bokrecensioner boktips

Fjärilseffekten

Författare: Karin Alvtegen
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, släktskap, hälsa, handlingar
ISBN: 9789173374682


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En bil krockar av en oförklarig anledning med ett tåg. Elva människor dör. Vad ledde fram till olyckan? Finns det något som ett exakt startögonblick? Vem mer än bilens förare bär skulden?

När Bodil drabbas av en obotlig sjukdom bestämmer hon sig att äntligen lämna sin man. Hon förbereder sig på att inte längre finnas. Tanken på döden skrämmer henne inte men hon behöver förstå varför livet blev som det blev. Varför har hon så ofta gjort det som förväntats av henne istället för att göra det hon själv faktiskt vill?

Bodil vill försöka närma sig sin vuxna dotter, Viktoria, som präglats av uppväxten med en dominant far och en undfallande mor. Men innan Bodil hinner berätta om sin sjukdom bryter Viktoria kontakten.

Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter.

Karin Alvtegen är en av Skandinaviens mest lästa och uppskattade författare och hon är översatt till ett trettiotal språk. Hennes senast utgivna bok är En sannolik historia (2010).

Utdrag ur boken:
Om allt är sammanlänkat kan vi inte skada något utan att skada oss själva
Medelbetyg: 3,33 (6 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fjärilseffekten :
2014-01-10 15:36
En bok om handling och konsekvens. Bodil gifter sig med Christer, en svartsjuk konstnär. Hennes liv blir en underkastelse för mannen. Men den dag Bodil får veta att hon lider av en dödlig sjukdom så bryter hon sig loss.

Det här är en roman som visar hur människoöden länkas vid varandra. Allt är sammansatt och allt kommer tillbaka.

Det är tre personer som kommer till tals och deras tankar och öden formas efter vad som har hänt och vad som händer. Bodil, Andreas och Vktoria. Det står ju snabbt klart att Viktoria är Bodils dotter men hur Andreas öde sammanlänkas kommer inte fram förrän i slutet av berättelsen.
Det är så starka känslor som svallar. Känslor som undertrycks och växer sig starkare och som hela tiden vill bryta ner. Det är otroligt mycket blottläggelse men allt görs för att gömma och visa upp en säker fasad utåt. Men till sist rämnar det. Boken är mycket läsvärd. Den är ett måste för den som är intresserad av psykologi.
Betyg 4
2016-06-09 20:48
Handlingen manar emellanåt till eftertanke och jag älskade slutet! Då och då var dock boken lite seg och den hade nog tjänat på mer av en sträckläsning än vad jag lyckades få till den här gången.
Betyg 3
2016-12-16 18:12
Åter igen en välskriven och engagerande roman av Karin Alvtegen! Stark 4:a!
Betyg 4
2019-03-09 23:20
Om tre människors vardag som förändras pga de val de gör i livet. Tre människor med sorgliga livsöden flätas ihop.
En tung, långsam bok.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fjärilseffekten
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Pissråtta
 D. Renklint
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes