bokrecensioner boktips

Sorgeskeppet

Författare: Robin Hobb
Genre: Fantasy
Ämnesord: spänning, äventyr
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9127084507


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Långt söderut i Fjärrskådarnas värld ligger en rik sjöfararstad. Handelsmännen där bygger de bästa skeppen i värdlen, och med de allra bästa av dessa skepp uppstår en magisk förbindelse mellan skeppet och dess kapten. Då vaknar fartygen till medvetande och liv. Ett sådant skepp ägs och seglas alltid av samma familj. Tre generationer kaptener måste dö ombord så att deras andar för alltid kan förenas med skeppet. Efter den tredje kaptenens död "vaknar" skeppet till liv.

Althea Vestrit väntar otåligt på att familjens själskepp Vivacia ska återvända hem så att hon kan göra anspråk på det som dess sanna kapten. Men Vivacia har uppbringats av en hårdför pirat som håller Altheas släktingar, som förde befäl ombord, som fångar och ser skeppet som sitt. Althea och hennes vän Brashen beslutar sig för att befria Vivacia.

'Sorgeskeppet' är del två i trilogin 'Handelsmännen och de magiska skeppen'. Robin Hobb är en av de intressantaste moderna fantasyförfattarna, lovordad i Sverige och sitt hemland USA både för berättelsernas originalitet och för språkets lyskraft. En fantasyroman men också en sjöroman och en thriller.
Medelbetyg: 5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sorgeskeppet :
2006-10-29 12:43
I Sorgeskeppet får vi dels fortsatt följa Althea Vestrit och Brashen Trell i deras jakt för att få tillbaka familjen Vestrit's själskepp Vivacia, och dels får vi följa ett antal andra karaktärer, bland annat en grupp sjöormar som följer ett vagt minne av något viktigt, och en piratkapten vid namn Kennit, som åtföljs av den vackra Etta och Altheas systerson Wintrow.

Althea och hennes följeslagare, däribland den mystiska kvinnan Amber, tar hjälp av själskeppet Parat, ett skepp som strandats av sin ägarfamilj, eftersom det i sitt vansinne dränkt flera besättningar. Amber lyckas nå fram till Parat så pass att de kan få honom sjösatt igen, och så börjar då färden på allvar igen.

Vi får också följa Malta, Altheas odrägligt bortskämda och egocentriska systerdotter, som i sin fåfänga förvillar sig till Regnmarkerna och det märkliga folket som lever där.

Det här är en berättelse som är oehört komplex. Det händer viktiga saker för handlingen på varje sida, och alla olika sidohistorier vävs samman till en otroligt nyansrik väv. Berättelsen har psykologiska djup som är mycket ovanliga för genren, men inte för Hobbs romaner. Personporträtten är fantastiskt levande och nyanserade, och berättelsens intriger har politiska vinklingar och djup. Fantastiskt bra, det här är en fantasyberättelse som är så oändligt mycket mer. Jag har Hobb som en av mina absoluta favoritförfattare alla kategorier, och jag har ännu inte blivit besviken på något hon har skrivit.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Sorgeskeppet
Liknande böcker:
Judas barn
 M. Heitz
Nagriljärerna
 E. Blume
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Odinsbarn
 S. Pettersen
Ormens skugga
 R. Riordan
De fallna
 M. Peterberg
Serafers drömmar
 O. Wikander