bokrecensioner boktips

Svek

Författare: Karin Alvtegen
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9170011591


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Eva och Henrik har levt tillsammans i femton år och har sonen Axel ihop. Deras äktenskap har sedan länge gått i stå och plötsligt inser Eva att Henrik har en annan kvinna. När han förnekar sin otrohet upplever Eva hans lögner som ett oförlåtligt svek och i vrede och desperation bestämmer hon sig för att hämnas.

Samtidigt vakar en ung man vid en sjukhusbädd. I över två år har hans flickvän legat i koma efter en olycka. Alla dessa dagar har Jonas skött och älskat henne som om ingenting har hänt, men nu börjar hans tärande längtan efter närhet bli alltmer plågsam. Och han börjar bli besviken på Anna som vägrar vakna. Som inte rör vid honom. Som sviker honom ännu en gång.

Svek handlar om hur förödande det kan vara att bli sviken. Om hur våra destruktiva handlingar skapar konsekvenser långt utanför vår kontroll. Men vem skapar första länken i kedjan och hur blir ett offer själv en gärningsman? Och när slutar en gärningsman att själv vara offer?

Både Jonas och Evas agerande är konsekvenser av andras handlingar och av en slump korsas deras vägar...

Medelbetyg: 3,8 (54 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Svek :
2004-03-30 15:48
En riktigt spännande psykologisk thriller. Man måste bara fortsätta läsa för att få veta hur det går.
Betyg 4
2004-07-17 21:26
En mycket spännande relations- och kriminalroman. Den är lättläst och svår att förutsäga. Det är svårt att helt och hållet veta på vems sida man ska stå.

Vissa sektioner i boken spelas upp två gånger. Ena gången sedd från kvinnans sida och den andra gången sedd från mannens sida. Mycket skickligt gjort.

Denna bok kan varmt rekommenderas!
Betyg 5
2004-07-26 00:54
Bra annorlunda bok som inte är det minsta förutsägbar!
Betyg 5
2004-08-15 12:01
En otroligt bra bok!! Jag har läst hennes tidigare bok "Saknad" och tyckte att den var bra, men saknade det där lilla extra, så jag trodde att det här boken skulle vara ungefär samma. Men när jag bara läst några meningar tänkte jag "åhh vilken bok!!!" Jag märkte direkt att jag skulle älskar den här boken. Ett bra språk, och avslappnande, ibland kan jag känna mig stressad när jag läser en bok. Det här är en bok man aldrig vill läsa ut, utan önskar att den bara fortsätter och fortsätter.
Betyg 5
2004-09-09 21:12
En väldigt bra och nervkittlande bok! Streckläste den på några timmar, kunde absolut inte slita mig ifrån den! Tyckte dock att boken slutade lite annorlunda än vad jag ville det, kändes lite snopet! Men helt klart en läsvärd bok!
Betyg 4
2004-10-05 10:08
Boken var välskriven och personerna trovärdiga. Spänningen byggs upp och man får ofta fler än ett perspektiv på en händelse/dialog.

Boken berörde mig, men inte på ett positivt sätt. När jag läst ut den mådde jag faktiskt lite illa. Det var frustrerande att kommunikationerna var så usla! Jag ville skaka om huvudpersonerna och skrika "VAKNA!".
Det borde kanske ge ett högt betyg eftersom boken var så stark, men som sagt, jag blev mest illa berörd.
Betyg 3
2004-10-06 14:00
Klockan tre en lördagsmorgon när jag egentligen borde sovit sedan länge, begick jag misstaget att öppna Alvtegens senaste för att ha något att vila ögonen på medan jag åt en nattmacka. Efter bara några rader var jag handlöst förlorad. Det var länge sedan jag blev kidnappad av en riktigt bra bok, men den här var snudd på omöjlig att lägga ifrån sig. Spännande på ytan, insiktsfull på djupet – enda anledningen att den inte får en femma av mig är att jag fortfarande inte riktigt köper Alvtegens upplösningar. Jag ska inte förstöra slutet för den som inte läst den än, men... hmm... njae :-) För mig brister det rätt rejält i trovärdighet under de sista tio sidorna – vilket är än mer beklagligt med tanke på hur precist och obevekligt troligt de första 300 var. Men men. Köp. Läs. Nu.
Betyg 4
2004-10-21 22:41
Den här boken är som en magnet, den liksom drog mig till sig från första raden!! Jag ville aldrig släppa den, utan bara läsa lite lite lite till... "Svek" är mitt första möte med författaren och den ger verkligen mersmak. Så himla spännande och krypande läskig bok. Språket är helt underbart pricksäkert och proffsigt i sin formulering!! Verkligen superbra! Och flera beskrivningar och uttryck är så detaljrika att man drar efter andan av igenkännande om hur människan fungerar och tänker! Boken får en stark fyra av mig. Skulle ha fått en femma om slutet fallit mig i smaken mer. Bra slut på ett sätt, men som sagt, (utan att säga för mycket) skulle jag vilja ha sett ett annat...
Betyg 4
2004-10-26 10:47
En ryslig bok, rysligt bra. En psykologisk thriller, som går utanpå det mesta. Jag kunde inte att lägga ifrån mig boken, jag var tvungen att läsa slut den. När man sen kommer till slutet, så ångrar man sig nästan. En annan resencent skrev "ett beskt skruvat slut". Man blir påverkad både fysiskt o psykiskt av slutet. Jag hade boken i huvudet en hel dag. "Ruskigt" bra. Språket är helt utmärkt. Vid vissa tillfälle får man uppleva samma händelse från två olika människor. Ett mycket intressant o tankeväckande sätt att skriva.
Betyg 5
2004-11-30 09:26
En mycket stark, oförutsägbar historia som inte lämnar
läsaren oberörd.
En realistisk spännande handling med ett överraskande och
annorlunda slut.
Klart läsvärd!
Betyg 5
2005-04-14 04:48
Visst var det en bok som bör sträckläsas och det har jag gjort till sent på natten. Men som sagt tidigare så får slutet mig att nästan helt ångra att man stannade uppe.

Att läsa två personers synvinkel av samma sak var intressant och i slutet förväntade du dig det. Dock blir historiens resa kortare och jag tycker att historien är lite väl förutsigbar och kanske lite mer tid skulle ha lagts ner på själva historien.

Någon nämnde trovärdiga karaktärer. Jag blir lite frustrerad på att det är tre karaktärer som alla är alldelles för överdrivna. När de tillslut når ett förändrings stadium så avslutas historien snabbt och de går egentligen vidare på samma sätt. Men för en kriminalroman, som jag inte kan förstå hur det kan klassas som, behövs nog sådana här extremer.

Några bra reflektioner över hur mångas liv ser ut, dock inga nya och okända. Men ett slut som inte får boken att kännas som en läshastigehetsträning vore bra.
Betyg 2
2005-05-17 23:03
Bra och spännande bok. Väcker starka känslor till liv, vilket måste generera ett högt betyg.
Betyg 4
2005-06-23 19:26
Jag skulle verkligen inte kalla Svek för en deckare, den är en solklar thriller! Och en väldigt bra sådan. Karin Alvtegen är tillhör enligt mig Sveriges författarelit idag, och Svek är helt klart hennes bästa roman (även om jag rekommenderar både Skuld och Saknad också). Hon har en förmåga att verkligen skapa rysningar hos läsaren genom att med full precision beskriva hur de allra obehagligaste sidorna kan komma fram och visa sig hos till synes normala personer.
Betyg 4
2005-07-18 18:21
"Obehaglig" är ett ord som jag tycker beskriver boken väldigt bra. Berättelsen är oerhört skickligt berättad och obehaget växer ju längre in i boken man kommer. Personerna är osympatiska och agerar omoget och irrationellt och det får förödande konsekvenser för alla inblandade. Slutet var bra men jobbigt - hade velat att det skulle vara betydligt mycket lyckligare...
Betyg 4
2005-10-07 19:14
En annorlunda och tragisk bok. Den var otäck och jag blev både arg och illaberörd då jag läste den.
Betyg 3
2005-12-08 08:56
Klyschorna haglar, personerna är endimensionella och boken är skriven i en grov journaliststil, med många avhuggna meningar. När det första brottet beskrevs, hade jag förstått det för länge sedan. Även slutet är rätt fantasilöst.

Men boken fångar, innehåller ändå en del överraskningar och har man väl börjat läsa är det svårt att lägga den åt sidan. En utmärkt bok att ha med sig om man ska sitta många timmar på en buss eller ett flygplan.
Betyg 3
2006-02-04 15:15
Ett strå vassare än "Saknad" men det får bli en fyra ändå. Karin A har verkligen förmågan att skapa en kuslig stämning.
Betyg 4
2006-03-04 13:10
Psykologisk thriller, kan man nog kalla den här. Lite nervkittlande.
En otroligt bra parallellberättelse om otrohet, svek och hämnd. Mycket känslor och tankar som beskrivs på ett fint sätt. Om hur olika människor uppfattar händelser och vad som ligger bakom de olika sätten att uppfatta. Hur personernas olika liv vävs in i varandra som av en slump.
Slutet är som livet - oförutsägbart. Läs den!
Betyg 4
2006-05-19 16:01
Alvtegen sysslar återigen med det hon gör bäst nämligen att skildra vardagen. Spännande och lättsmält om svek i olika former och från olika synvinklar. En bok att sträckläsa och som håller spänningen på topp till sista sidan. Slutet är oerhört störande obehagligt.
Betyg 4
2006-08-29 20:50
Läste ut boken på en natt, kunde inte lägga ifrån mig den
Betyg 5
2006-10-02 20:07
Obehaglig, men en sån som sträckläses. Det mesta av det jag har att säga har redan sagts av andra.
Betyg 3
2006-10-14 16:51
En bok som får mig att känna mig obehaglig till mods. Den berör och får mina tankar att snurra. Det är helt klart en bra bok.
Betyg 4
2007-01-28 18:41
Svek handlar om ett äktenskap som håller på att gå i kras. Eva är huvudpersonen och hon är gift med Henrik sedan 11 år. Jag tycker att beskrivningen av deras äktenskap och orsakerna till att de glider isär känns väldigt realistiska. Eva är handlingskraftig och är den i familjen som tar det största ansvaret, det är hon som ser till att räkningarna blir betalda, som tar initiativ till semestrar och så vidare. Hon önskar att hon kunde få mer hjälp av sin man, så hon inte behövde känna sig som ensam vuxen.

Henrik hänger inte med i Evas tempo, varje gång han ska göra något så har det redan blivit gjort av Eva. Han känner sig alltmer överflödig i Evas liv. Han söker tröst i en relation vid sidan om.

När Eva upptäcker att Henrik har en affär är det som att något slår över och hon tappar omdömet helt och hållet. Hon håller dock sin upptäckt hemlig för Henrik och omvärlden och bestämmer sig för att hämnas.

Svek handlar också om en ung man som har väntat på att hans flickvän ska vakna upp ur sin koma i två och ett halvt år. Man förstår snart att allt inte står rätt till med honom, och Eva har oturen att träffa på honom på krogen en kväll.

Jag tyckte att boken var riktigt bra och hade velat ge den en fyra, men eftersom slutet var så b-skräckliknande och klichéartat och inte heller passade ihop med resten av boken, så får den en trea av mig.
Betyg 3
2007-04-18 21:18
Läskiga personbeskrivningar! Inga man vill träffa på i verkligheten precis...Bra och annorlunda bok! Har läst Saknad tidigare som jag tyckte var ok. Svek var helt klart mycket bättre!
Betyg 4
2007-05-26 22:57
Mycket, mycket bra bok, Alvtegen kan verkligen konsten att trissa upp spänningen
Betyg 5
2007-09-11 16:59
Riktigt spännande!
Betyg 5
2007-09-18 11:10
jag gillar alvtegens sätt att skriva. att få vardagliga människor att bli spännande och intressanta.

Betyg 4
2008-01-18 09:45
Boken handlar om svek på flera sätt, ett äktenskap som håller på att falla samman parallellt med en man som väntar på att hans flickvän ska vakna upp ur koman. Gillar det vardagliga i boken som får den realistisk, hur irrationellt människor kan reagera på saker utan att tänka på konsekvenserna.
Kunde inte sluta lyssna (första ljudbok jag lyssnat på) men blev grymt besviken på slutet som så många av er andra. Men trots det får den en mycket svag 4:a
Betyg 4
2008-02-01 19:23
Första halvan av boken är riktigt riktigt bra och det går inte att lägga i från sig boken. Tyvärr håller den inte hela vägen ut utan blir lite tillrättalagd i slutet. Synd för annars hade betyget blivit högre än en 3-a.
Betyg 3
2008-05-18 13:53
Mycket bra!
Betyg 4
2008-09-10 17:04
en bra och spännande bok. tyckte den var väldigt stark nästan helt igenom, men för mej faller den lite på slutet, lite snörpligt vipps så va sagan slut liksom... boken berörde mej och den var spännande och jag ville verkligen veta hur det skulle gå, och inimellanåt var den även rätt rolig, främst då formuleringar. kan inte riktigt bestämma om det ska bli 3 eller 4... visst den var spännande och man rycktes med, dock kände jag att den aldrig liksom nådde sin kulmen, och slutet var lite snörpligt. en bra spännade lite udda bok, lättläst, en 3a blir det, fast en stark!
Betyg 3
2008-09-13 11:50
Njaaaa....nej jag gillar den inte! kanske mycket därför att jag faktiskt blir lite illa berörd av den. Lite ruggig är den allt men jag blev absolut inte sugen att läsa nåt mer av Alvtegen
Betyg 2
2008-11-10 21:00
Klart läsvärd.
Evas beteende kan dock ifrågasättas....

Betyg 3
2009-01-16 10:09
Jobbig historia! Obehaglig på de flesta sätt. Men helt klart bra och läsvärd även om typen av berättelse inte är av min favoritnatur.
Betyg 4
2009-02-03 10:00
Nej, tyvärr kom jag aldrig in i den här boken. Jag vet inte vad det berodde på, men jag får nog lov att pröva fler av Alvtegens böcker för att se om det var hennes språk som inte passade mig.
Betyg 3
2009-11-04 10:09
Lättläst, spännande och fängslande. Men slutet är bara en besvikelse och språket är inte världens bästa.
Betyg 3
2010-03-17 14:15
Bra och väldigt engagerande. Går inte att sluta läsa den.
Betyg 5
2010-04-25 21:07
Detta var den första boken jag läste av Alvtegen och jag blev positivt överraskad. Hon skyr inte människopsykets mörka vrår, och hon är bra på att föra en historia framåt med små medel.
Betyg 4
2010-06-01 17:49
Boken är mycket bra. En bra beskrivning av Henriks och Evas äktenskap som håller på att krascha. Bra och trovärdig beskrivning av hur Evas hämnd blir. Det var lite svårt att förstå hur Jonas i slutet av boken kunde övertala Eva att följa med honom till den ensliga platsen där han överföll henne. Bokens slut var precis som början. Slutet var helt klart överraskande. En bok för sträckläsning.
Betyg 4
2010-10-02 21:31
Bra och spännande bok.
Betyg 3
2010-12-15 18:27
Boken var rätt så bra i början men i slutet inte riktig bra . Ibland författare beskriver för mycket utan att hände nåt .
Skulle vara mer spänande tycker jag . Värd att läsa klart
Betyg 3
2010-12-29 23:10
Den var okej, det är inte en bok man kommer ihåg särskilt länge. Karin gör det dessutom snäppet orealistiskt.
Betyg 3
2012-08-17 23:00
Det här var min första bekantskap med Alvtegen. Jag blev fast från första början och ville läsa allt hon skrivit. Svek tillhör de två böckerna som varit bäst. Vilket material för en bra film men med Hollywood budget. Spänningen höll i sig hela boken med ett suveränt avslut!
Betyg 5
2015-01-18 12:59
Bladvändande bok. Kryper in i skinnet på en.
Betyg 4
2016-12-16 18:11
Spännande och välskriven psykologisk thriller. Bitvis ganska så ruggig. Dock kan jag inte låta bli att reta mig något på hur författaren beskriver OCD. Har en väninna vars son lidit av det till och från i många år, och enbart för att man lider av något form av tvångsmässigt beteende- så är man inte psykiskt sjuk för det! Men om man bortser från det så tycker jag boken var bra!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Svek
Liknande böcker:
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh