bokrecensioner boktips

Paradiset

Författare: Liza Marklund
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9789189426504


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En orkan drar över Sverige. Kaos följer i dess spår. En last med cigaretter, värd femtio miljoner kronor har försvunnit från Stockholms frihamn. Två män ligger mördade på kajen. En ung kvinna, Aida, flyr för sitt liv därifrån.

Så börjar Liza Marklunds nya roman Paradiset. Det har gått drygt två år sedan de dramatiska händelserna i slutet av Studio sex. Journalisten Annika Bengtzon arbetar som textgranskare på tidningen Kvällspressen. Hon kämpar för att komma tillbaka som reporter, och när hon får ett tips om en underlig stiftelse vid namn Paradiset ser hon sin chans. I jakten på sanningen träffar hon sin blivande man, Thomas. Samtidigt blir hennes mormor svårt sjuk.

Grundtemat i Paradiset handlar om individens skyldigheter och rättigheter i förhållande till staten. Vad har vi rätt att vänta oss, hur mycket ansvar för våra liv måste vi själva vara beredda att ta. I denna tredje roman om Annika Bengtzon är det den jugoslaviska maffian och Paradiset som utgör scenen. Paradiset arbetar med att skydda hotade människor som inte kan få den hjälp de behöver av de sociala myndigheterna. Allt verkar mycket hedervärt, men när Annika Bengtzon skrapar på ytan flagnar glansen. Huvudperson i Gömda, den dokumentärromanen som Liza Marklund skrev 1995, figurerar i en viktig biroll.
Medelbetyg: 3 (30 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Paradiset :
2004-07-14 22:15
Paradiset

Paradiset är den tredje och fristående romanen i serien om journalisten Annika Bengtzon. Boken har utsetts till årets bok 2000 av QX:s läsare.

Boken handlar om paradiset som är en stiftelse som utger sig för att vilja hjälpa förföljda och mordhotade kvinnor. Frågan är dock om den håller vad den lovar. Den väver också in Jugoslavienkonflikten och en kärleksaffär som slutar lite väl bra för att undvika smörgenren.

Boken är emellanåt spännande och emellanåt långtråkig och förutsägbar. Dock anser jag att boken i sin helhet är ytlig och lämnar en tomhetskänsla efter sig. Vad vill författaren ha sagt?

Hon har även lyckats väva in aktuella händelser såsom Mona Sahlins kontokortsaffärer och teorier om manliga strukturer osv. Hon avsäger sig förvisso ansvaret för sådana liknelser med verkligheten men sammanträffandena är alltför många för att det ska vara en slump. För mig känns det jobbigt att få diskret propaganda till livs. Dock måste jag medge att Liza Marklund har en mycket mer nyanserad syn på verkligheten än vad många andra feminister har.

Det är dock svårt att avgöra om det är genren eller Marklund jag ogillar då jag inte är så förtjust i deckare.

Marklund, Liza: Paradiset, Pirat, 2000
Betyg 2
2004-10-19 12:16
Helt okej att läsa, är varken mer eller mindre bra.
Betyg 1
2004-11-08 10:42
Fungerar att slöläsa men jag tycker att den är den sämsta i "Bengtsson"-serien.
Betyg 2
2005-10-12 17:08
Nej, detta var ingen välskriven deckare. Men dock ett litet tidsfördriv
Betyg 2
2006-02-05 19:00
Annika nystar i härvor av smuggelligor och organisationer som påstår sig hjälpa utsatta kvinnor,lika omöjlig att stoppa som vanligt.Historien känns som vanligt inte så trovärdig,men som underhållning är den okej med tanke på att man kan störa sig på karaktärerna och deras förutsägbarhet.Inte Marklunds avsikt säkert,men tyvärr blir det så.
Hur Annika kan med samma outtröttlighet både ägna full uppmärksamhet åt jobb,vänner och sin sjuka mormor är helt ofattbart.Än mer ofattbart är hur Marklund tror att utsjasade småbarnsmammor och andra ska kunna identifiera sig med detta.Men okej,det är fiktion.

Marklunds oförmåga att framställa sina karaktärer som nyanserade är irriterande,som alltid.Eller är det vad köparna vill ha,en superkvinna som står pall mot allt?
Annikas mor är självupptagen,Annika oklanderligt osjälvisk.Och naturligtvis har hon även skrivit en uppmärksammad artikelserie om ålderingsvården som gör att hon vägrar att låta mormor(som just fått en stroke)att ligga på det lokala ålderdomshemmet(vilket hennes hårfärgade,kedjerökande mamma tycker vore det enklaste).Annika fixar biffen samtidigt som hon ägnar dag och natt åt internationell brottslighet.
Som clou träffar hon slutligen en gift man och blir gravid-mannen lever i en vacker Vaxholmsvilla med sin hustru som är ursnygg och framgångsrik men inte vill ha barn.Vilket förstås Thomas(mannen)vill.Egentligen.
Genom detta får Marklund tryffera historien med lite abortgrubblerier och "den andra kvinnan-dilemman",och hur det slutar kan ni väl räkna ut med lilltån....
Betyg 2
2006-02-06 18:13
Väldigt bra bok. Helt träffsäker. Finns även på film, men inget slår ju boken, så är det ju. Liza Marklund har sitt eget speciella sätt att formulera sig, och hon gör det alltid lika bra.
Betyg 5
2006-03-06 16:56
tycker iofs inte om marklunds böcker, så jag vet inte varför jag skulle läsa denna... jag älskar deckare men den här tilltalar mig inte alls.
Betyg 2
2006-05-24 15:36
fy fan vilken jävla skit. ursäkta språket alltså.
Betyg 1
2006-07-15 17:42
Spännande och lite roligt med kopplingen till Mia Eriksson i Gömda & Asyl. Men helt klart inte den bästa hon skrivit!
Betyg 3
2006-12-31 00:47
Det här är den enda Marklund-bok jag läst, och jag tror inte jag kommer att läsa fler. Jag gillar iofs deckare, men den här känns inte särskilt övertygande. Berättelsen om Paradiset som ska ta hand om hotade kvinnor känns tillrättalagd för att vara "rätt i tiden". Den supereffektiva Annika som både löser brott, fixar hjälp åt sin gamla mormor och prasslar med en gift man känns inte särskilt intressant som karaktär. Ett sockersött slut gör inte saken bättre.

Kanske var jag bara inte på humör när jag läste den här boken, men betyget blir dessvärre därefter.
Betyg 2
2007-02-05 18:30
Kan utan tvekan ge boken en fyra.! För er som är mycket för spänning och lite erotiska scener är boken utmärkt, och inte alls långtråkig.
Betyg 4
2007-03-01 16:23
tycker om böckerna om annika men denna hamnar tyvärr inte bland de bästa i serien, ger förstås en ökad insikt om huvudpersonen och är hyfsad om man gillar serien i övrigt
Betyg 3
2007-07-10 22:49
Paradiset är den tredje boken om journalisten Annika Bengtzon. Den utspelar sig tidsmässigt direkt efter Studio Sex.

Det har gått drygt två år sedan de dramatiska händelserna i slutet av Studio Sex. Annika Bengtzon arbetar som textgranskare på tidningen Kvällspressen. En orkan drar över Sverige och kaos följer i dess spår. Två män hittas mördade i Stockholms frihamn. Samtidigt flyr bosniska Aida Begovic därifrån för sitt liv. En långtradare lastad med cigaretter värda femtio miljoner kronor försvinner från frihamnen. Har detta något samband med de mördade männen?

Samtidigt har Annika, som kämpar för att komma tillbaka som reporter, fått ett tips om en underlig stiftelse vid namn Paradiset. Det är något som inte stämmer med stiftelsen, vars uppgift är att hjälpa mordhotade människor att försvinna. I jakten på sanningen träffar Annika sin blivande make, Thomas, och tillsammans råkar de ut för flera dramatiska händelser.

Jag tycker att Paradiset, tillsammans med Prime time, är de sämsta böckerna i serien om Annika Bengtzon. När man läser bokens baksidestext känns den faktiskt väldigt intressant och spännande. Jag tycker dock inte att innehållet lever upp till förväntningarna. Jag tycker att Paradiset, emellanåt, tar konstiga vändningar och ibland känns intrigen seg och intetsägande. Boken är i alla fall bättre än filmen, alltid något.
Betyg 2
2008-02-01 19:24
En riktigt tråkig bok. Marklund är verkligen ingen bra författare vilket gör att språket blir tråkigt. Dessutom tar Bengtzon privata liv för stor plats.
Betyg 1
2008-05-05 11:13
En bra bok. Liza Marklund är en bra författare.
Betyg 4
2008-05-05 17:21
Sådär... sticker inte direkt ut.
Betyg 3
2009-01-09 20:02
En helt ok bok enligt mig. Det innehåller en historia som är tänkvärd och det är alltid intressant att se hur böckerna ska sluta. Det som drar ner betyget är "son vanligt" att Annika Bengtzons privatliv tar så stor plats och jag stör mig väldigt mycket på att hon alltid ska råka illa ut i slutet av böckerna. Men som sagt, en helt ok bok.
Betyg 3
2009-04-09 15:45
Det här är väl en okej bok. Fortfarande letar Marklund efter den stilsäkerhet som först blommar ut med Nobels testamente, några böcker senare.
Betyg 3
2010-07-04 17:08
Det här var en spännande bok.Den är lika bra som dom
andra böckerna om annika Bengtzon.Slutet kom lite snopet.
Den skulle ha varit några sidor till.Det vart lite abrupt slut.
Annars var den jättebra.
Betyg 5
2011-02-06 12:07
Jag tycker den här var väldigt bra, jag håller inte alls med de första kommentarerna, jag var inställd på att den skulle vara lite tråkig men den var ju jättebra!
Speciellt kärlekshistorien med Thomas, den var gullig :D
Men jag kan hålla med om att vissa saker var lite dåliga, när hon pratade om sin mormor i sisådär 20 sidor så blev man lite uttråkad och när hon blev typ gislan av ratko.. Det var såååå fejk... hon var gisslan och hade en pistol i munnen, sen fem minuter senare när han hade lämnat henne så letade hon reda på en busshållplats och tog bussen hem, som om det var vilken dag som helst...
Betyg 4
2018-09-18 11:54
En spännande kriminalroman om hur cigarettsmuggling leder vidare till mord. Den visar också så lätt det är att kunna bedraga samhället och skuldsätta sig utan påföljd lång tid. Mycket bra upplägg.
Betyg 3
2021-01-25 13:09
Bara bra.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Paradiset
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind