bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Asyl
Den röda vargen
Det finns en särskild..
En plats i solen
Gömda
Järnblod
Livstid
Lyckliga gatan
Nobels testamente
Paradiset
Prime Time
Sprängaren
Studio Sex
The Postcard Killers
Liknande böcker:
Någon måste dö
 J. Moen
Eko ur glömskan
 A. Mathlein
Annelie
 H. Fogelström
Lurad
 O. Svedelid
När himlen håller andan
 A. Sjögren
Onda aningar
 J. Grice
Hämndens ängel
 C. Thompson
En mardröm
 C. Harris
Häxor kan inte gråta
 M. Sandemo
Terapeuten
 H. Flood

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDu gamla du fria

 
Författare: Liza Marklund
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, kärlek, gisslan
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203342
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En ung småbarnsmamma hittas död. Hon är det fjärde offret på kort tid.

På Kvällspressen anar man en seriemördare, något som Annika Bengtzon avfärdar som vilda fantasier. Hennes man Thomas blir under en konferens i Nairobi kidnappad tillsammans med sex personer från olika delar av Europa.

Samtidigt som kvinnomorden blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika.

Medelbetyg: 3,5 (10 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Du gamla du fria :


kristina_s 2011-11-24 15:04
Recension av Liza Marklunds kriminalroman Du gamla, du fria

Boken är utgiven på Piratförlaget (2011) och innehåller 403 sidor.

Liza Marklund har arbetat som journalist sedan 2985, bland annat på Arbetaren, Expressen och TV4. Idag är hon författare på heltid. Unicef-ambassadör samt delägare i Piratförlaget. Källa: Piratförlaget

Handling: Detta är den nionde kriminalromanen om journalisten Annika Bengtzon. Den här börjar med att fyra unga kvinnor, alla mammor blir knivhuggna bakifrån. Är det en seriemördare eller råkar det bara vara en tillfällighet att flera kvinnor mördats ungefär samtidigt? Annika Bengtzon är tillbaka på redaktionen i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har även förenats med sin make Thomas som numera arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. Just nu befinner han sig på en konferens i Nairobu. På en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen blir hela delegationen på sju personer från olika länder i Europa kidnappade.
Eftersom den svenska regeringen vägrar förhandla och gisslan avrättas en efter en, dras Annika med i det hela. Kidnapparna kräver en helt orimlig lösensumma för att de ska släppa Thomas. Långt mycket mer pengar än vad Annika kan få tag på. Parallellt med Annikas vardag berättar Thomas om hur han och de andra i gisslan lever i en mörk grott. En och en av gisslan hittas mördade och när Annika får se en bild av en hand som kan vara Thomas, det ser ut som hans hand och ring på fingret. Är det hans hand och ring, eller någon annans hand med Thomas ring på?
Annika tar ut allt sitt sparkapital och lånar pengar, bestämmer sig för att åka ner till Somali tillsammans med polisen Halenius, men hon har problem med barnvakt till sina två barn. Hennes mamma har alkoholproblem och orkar inte. Systern är inte heller aktuell. Då finns det bara ett alternativ kvar. Annika sväljer sin stolthet och kontaktar en kvinna hon aldrig annars hade gjort. Kommer hon att hitta Thomas levande och få hem honom trots alldeles för lite pengar.

Jag har läst några böcker om Annika Bengtzon innan, men de har inte fallit mig i smaken. Jag tycker språket är torftigt och gestaltningen av karaktärerna och miljöer alldeles för dåliga. Hade jag inte sett ”Sprängaren” på film hade jag aldrig fått ett ansikte på Annika Bengtzon.
Jag hade lite mer förhoppningar när jag började läsa denna bok och den handlade om de fyra kvinnorna som blivit knivhuggna till döds, men sedan blev det mera fokuserat på kidnappningen av Thomas. Jag ser inte heller Annika som en sympatisk person. Tycker hon hela tiden sätter sig själv i första hand och barnen kommer i kläm. Så tyvärr var boken mer ett sömnpiller att läsa än den där spännande kriminalromanen som man bara inte kan låta bli att sträckläsa.

Betyg 2/5 Kristina Simar 2011-11-23 (119) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 2

anette.lenander 2012-01-06 01:12
Det här är nog den bästa bok av Liza som jag har läst.Den är spännande från första början till slutet.Man blir nyfiken hur det blir med henne och Thomas kommer hon att lämmna honom?
Betyg 5

Ninni_1960 2012-01-30 17:48
Spännande och bra bok av Marklund igen. Skönt det då. Visserligen retar jag mig ibland på Annika Bengtzon som person då jag upplever henne som rätt kantig men det är ju tur att huvudpersonen inte är helt igenom perfekt.
Bra intrig och ett bra slut som får mig att se fram emot nästa bok.
Betyg 4

sgs 2012-02-19 21:47
Läsvärd, inte mer.
Betyg 3

Uffeman 2012-07-10 13:15
Lizas böcker blir tekniskt bättre och bättre. Tyvärr maler hon om många intriger och det är lite tröttsamt. När ska hon äntligen dumpa eller försonas med vissa återkommande figurer? Denna historia är okej. Afrikaspåret känns lite nytt och så småningom utkristalliseras en del nya inriktningar och spår som möjligen kan ge serien ny fart.
Betyg 3

gun 2012-07-12 17:14
En mycket spännande bok men mycket hemsk på samma gång.
Betyg 4

kirja 2012-08-18 09:33
För länge sedan fastnade jag för Marklunds deckare och sedan har det bara rullat på. De är inte så tokiga och Annika Bengtzon har blivit en figur som jag undrat hur det ska gå för... Filmerna som gått på bio och som finns på hyrfilm har varit okej också. Marklund tar upp viktiga ämnen i en lighttappning. Kanske för en publik som vill ha en sidohistoria som lättar upp.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Du gamla du fria


  Köp boken som film på cdon: