcker.
Betyg 4
2008-02-20 06:40
Tyvärr en väldigt tråkig bok av Alvtegen. Intetsägande bok som mest handlar om en massa författare som kört fast i att skriva. Det verkar som Alvtegen beskriver detta med egen erfarenhet. Hon verkar själv haft brist på idéer när hon skrev den här boken, så hon beskriver författarens vånda över att inte kunna skriva.

Tyvärr för Alvtegens del tycker jag inte det är speciellt intressant att följa författares tankar och liv. Författare är inte speciellt spännande personer. Boken är fylld med trista tankar, där alla verkar ha riktigt usla liv där allt är skit. Den lilla berättelse som ingår i boken är föga trovärdig och avslöjandena kring de berörda författarna är helt befängd. Ett riktigt botten-napp av Alvtegen, som varit så lysande i sina tidigare böcker. Synd.
Betyg 1
2008-05-18 13:53
Tyckte den var kanon!!
Betyg 4
2008-06-10 20:51
I vanlig ordning en bra bok av Alvtegen. Berättelsen om författaren Ragnerfeldt, hans bakgrund och hans familj, sonen som lever på pappans framgångar, författare då och nu. Härliga porträtt av olika människor berättat i nutid men med det förflutna parallellt så det blir en härlig, ibland lite rörig (kanske för att jag hade den som talbok), blandning. Psykologiskt intressanta vändningar och krokvägar leder fram till ett oväntat slut.
Jag nästan sträcklyssnade på den.
Betyg 5
2008-07-31 15:54
Alvtegens minst bra bok tycker jag. Ganska pratig till en början och sen händer allt på slutet. En rafflande och överraskande historia med en deprimerande skildring av mänsklighetens sämre sidor. Deprimerande.
Betyg 3
2008-10-14 14:43
Inte en av hennes bättre böcker. Men läsvärt om man vill ha lite tidsfördriv.
Betyg 3
2008-11-29 23:21
Tänkvärt och välskrivet om framgångens pris. Kunde inte lägga den här ifrån mig!
Som vanligt i Avtegens böcker får man följa karaktärernas val på mycket nära håll, men skugga känns mer hopplös och mörk i sin skildring av människor, samhället och tiden vi lever i än de tidigare böckerna.
Titeln är mycket träffande för boken. Skuggan som ett förpliktigande arv kan kasta över arvtagaren. Skuggan över livet som blir mycket mörk och kall om man väljer hänsynslöst...
Väcker fantasin om hur stora litterära verk kanske egentligen blir till och vad de kostar författaren och de som finns i närheten.


Betyg 4
2008-12-04 01:47
Läsvärd - men - spänningen.....
Vart tog den vägen?
Betyg 3
2008-12-20 15:54
Det här är nog den svagaste länken i Karin Alvtegens boksvit.Inte direkt dålig,men alltför mycket deprimerande pladder om huvudpersonernas tragiska och mörka sidor.Det blir litet absurt mot slutet.Språkmässigt håller boken hög nivå,vilket hjälpte mig att läsa den till slut.
Betyg 3
2009-07-24 16:45
En otroligt segstartad historia men som efter hand blir allt bättre och mer spännande. En tragisk och mörk berättelse.
Betyg 2
2009-09-26 22:27
Folk har försökt pracka på mig Karin Alvtegen i flera år nu. Jag har konsekvent vägrat. Men nu har jag belägg för mitt avståndstagande. Idag läste jag ut hennes senaste bok "Skugga" och det var en av de tråkigaste böcker jag läst. Förutsägbar som bara tusan och när jag trodde att den inte kunde bli sämre - så sjönk den till oväntade djup. Boken handlar om en nobelpristagare och hans familj som naturligtvis bär på en mörk hemlighet som hotar att komma till var mans öra. Inbäddat i det meningslösa tjatet på 400 sidor finns pedofili, skumraskaffärer, otrohet och självmord. Det saknas bara en mimare.

Det var först när jag läst ut boken som jag insåg att författarens alster inte bara är tristessen personifierad - utan även för sig med faktafel. I boken är en av huvudpersonerna en barnöverlevande från Treblinka. Flickan skulle ha överlevt i tre år innan hon befriades från "koncentrationslägret". Alvtegen tycks inte brytt sig om faktagranska sina uppgifter, för Treblinka var inte något koncentrationsläger - utan ett förintelseläger, där ankomna judar omedelbart tvingades lämna ifrån sig värdesaker och bege sig till gaskammaren. I lägret fanns inga barn och även för de judar som jobbade i sonderkommandot var överlevnadstiden månadskort.

För mig är författarens val att plocka in en "överlevande" från nazisttidens fasor slentrianmässigt. Det finns ju inte en deckarhistoria (eller psykologisk tristthriller om man nu föredrar det) som saknar sina nazister!!! Det är tröttsamt och provoaktivt att en berättelse inte bär utan en sådan intrig! Jag är less på skiten. Och om man nu verkligen MÅSTE ha en förintelsehistoria inbäddad i hela härligheten, så kan man väl ändå faktagranska rubbet när man är klar?

Efter några kapitel började jag kolla hur långt jag hunnit och hur många sidor jag hade kvar. Ett himla dåligt tecken när det gäller litteratur. Efter halva boken utläst varvade jag den med "Vetenskapsteori för nybörjare" som ingår i min kurslitteratur för socialt arbete. Den nämnda boken är en tråkig faktabok som vänder sig till folk som är intresserade av att "få en introduktion till det vetenskapliga sättet att tänka. Den tar upp olika vetenskapliga tillvägagångssätt och resonerar kring deras för- och nackdelar" ----

och den boken valde jag framför att roa mig med en Alvtegen. Jag är på uruselt pms humör - vilket ni vid det här laget märkt! Och jag känner mig korkad som ödslat tid på en så överskattad historia som "Skugga". Boken får en etta i betyg (och så högt betyg enbart för att Alvtegen har ett vackert språk).

Nu ska jag fortsätta vara grinig inofficiellt.
Betyg 1
2010-04-25 21:03
Alvtegen är alltid bra, men detta var inte den bästa. Hade velat ge den 3,5 men det fick bli en 3:a.
Betyg 3
2012-08-17 21:08
Alvtegen är bra men den här är inte lika bra som hennes två bästa.
Jag gillar hennes historier där parallella historier vävs samman.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skugga
Liknande böcker:
Syster Josephine
 J. Traynor
Allegro Pastell
 L. Randt
Svarta Änglar
 R. Chance
Skamgrepp
 M. Crichton
Skamgrepp
 L. Joelson
Drömmen om Ngong
 L. Hagerfors
Framåt natten uppklarn..
 L. Hagerfors
Natten
 S. Gordan