bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brott
Carmen och döden
De galnas hus
Den onda viljan
Den som fruktar vargen
Den som älskar något a..
Döden skall du tåla
Evas öga
Helveteselden
Jonas Eckel
Mordet på Harriet Krohn
Natt till den fjärde n..
När djävulen håller lj..
Se dig inte om
Svarta sekunder
Viskaren
Älskade Poona
Liknande böcker:
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner
Spring för livet!
 G. Dahl
Dunkelt förebud
 L. Weström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerJag kan se i mörkret

 
Författare: Karin Fossum
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789137136981
 
Spänning:  8
Romantik:  2
Humor:  1
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Han är en mitt ibland oss - och han är en potentiell mördare

Riktor är en man med inrutade vanor. På dagarna arbetar han på ett äldreboende med mycket gamla och sjuka människor. Utåt sett tycks han vara den perfekte, omtänksamme vårdaren, men när ingen annan ser plågar han de äldre. Bara lite, så att det inte lämnar synliga spår, men tillräckligt kännbart för att väcka rädsla när han närmar sig.

På kvällarna går Riktor hem till sitt hus. Han bor ensam, äger ingen tv och får aldrig besök. När han är ledig sitter han på en parkbänk nära arbetsplatsen och iakttar olika personer med cynisk blick. Han förutsätter att ingen av dem går att lita på, och att det kommer att gå illa för dem alla. En dag efter jobbet går han en långpromenad och blir vittne till en dramatisk händelse. En skidåkare ute på isen åker ner i en vak. Mannen kämpar för sitt liv men sjunker till slut och drunknar. Riktor står stilla och ser på, adrenalinet börjar pumpa genom kroppen, men han gör inget för att hjälpa skidåkaren.

Av en slump blir Riktor bekant med Arnfinn, en äldre herre i parken. Han bjuder hem Arnfinn och något som liknar vänskap utvecklas. Tills den kväll då han kommer på Arnfinn med att stjäla pengar ur hans plånbok. Plötsligt brister något inombords. En livslång, inkapslad vrede flammar upp.

Jag kan se i mörkret är en roman med krypande spänning och knivskarp psykologisk skärpa. Den handlar om en mycket ensam människa, vars obehagliga inre liv en dag börjar ta sig alltmer skrämmande uttryck. Han är en mitt ibland oss: han är den vänlige vårdaren på äldreboendet, han är mannen på parkbänken, han är en potentiell mördare.Medelbetyg: 4 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Jag kan se i mörkret :


kirja 2012-09-24 20:30
Det här var verkligen en lite väl magstark historia! OTÄCK! Hua! Men väldigt bra skriven. Välskriven men återigen Hua! Men kunde inte släppa den...
Betyg 5

hencka 2013-04-21 11:08
Det här är bara så typiskt Fossum att berättelsen kretsar kring en udda typ eller "loser", må det sedan vara en eremit, pedofil eller mördare. Den här boken utgör inget undantag. Det är ju ganska långt samma historia man läst om tidigare, men med nya ingredienser. Det är lättläst, tidvis litet trist och naivt men upplägget är ganska bra. Inte så förutsägbart heller. Ger den en svag fyra.
Betyg 4

chrille112 2016-01-28 09:40
Fossum har skrivit om liknande figurer tidigare. Riktor är en rätt så otäck person och man hoppas hela tiden att han inte ska företa sig något mer fruktansvärt. För man får känslan att han kan hitta på vad som helst. En ny polis ( kanske Konrad Seijer gått i pension?) gör entré, Randers, och han utstrålar lyckligtvis ett stort självförtroende.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Jag kan se i mörkret


  Köp boken som film på cdon: