bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brott
Carmen och döden
De galnas hus
Den onda viljan
Den som fruktar vargen
Den som älskar något a..
Döden skall du tåla
Evas öga
Helveteselden
Jag kan se i mörkret
Jonas Eckel
Mordet på Harriet Krohn
När djävulen håller lj..
Se dig inte om
Svarta sekunder
Viskaren
Älskade Poona
Liknande böcker:
Kvinnorna på Flanagans
 Å. Hellberg
Dammsuga i mörker
 J. Beagin
Mormors val
 K. Branzell
1794
 N. Natt och Dag
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld
Renoveringsobjektet
 E. Åhman Owetz
Flickorna i speceriaff..
 E. Åhman Owetz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNatt till den fjärde november

 
Författare: Karin Fossum
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789137143897
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Om Jonna hade varit liten, kanske fem, eller tio år, då hade de tvivlat mindre. Då hade de varit helt säkra på att deras dotter blivit mördad. Och sedan gömd, nedgrävd eller kastad i sjön. Det skulle ha varit lättare, för hon kunde ju inte ha rymt! Vart skulle hon tagit vägen?
Men Jonna är inte liten. Hon är sjutton år och försvinner spårlöst den fjärde november. Det finns inget efterlämnat brev eller någon dagbok. Inte heller någon väninna som kan ge en förklaring. Magnhild och Jon lever i total ovisshet om vad som hänt deras dotter. Är det deras fel? Har Magnhild varit för dominerande? Har Jon varit för undfallande? Har de inte gett Jonna tillräcklig kärlek och omsorg?


Utdrag ur boken:
- Vi får väl börja låsa dörren, sa Magnhild plötsligt.
Jon spratt till i stolen. - Varför det? Varför just nu?
Dörren hade stått olåst på nätterna ända sedan Jonna försvann. Om hon plötsligt skulle dyka upp. Det hade bara blivit så. Ett tyst avtal.
- Ja, vi måste ju låsa, menade Magnhild. Vi måste gå vidare. Vi kan inte hålla på såhär.
- Jaha, sa Jon plågat, då låser vi väl då. Om du tror att det gör någon skillnad.
Magnhild visste att det gjorde det inte, men det var en av många småsaker och någonstans måste de börja. Ändå var det ingen av dem som reste sig ur stolen. Ingen ville vara den som vred om nyckeln med en hård smäll.


Medelbetyg: 2,29 (14 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Natt till den fjärde november :


Synnez 2005-01-07 11:10
Deprimerande och sorglig. Ganska seg och tung att läsa, inte alls som Fossums andra böcker som driver en framåt. Detta är ingen deckare utan berör en familj som drabbas av en stor sorg och en tung ovisshet och hur de hanterar sorgen och saknaden.
Betyg 2

Rosa 2005-01-12 07:41
Nu är det ju så att Karin Fossum inte enbart skriver deckare även om det är just dem som hon är mest känd för. Hon har ju skrivit både De galnas hus och Jonas Eckel som inte är deckare. Nu kommer även Natt till den fjärde november som inte heller den är en spänningsroman.

Det handlar om ett par vars 17-åriga dotter bara försvinner. Vi får följa deras tankegångar, skuldkänslor, rannsakningar etc. under ett helt år. Man får se hur paret förändras sinsemellan och hur var och en försöker hantera sin egen sorg. Varje mening är tung och innehållsrik. Man kan suga länge på varje mening i boken.

Efter drygt halva boken (ungefär) uppnår handlingen det som borde vara klimax. Men det blir inget klimax. Här föll tyvärr boken platt.

Jag förstår att boken är till för eftertanke och inte för att ge svar. Men just det faktum att inga svar ges gör att den saknar krydda.

Och återigen tyvärr en kort bok! Bara 176 sidor i inbunden variant och då är ändå texten stor.
Betyg 3

Mimmi82 2005-03-07 13:35
Om två föräldrar vars 17-åriga dotter en dag försvinner spårlöst, och om hur detta påverkar dem och deras äktenskap. Boken är skriven i ett enda stycke och inte indelad i kapitel, vilket jag tyckte var jobbigt. Dessutom var den ganska seg, "mörk" och tungläst. Efter ungefär halva boken svängde det lite till det bättre, men jag är besviken på slutet.
Betyg 2

poby 2005-03-20 13:53
Natten den fjärde november försvinner deras 17-åriga dotter spårlöst. Föräldrarna har inga spår alls av dottern. Varför försvann hon? Vems är felet? Frågor o anklagelser hopas mellan föräldrarna. Karin Fossum går verkligen på det psykologisa djupet i sin skildring av föräldrarnas förtvivlan.
Betyg 3

Phenomena 2005-12-20 21:16
En deprimerande, mörk och sorglig bok som känns tung att läsa. Den saknar helt tempo. Är ingen deckare utan snarare en människoskildring. Handlingen är enkel. Sjuttonårige Jonna försvinner spårlöst och man får följa hennes föräldrars tankegångar i deras ovisshet, vanmakt och ångest, om skuldkänslor, rannsakningar och sorg.
Betyg 2

h. 2006-03-05 23:26
onej, så besviken jag blev... har läst både "de galnas hus" och "jonas eckel" (och alla andra hennes böcker) som jag tyckte var superbra men den här.. *skakar på huvudet* nej, intetsägande. inte värd att läsas.
Betyg 1

Ninaw 2006-04-14 15:33
Inte lika bra som Fossums andra böcker men dock tänkvärd. Men det är mycket som saknas. Ibland är den till och med lite tråkig. Fast efter sista sidan så känns det ändå helt ok att jag faktiskt tog mig tid att läsa den. Det finns ett budskap.
Betyg 3

Kaj08 2008-02-01 19:21
Fossum är en av mina favoritförfattare, men den här lilla boken håller inte alls samma klass som hennes tidigare böcker. Handlingen är mörk och trist och inte speciellt spännande.
Betyg 2

mariemarran 2008-09-13 12:14
Såååå dålig, deprimerande bok som i slutändan inte leder nån vart... får man ge minus
Betyg 1

micahan 2009-08-13 16:14
Natt till den fjärde november är en psykologisk roman som berättar vad som händer inuti oss när det ofattbara inträffar. Vi får leva oss in i hur de drabbade känner sig när deras 17-åriga dotter försvinner. Karin Fossum är fenomenal på att förstå människors psykologi.
Det är ingen action alls i boken. Den känns mera som en teaterpjäs som till största delen utspelas i den drabbade familjens hem.
Jag kan rekommendera boken om du är intresserad av mänsklig psykologi
Betyg 4

Ninni_1960 2011-04-04 13:12
Som psykologisk roman är den här boken säkert ok. Jag har inte läst så många sådana. Men det kändes segt. Tog mig dock igenom den.
Betyg 2

LindaJ 2013-02-16 00:31
jag saknar driv!
Betyg 2

chrille112 2015-07-24 14:42
Hög klass av Fossum. Svår att lägga ifrån sig även om det kanske inte "händer" så mycket. Högst oväntat slut.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Natt till den fjärde november


  Köp boken som film på cdon: