bokrecensioner boktips

Älskade Poona

Författare: Karin Fossum
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, psykologi
ISBN: 9789137143910


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På en äng utanför Elvestad hittas en kvinna som mördats på ett synnerligen bestialiskt sätt. Dagen innan skulle Gunder Jomann ha hämtat sin nya hustru, Poona från Bombay i Indien, på flygplatsen. Men hans syster Marie råkar ut för en allvarlig bilolycka och eftersom han själv måste vaka på sjukhuset ber han en vän att hämta den efterlängtade hustrun. Men Poona dyker aldrig upp, varken på flygplatsen eller hemma hos Gunder.
Kommissarie Konrad Sejer och hans assistent Skarre kopplas in på fallet som väcker upp starka känslor i det lilla samhället där alla tror sig vet allt om alla.
Älskade Poona är både en otroligt spännande kriminalroman och en vacker och tragisk kärlekshistoria. Karin Fossums fyra tidigare kriminalromaner har fått ett mycket varmt mottagande av såväl press som publik och belönats med olika priser. Älskade Poona tilldelades nyligen Norska Förläggarföreningens Bragepris.Medelbetyg: 3,53 (34 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Älskade Poona :
2004-01-07 10:02
Älskade Poona är i mitt tycke kanske den hittills "sämsta" av alla Fossums storslagna deckare.

Naturligtvis välskriven som alla hennes böcker är, men den saknar det där lilla extra som man är
så van med i hennes berättelser.
Handlingen är något rörig och stundtals smått irriterande!
Men... Läsvärd!
Betyg 3
2004-01-13 15:00
Jag gilar Älskade Poona mest av Fossums böcker just för att den inte bara är en deckare, den skildrar den ensamma mannen i ödemarken som ochså vill hitta nån att älska och leva med. Det känns som man kommer Gunder nära och man kan inte låta bli att tycka om denna enkla men snälla man.
Betyg 4
2004-02-13 09:37
En jätte bra bok.Världens bästa bok.
Betyg 5
2004-02-13 11:07
En hyfsad deckare, läsvärd men inte överdrivet bra.
Betyg 3
2004-02-25 00:25
Alskade Poona är inte Karin Fossums bästa eller mest spännande bok, men den är välskriven och intressant.
Betyg 4
2004-03-07 02:53
En mycket läsvärd bok. Här ser man vad "byalagstänkande" kan ställa till med. Det får Linda klart för sig. Man får en känsla av att många vet mer än vad de avslöjar för polisen. Indirekt håller de därmed den skyldige bakom ryggen. Tragisk och gripande i sin skildring av Gunder, som trots att han är en vuxen man, förefaller vara så liten och hjälplös. Intressant att det inte klart uttrycks vem mördaren är. Det verkar nu inte vara så viktigt för författaren, misstänker jag. Det viktiga är att gestalta en tragedi och där har Fossum verkligen lyckats. Man lider med framförallt Gunder men även med andra.
Betyg 5
2004-03-24 12:22
Jag har bara läst två böcker av Karin Fossum (den första jag läste var "när djävulen håller ljuset"), och jag tycker att dom är ungefär lika bra. Jag tycker att det här var en bra, spännande och fin bok. Det var inte bara spänning, utan också en bok om längtan efter kärlek och sorg.
Betyg 3
2004-04-05 16:15
Det här var väl ingen av mina Fossum-favoriter. Min man har sett TV-serien och tyckte inte om den men eftersom jag tycker om de flesta andra av Fossums böcker så var jag full av tillförsikt när jag började läsa boken. Tyvärr tyckte jag att den var rätt slätstruken och aldrig kom vare sig till skott eller avslutning.

Sedan måste jag ju klandra författarinnan för dåligt bakgrundsarbete ... Vid ett par tillfällen i boken diskuteras ett bowlingklot på 10 kilo. För det första så nämns bowlingklots vikt världen över i pund och inte i kilo. Och för det andra är högsta tillåtna vikt på ett bowlingklot 16 pund vilket motsvarar ca. 7,2 kilo. Så det blev dubbelt fel där Fossum. Ingenting som berör gemene man men när man som jag är licensierad bowlingspelare så reagerar man .....
Betyg 3
2004-05-01 20:25
Så himla sorglig historia och eländet tar liksom aldrig slut. Stackars stackars Gunder! Spännande att följa Sejers lösning av fallet.
Betyg 4
2004-05-24 17:38
En femtioårig man åker till Indien för att hitta en hustru. Han har inte gjort några försök att hitta kärleken innan denna resa och mot alla odds blir han förälskad i en vacker hindu som heter Poona. De gifter sig och han reser tillbaka till Norge. När Poona är på väg till Norge och sin nya make inträffar en bilolycka som gör att mannen blir sittandes hos sin älskade syster som hamnat i koma. Poona kommer på avvägar och när man finner ett svårt massakerat lik av utländsk härkomst står det klart att Poona inte kommit oskadd fram till sitt nya hemland. Hon lämnar efter sig en svårt sargad änkling och en mördare som polisen gör allt för att få tag i.

Min första kontakt med författaren Karin Fossums böcker gav mig ett ganska allmänt intryck. Hon skrev varken bra eller dåligt. Det var inget särskilt med språket och personkaraktärerna gjorde inget starkt intryck. ”Älskade Poona” förändrade min bild av Fossum helt. När hennes ”Svarta sekunder” mest verkade ihopskriven i all hast var denna roman påträngande och känslig. Det är svårt att göra sig neutral inför alla de känslor som boken väcker. Själva utredningen är mindre intressant, det är personteckningarna som gör den här boken. Jag kommer fortsätta läsa Fossums böcker för att komplettera min bild av henne som författare. Denna bok är en klar fyra
Betyg 4
2004-05-31 13:20
Första boken jag läst av Karin Fossum. Inte så spännande i egenskap av deckare, det var mer personskildringarna som lockade till att fortsätta läsa. Medelbra bok som ger inblick i det ensliga bygdelivet, om man nu är intresserad av sånt!
Betyg 3
2004-07-06 00:16
väl värd en 3!! en bra deckare, varken mer eller mindre än hennes andra deckare...
Betyg 3
2004-07-19 21:01
Men jag förstår inte slutet...vem är mördaren??!!
2004-08-19 12:51
Helt OK deckare i typisk Karin Fossum-stil. Sorglig historia och man känner verkligen med den stackars ensamma Gunder. Filmen också riktigt bra tycker jag.
Betyg 3
2005-08-10 18:43
Det här är en bok som fängslade mig totalt. Jag har aldrig upplevt en deckare så sorglig och vemodig som den här. Jag led med Gunder... Det är mer än en vanlig deckare. Den handlar om ensamhet och längtan efter någon att älska.
Betyg 5
2005-08-26 11:29
Otäck!! Spännande och drivande, men hu, vad otäck.
Betyg 3
2005-12-11 14:53
i brist på något att läsa lånade den. märks av det är skrivet av en kvinna. ganska bra
Betyg 3
2006-01-15 12:28
Sorglig och spännande deckare av Karin Fossum. Hennes bästa.
Betyg 4
2006-09-03 22:37
Det är kanske inte Fossums bästa deckare, men det är den jag tycker bäst om. Man blir så fästad vid Gunder och hans Poona och önskar dem lycka. Och så slår tragiken till.
Betyg 5
2007-01-31 22:14
Jag tycker "Älskade Poona" är Fossums bästa deckare. Kan beror på att det var den första jag läste av henne, men jag hade oerhört svårt att lägga den ifrån mig. Boken är mycket bättre än filmatiseringen.
Betyg 5
2007-06-20 10:50
Trots ett otäckt mord på den norska landsbygden känns det här inte som en riktig deckare. Det här är en bok om människor med känslor och hur de hanterar en obehaglig situation.
Betyg 3
2008-01-06 10:30
Älskade Poona är en acceptabel bok, men jag tycker inte att den är särdeles välskriven och jag tycker slutet lämnar för mycket lösa trådar i slutet. Lockar inte till mer Fossum-läseri.
Betyg 3
2010-04-21 20:20
Som deckare är den här boken inte bra för jag får aldrig nån klarhet i vem som utförde mordet. Det blir som ett väldigt snopet slut.
F.ö. gillar jag boken och karaktärerna i den. Hur tankarna går i ett litet samhälle har beskrivits väldigt träffande.
Den stackars Gunder drabbas både av att hans nya fru mördas och samtidigt råkar hans syster ut för en olycka. Gunder verkar tafatt i början av boken men jag tycker han växer i slutet.
Boken är egentligen värd en:a men p .g.a. det snopna slutet får boken bara en 3:a men det är en stark 3:a.
Betyg 3
2015-11-23 20:35
snälla kan nån förklara för mig vad som händer i slutet???????????????
alltså varför kommer inte Poona???????????
snälla!!!!
och tack så mycket.
Betyg 3
2017-05-07 17:52
Spännande deckare som inger obehag. Den något äldre mannen som finner en kärlek långt borta i Indien drabbas så otroligt hårt av händelser som sker när han väl är hemma igen och väntar på sin älskade Poona. Kärleken skildras med en stor ömhet och värme. Även polisernas liv skildras med inlevelse. Den ene med sin sjuka hund och den andra som blir förföljd av en flicka. Invånarna i byn som tycker det är viktigare att hålla tyst än att prata med polisen spekulerar för fullt om mordet som skett i byn. Det här är en deckare som ger intryck.
Betyg 3
2021-06-10 09:12
Grym och tragisk historia. Man kan undra om människor är så fega och korkade som de beskrivs i boken. Men förmodligen är det så.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Älskade Poona
Liknande böcker:
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin
Fädernas missgärningar
 Å. Larsson
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir