bokrecensioner boktips

Du gamla du fria

Författare: Liza Marklund
Genre: Thriller
Ämnesord: politik, mord, kärlek, gisslan
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789164203342


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En ung småbarnsmamma hittas död. Hon är det fjärde offret på kort tid.

På Kvällspressen anar man en seriemördare, något som Annika Bengtzon avfärdar som vilda fantasier. Hennes man Thomas blir under en konferens i Nairobi kidnappad tillsammans med sex personer från olika delar av Europa.

Samtidigt som kvinnomorden blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika.
Medelbetyg: 3,55 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Du gamla du fria :
2011-11-24 15:04
Recension av Liza Marklunds kriminalroman Du gamla, du fria

Boken är utgiven på Piratförlaget (2011) och innehåller 403 sidor.

Liza Marklund har arbetat som journalist sedan 2985, bland annat på Arbetaren, Expressen och TV4. Idag är hon författare på heltid. Unicef-ambassadör samt delägare i Piratförlaget. Källa: Piratförlaget

Handling: Detta är den nionde kriminalromanen om journalisten Annika Bengtzon. Den här börjar med att fyra unga kvinnor, alla mammor blir knivhuggna bakifrån. Är det en seriemördare eller råkar det bara vara en tillfällighet att flera kvinnor mördats ungefär samtidigt? Annika Bengtzon är tillbaka på redaktionen i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har även förenats med sin make Thomas som numera arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. Just nu befinner han sig på en konferens i Nairobu. På en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen blir hela delegationen på sju personer från olika länder i Europa kidnappade.
Eftersom den svenska regeringen vägrar förhandla och gisslan avrättas en efter en, dras Annika med i det hela. Kidnapparna kräver en helt orimlig lösensumma för att de ska släppa Thomas. Långt mycket mer pengar än vad Annika kan få tag på. Parallellt med Annikas vardag berättar Thomas om hur han och de andra i gisslan lever i en mörk grott. En och en av gisslan hittas mördade och när Annika får se en bild av en hand som kan vara Thomas, det ser ut som hans hand och ring på fingret. Är det hans hand och ring, eller någon annans hand med Thomas ring på?
Annika tar ut allt sitt sparkapital och lånar pengar, bestämmer sig för att åka ner till Somali tillsammans med polisen Halenius, men hon har problem med barnvakt till sina två barn. Hennes mamma har alkoholproblem och orkar inte. Systern är inte heller aktuell. Då finns det bara ett alternativ kvar. Annika sväljer sin stolthet och kontaktar en kvinna hon aldrig annars hade gjort. Kommer hon att hitta Thomas levande och få hem honom trots alldeles för lite pengar.

Jag har läst några böcker om Annika Bengtzon innan, men de har inte fallit mig i smaken. Jag tycker språket är torftigt och gestaltningen av karaktärerna och miljöer alldeles för dåliga. Hade jag inte sett ”Sprängaren” på film hade jag aldrig fått ett ansikte på Annika Bengtzon.
Jag hade lite mer förhoppningar när jag började läsa denna bok och den handlade om de fyra kvinnorna som blivit knivhuggna till döds, men sedan blev det mera fokuserat på kidnappningen av Thomas. Jag ser inte heller Annika som en sympatisk person. Tycker hon hela tiden sätter sig själv i första hand och barnen kommer i kläm. Så tyvärr var boken mer ett sömnpiller att läsa än den där spännande kriminalromanen som man bara inte kan låta bli att sträckläsa.

Betyg 2/5 Kristina Simar 2011-11-23 (119) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 2
2012-01-06 01:12
Det här är nog den bästa bok av Liza som jag har läst.Den är spännande från första början till slutet.Man blir nyfiken hur det blir med henne och Thomas kommer hon att lämmna honom?
Betyg 5
2012-01-30 17:48
Spännande och bra bok av Marklund igen. Skönt det då. Visserligen retar jag mig ibland på Annika Bengtzon som person då jag upplever henne som rätt kantig men det är ju tur att huvudpersonen inte är helt igenom perfekt.
Bra intrig och ett bra slut som får mig att se fram emot nästa bok.
Betyg 4
2012-02-19 21:47
Läsvärd, inte mer.
Betyg 3
2012-07-10 13:15
Lizas böcker blir tekniskt bättre och bättre. Tyvärr maler hon om många intriger och det är lite tröttsamt. När ska hon äntligen dumpa eller försonas med vissa återkommande figurer? Denna historia är okej. Afrikaspåret känns lite nytt och så småningom utkristalliseras en del nya inriktningar och spår som möjligen kan ge serien ny fart.
Betyg 3
2012-07-12 17:14
En mycket spännande bok men mycket hemsk på samma gång.
Betyg 4
2012-08-18 09:33
För länge sedan fastnade jag för Marklunds deckare och sedan har det bara rullat på. De är inte så tokiga och Annika Bengtzon har blivit en figur som jag undrat hur det ska gå för... Filmerna som gått på bio och som finns på hyrfilm har varit okej också. Marklund tar upp viktiga ämnen i en lighttappning. Kanske för en publik som vill ha en sidohistoria som lättar upp.
Betyg 4
2022-02-06 22:37
Mycket bra . Bästa i serien om Annika Bengtzon!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Du gamla du fria
Liknande böcker:
Andnöd
 A. McCulloch
Vedergällning
 S. Avindell
Bestseller
 P. Engman
Kroken
 L. Deighton
Murgrönan
 M. Stewart
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron