bokrecensioner boktips

Skam

Författare: Karin Alvtegen
Genre: Roman
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9127109410


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

.Monika och Maj-Britt är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Monika är både utåtriktad och framgångsrik i sitt arbete som överläkare, medan Maj-Britt är en kraftigt överviktig ensling som snabbt bryter ner varje person som hemtjänsten vågar skicka. De har dock en sak gemensam – ett smärtsamt förflutet som gör att de inte vågar låta någon komma dem nära. Både Monika och Maj-Britt drabbas till slut av händelser som återuppväcker de onda minnena och deras liv kommer att förändras för alltid. Men det är först när de två främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Kommer de att kunna försonas med sitt förflutna, med skammen? Eller måste något offras på vägen?

Karin Alvtegens fjärde bok Skam är en spännande och omskakande skildring om rädslans makt, om sträng religiös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om den största skammen av dem alla: Att aldrig ha känt sig älskad.

Medelbetyg: 3,63 (38 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skam :
2005-09-30 07:26
Detta är Karin Alvtegens fjärde roman. Jag hade höga förväntningar eftersom jag är förtjust i hennes tidigare böcker och inte minst Svek.

Och boken började jättebra. Vi får träffa Maj-Britt som inte har varit utanför sin lägenhet på 30 år. Hon bara äter och äter och äter och är så fet så hon behöver Hemtjänst-hjälp. Och så träffar vi Monika som är läkare. Två utåt sett helt olika personer.

Vartannat kapitel är från Maj-Britts synvinkel och vartannat från Monikas. Man vill bara läsa vidare hela tiden och mitt intresse fångades direkt.

Men sen i mitten av boken så stagnerar alltihop och sista delen var inte så intressant läsning. Jag saknade dessutom knorren på slutet.

Det får bli en fyra.
Betyg 4
2006-01-02 15:24
En av de bästa böckerna jag läst på länge. Berättelsens röda tråd, den spännande handlingen, är för mig bara en bisak. Det viktigaste är människoskilldringarna, hur man kan leva med något som kan vara en stor skam och hur man präglas, men också hanterar skamen olika.
Karin Alvtegen har en otrolig förmåga att beskriva människorna och få läsaren att förstå utan att fördömma. Att det samtidigt är så spännande att man sträckläser gör inte boken sämre.
Betyg 5
2006-03-12 00:15
Jag tyckte att Karins bok Svek var bra men den här var då strået vassare!
Om två helt olika människor med liv så långt ifrån varandras men vars liv ändå på sätt och vis är lika. Om skam och otillräcklighet. Att inte duga, inte räcka till. Att inte göra eller ha gjort det "rätta".
Att kunna beskriva människor så målande och innerligt så man riktigt kan "se" dem framför sej och lära känna dem. En otrolig berättelse som bara måste läsas!
Betyg 5
2006-06-01 11:23
Två kvinnor, två öden - på ytan så olika men på insidan lika. Båda bär på ett smärtsamt förflutet.
En tragisk historia om ensamhet, otillräcklighet, och skammen över att inte duga. En gripande bok med målande personbeskrivningar.
Betyg 3
2006-06-22 15:19
Första boken jag läst av Karin Alvtegen, trots att jag blivit tipsad om hennes böcker tidigare. Skam fängslade mig från början till slut, personporträtten är enkla men ändå lysande träffsäkra. Själva historien, om två ensamma kvinnor och deras repektive stora hemligheter och största skam, hålls igång hela vägen och flätas ihop mot slutet på ett snyggt sätt. Stark fyra (men snudd på femma).
Betyg 4
2006-08-29 20:50
Gillar författaren stenhård även om hon har skrivit bättre böcker så var den här definitift läsvärd
Betyg 4
2006-09-01 22:39
Lättläst. Gick inte riktigt att lägga ifrån sig. Tyckte om den väldigt. Första boken av Alvtegen som jag läste.
Betyg 3
2006-09-10 23:58
Psykologisk skildring av två mycket skamfyllda kvinnor med ett smärtfyllt förflutet.

Jag sträckläste. Det gick inte att lämna ifrån sig boken. Tack Alvtegen för en lysnde läsupplevelse
Betyg 5
2006-09-12 11:38
Sträckläste boken. Så jäkla fängslande på alla sätt och vis. Mycket skickligt skriven. Bli inte lurad av att handlingen inte låter vidare intressant. Läs!
Betyg 5
2006-10-07 23:45
Intressant berättelse. Kröp under skinnet på en, ryslig!
Betyg 4
2006-10-08 00:22
Jag stod i pocketshop och läste på baksidan och tyckte det lät som en helt ok läsupplevelse. Tyvärr motsvarade det inte mina förhoppningar för fem öre, karaktärer och händelseförlopp är mycket enkla närmast löjleveckande och språket går att missta för talspråk. Viktiga händelse förlopp behandlas på 10 rader och andra behandlas inte alls, de bara sker utan någon som helst rimlig förklaring.
kort sagt en oehört enfaldig bok som det varnas för!!!
2006-11-07 12:56
I denna gripande roman berättas två historier fristående från varandra för att sedan sakta men säkert föras närmare varandra till upplösningen. Den ena handlar om Maj-Britt, en mycket överviktig kvinna som inte har varit utomhus på åratal. Hon bär på skamkänslor från en religiös uppfostran. Dessutom lyckas hon skrämma bort varenda människa ur hemtjänstpersonalen eftersom hon är så elak och bitter. Men så kommer Ellinor från hemtjänsten, och hon vägrar sluta dyka upp trots alla Maj-Britts försök att få henne att sluta komma. Den andra historien handlar om Monika, arbetsnarkoman och läkare som bär en skam över att hon inte räddade sin bror ur en eldsvåda för många år sedan. Hon känner sig ofta otillräcklig, och förväntar sig alltid att folk ska komma på att hon inte duger.

Bokens röda tråd är som titeln svallar om just skam och otillräcklighet, och hur de två figurerna tampas med sin egen skuld och skam. Den psykologiska människoskildringen kryper verkligen under skinnet på en, och jag känner verkligen med de två kvinnorna. Man lever med i berättelsen till den grad att man sitter och lider med dem. Detta är inte något som sker speciellt ofta när jag läser böcker, men i det här fallet känner jag verkligen med de två kvinnorna och det är så jäkla spännande att följa deras liv och de val de gör.

Summan av kardemumman blir helt enkel att detta är en av de bästa böckerna jag läst i år.
Betyg 4
2007-05-27 20:51
Jag tycker att boken är spännande och det är svårt att sluta läsa. Jag gillar den!
Betyg 4
2007-06-05 10:39
Så där bra. Lite rörig tycker jag. Blev lite irriterad på Maj - Britt. Fast om man skulle känna som hon vet man ju inte vad man skulle tänka och så.
Betyg 3
2007-09-09 14:40
En gripande roman om två helt skilda människoöden som långsamt vävs in i varandra. Skammen är det som de två kvinnorna har gemensamt,men också skuld. Det en en riktigt bra skriven roman, kan inte kalla den för deckare/thriller, vill hellre säga att det är en roman om relationer, och oarbetade relationer.
Betyg 4
2007-09-11 17:03
Den bästa av hennes böcker
Betyg 5
2007-09-18 11:11
en väldigt bra bok. intressanta karaktärer och livsöden. dessa livsöden är det som driver dem att bete sig som det gör och allt får sin förklaring succesivt.
Betyg 4
2007-11-08 14:53
Ganska bra, fast inte tillräckligt orginell eller spännande för att få en fyra. En bok man läser för underhållning, men som inte ger något bestående intryck.
Betyg 3
2007-11-17 16:26
Endimensionell historia med många många pekpinnar.
Betyg 2
2008-02-01 19:23
Vi får följa 2 personers människo-öden som inom sig har en tung börda att bära. Man känner sympati för dem fast de utåt inte är helt trevliga människor av olika anledningar. Alvtegen är bra att beskriva halvlyckade människor i sina böcker.
Betyg 4
2008-05-18 13:51
Mycket bra!
Betyg 4
2008-07-27 12:49
En fascinerande historia om två människor, som känner fruktansvärd skam och skuld för saker, som har hänt tidigare i deras liv. På något sätt, så korsas deras vägar och det blir katastrof, eller kanske inte?
Betyg 4
2008-10-19 20:35
Boken är mycket bra.
Lite tveksam till att människor skulle göra som Monika gör här.....
Läs och njut!
Betyg 4
2008-11-29 23:03
Alvtegen är en av mina absoluta favoriter även om hennes böcker ger mig ett starkt obehag. Man får möta hennes karaktärer precis på ruinens brant och man är smärtsamt medveten om att det bara kan gå utför.
Det spännande i "Skam" är inte bloddrypande mord utan de fantastiska skildringarna av huvudkaraktärerna, att verkligen få se in i deras liv och följa deras val (och konsekvenserna av dem) utan någon värdering.

Den här boken inbjuder till eftertanke -vad ligger egentligen bakom när en människa begår ett oförlåtligt brott?

Så intressant och så bra!

Betyg 4
2008-12-18 11:31
Handlar om rätt tragiska människor. Inga ädla idealmänniskor här inte utan mörka och fulla med laster och smärtsamma minnen. Visst låter det som ett perfekt upplägg för än bra bok...? Ändå blev den inget vidare bra. Jag tror att tanken av hur boken skulle bli från början var mycket bättre än det slutgiltiga resultatet.
Betyg 2
2010-01-08 20:03
En mörk och dyster bok, beskriver den trista vardagen för många människor. Bra skriven bok att man både känner och ser den svarta skamen som uppfyller personerna i boken.
Läsvärd.
Betyg 3
2010-01-17 18:33
Det är konstigt: jag kan inte sluta läsa, men egentligen gillar jag inte boken. Jag tycker inte att Alvtegen har lyckats med personbeskrivnigar och motivation för deras handlingar saknas ofta. Men boken fängslar med sitt mörka sätt. Det blir godkänt.
Betyg 3
2012-08-17 21:08
Mycket bra, åter skriver Alvtegen BRA!
Betyg 5
2018-11-24 00:16
Som vanligt en välskriven och ganska så engagerande psykologisk uppbyggnad, men till skillnad från de andra psykologiska thrillers jag läst av Karin Alvtegen blir Skam tyvärr ingenting annat än en psykologisk men samtidigt ganska deprimerande roman som i slutändan inte ger mig särskilt mycket.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skam
Liknande böcker:
De sju som såg
 D. Rudberg
Övre port, nedre port
 G. Gulliksen
Mjölkat
 S. Samuelsson
Anna
 O. Blegel
Livet vinkar (som en K..
 K. Danielsson
Syskonfejden
 M. Herngren
Skäret
 C. Naumann