bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brott
Carmen och döden
De galnas hus
Den onda viljan
Den som fruktar vargen
Den som älskar något a..
Döden skall du tåla
Evas öga
Helveteselden
Jag kan se i mörkret
Jonas Eckel
Natt till den fjärde n..
När djävulen håller lj..
Se dig inte om
Svarta sekunder
Viskaren
Älskade Poona
Liknande böcker:
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Ett steg för långt
 F. Faulkner
Spring för livet!
 G. Dahl
Doft av ondska
 A. Rambach
Någon måste dö
 J. Moen
Lurad
 O. Svedelid
När himlen håller andan
 A. Sjögren
Onda aningar
 J. Grice
Hämndens ängel
 C. Thompson
Terapeuten
 H. Flood

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMordet på Harriet Krohn

 
Författare: Karin Fossum
Genre: Thriller
Ämnesord: depression, mord, psykologi
ISBN: 9789137126296
 
Spänning:  1
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En mörk och snötung novemberkväll ger sig Charlo iväg på sitt uppdrag. Han vandrar längst de öde gatorna i timmar, han tvekar. Men alltför mycket står på spel. Med kippande stövlar och klädd i en sliten grön parkas styr han till sist stegen mot Harriet Krohns hem.

Utdrag ur boken:
''Kan nästan inte fatta att han kommit ända hit, men skjuter det ifrån sig och låter sig drivas framåt, han låter sig drivas av fruktan och nödtvång. Han blir inte av med bilden, han blir tvungen att komma bort. Han bär på en stor skam, han bär på ett ynkligt liv, nu orkar han inte längre, nu måste han handla.''

Medelbetyg: 3 (16 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mordet på Harriet Krohn :


monica 2005-05-08 00:28
Charlo är en loser. Han har spelat bort sitt liv, är skuldsatt till personer som använder häcksax för att kräva in skulder. Detta löser han genom att råna och mörda den äldre kvinnan Harriet Krohn, i hennes hem. Fast först tänker han. Och skriver brev till dottern Julia som han alltid har svikit, också det pga spelberoendet. Skriver och tänker på hur han har betett sig, men nu ska det bli bättring. Han väntar sig inte att åka fast, trots att han lämnar lägenheten full med spår.

Han tänker och tänker och kokar kaffe och köper en häst till dottern för pengarna som blev över från rånet, och han tänker, får jobb i ett stall, snubblar och går till doktorn och fjäskar för dottern och tänker lite till. Samma saker tänker han. Om och om igen. Sen ringer polisen på dörren.

Vill du bli fullkomligt uttråkad, somna av ren leda, veta hur det ska sluta redan från början och få omtuggat allt en totalt ointressant mördare tänker - läs den här boken.
Betyg 1

poby 2006-02-07 22:24
Charley har kommit helt på kant med tillvaron. Hans fru har dött i cancer, hans dotter avskyr honom, han är arbetslös, han har ett stort spelberoende o är skyldig en massa pengar. Han ser ingen annan utväg än att göra ett rån. Rånet går snett o han slår ihjäl den gamla kvinnan. Ingen har emellertid sett honom, eller....
Karin Fossum har en förmåga att skildra ångest o förtvivlan hos människor. Det kryper i skinnet av obehag när hon beskriver Charleys ångest inför det han har gjort. Emellertid, så blir boken lite enkelspårig ibland. Det är lite tröttande att hela tiden se allting från en persons synvinkel. Dessutom, så är utgången i boken given på förhand, så någon spänning finns det inte.
Betyg 3

lindastina 2006-05-20 20:15
Den här boken släpper man inte när man börjat. Charlo har hamnat illa i livet och man får egentligen ingen anledning att förlåta honom. Men man förstår hur han tänker och varför han gör som han gör. Kanhända är det inte rafflande spänning som i en amerikansk deckare (=pang pang och biljakter), men det är spänning, den är otroligt fängslande. Jag älskar Fossum och hon gjorde mig inte besviken den här gången heller. Jag kan varmt rekommendera boken till den som läser den här recensionen! Mitt exemplar har jag skickat på turné bland släktingar och vänner.
Betyg 5

Phenomena 2006-07-01 10:12
Seg, seg, seg, långsam, mörk och ångestladdad. Stod i begrepp att helt lägga ifrån mig boken då det plötsligt slog mig att jag faktiskt sympatiserade med en mördare. Alltså måste det finnas något av intresse i boken, åtminstone tillräckligt för att ta mig igenom den…

Jag brukar gilla Fossums serie om kriminalkommissarie Konrad Sejer men denna bok är, som sagt, annorlunda. Sejer har själv ingen framträdande roll. I stället är det mördaren som står i fokus, vars tankar, ångest och återkommande ältande man får följa till leda.

Charlo är en desperat änkling i stor penningknipa. Genom sitt spelberoende förlorar han dessutom sin tonårsdotter. Han bestämmer sig för att få livet på rätsida igen, betala sina skulder och vinna tillbaka dotterns hjärta. Att ett mord skulle begås var aldrig planerat. Skammen och ångern ersätts av förnekelse och de korta tidningsnotiserna om den gamla damens död invaggar Charlo i en falsk säkerhet…
Betyg 2

chabo 2007-01-31 22:22
Inte så spännande som Fossums andra deckare, men helt ok. Synd att det inte handlade mer om Sejer och de andra på stationen.
Betyg 3

hencka 2007-08-26 21:09
En ganska skicklig beskrivning av en mördares psyke,men historien är seg,dyster och ganska förutsägbar.Även om boken är bara på 230 sidor känns den litet utdragen och tråkig.Karin Fossum har skrivit klart bättre böcker.En liten besvikelse.
Betyg 2

Kaj08 2008-02-01 19:20
Vi får följa en mördares tankar och syn på sina handlingar. Intressant upplägg och boken är intressant, även om den är ganska så grå och dyster.
Betyg 4

verran 2008-08-27 19:36
Lyssnade på boken där man får följa mördarens tankar genom hela boken. Den var bra men stundvis lite för seg. Lite tragisk bok och man hade gärna läst fortsättning......
Betyg 3

Rosa 2008-12-29 07:39
Här lockas man av baksidestexten att tro att det rör sig om en kommissarie Sejer-roman. Visst, Sejer är med men bara som en bifigur. Hm.

Nåja, vi får följa en svag man som har drabbats hårt i livet av arbetslöshet beroende på förskingring, spelberoende och en sjuk och sedermera avliden hustru. Torpederna hänger honom i hasorna och ska driva in skulder. Han är desperat i sitt sökande efter pengar så att han kan göra sig fri och gottgöra sin 17-åriga dotter som han har stulit pengar ifrån.

Vi får komma huvudpersonen Charlo väldigt nära inpå livet. Varenda tanke och handling får vi följa och beskrivningen är skicklig. Men det blev för mäktigt. Man orkade inte hålla koncentrationen uppe i allt tragglande sida ut och sida in.

Tänk om Fossum hade bemödat sig om att skriva några fler sidor (varför har hon börjat skriva så korta böcker????) och låtit Sejer leda utredningen i vartannat kapitel och låta Charlos tankar fylla vartannat kapitel. DÅ hade det blivit en riktigt bra bok.
Betyg 3

tetris 2009-05-11 08:01
Nej, den här boken motsvarade inte mina förväntningar. Seg och händelselös. Jag håller med föregående talare. Iden är mycket bra, men det går att göra så mycket mer av iden! Rekommenderas inte!
Betyg 1

soffilina 2009-06-25 20:07
en medelmåttig bok. bra men inte mer. lite kul dock att boken är skriven utifrån mördarens perspektiv. dock trodde jag att det skulle varvas med inblick i utredningen. men polisens arbete kommer in fört på slutet och först då tycker jag boken blir riktigt bra. den får en trea, boken är bra, men förutsägbar, itne dålig, men inte bättre än medelmåttan heller.
Betyg 3

Ninni_1960 2010-04-29 14:12
Efter en seg början då jag nästan ger upp boken så kommer den igång och jag kommer mer och mer in i den. En sorglig bok egentligen om en man med spelmissbruk som ställt till det för sig i livet. Om mannens dotter som inte vill ha kontakt med sin pappa då han gång på gång gjort henne besviken. Tragiskt men det finns många såna män och döttrar i det verkliga livet också.
Inte mycket med Konrad Seijer i boken men det gör inget för den är bra. Gripande.
Betyg 4

gun 2018-12-04 11:00
En mördare som efter dådet vill sona för att han tog pengar från anhörig till sitt spelmissbruk. Det byggs upp en fin kontakt igen och det tar lång tid innan det kommer in någon polis i handlingen. Romanen är som en lågmäld fin skildring även om det obehagliga mordet ägde rum i början. Mycket bra berättelse.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mordet på Harriet Krohn


  Köp boken som film på cdon: