bokrecensioner boktips

Mordet på Harriet Krohn

Författare: Karin Fossum
Genre: Thriller
Ämnesord: depression, mord, psykologi
ISBN: 9789137126296


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En mörk och snötung novemberkväll ger sig Charlo iväg på sitt uppdrag. Han vandrar längst de öde gatorna i timmar, han tvekar. Men alltför mycket står på spel. Med kippande stövlar och klädd i en sliten grön parkas styr han till sist stegen mot Harriet Krohns hem.

Utdrag ur boken:
''Kan nästan inte fatta att han kommit ända hit, men skjuter det ifrån sig och låter sig drivas framåt, han låter sig drivas av fruktan och nödtvång. Han blir inte av med bilden, han blir tvungen att komma bort. Han bär på en stor skam, han bär på ett ynkligt liv, nu orkar han inte längre, nu måste han handla.''
Medelbetyg: 3 (17 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mordet på Harriet Krohn :
2005-05-08 00:28
Charlo är en loser. Han har spelat bort sitt liv, är skuldsatt till personer som använder häcksax för att kräva in skulder. Detta löser han genom att råna och mörda den äldre kvinnan Harriet Krohn, i hennes hem. Fast först tänker han. Och skriver brev till dottern Julia som han alltid har svikit, också det pga spelberoendet. Skriver och tänker på hur han har betett sig, men nu ska det bli bättring. Han väntar sig inte att åka fast, trots att han lämnar lägenheten full med spår.

Han tänker och tänker och kokar kaffe och köper en häst till dottern för pengarna som blev över från rånet, och han tänker, får jobb i ett stall, snubblar och går till doktorn och fjäskar för dottern och tänker lite till. Samma saker tänker han. Om och om igen. Sen ringer polisen på dörren.

Vill du bli fullkomligt uttråkad, somna av ren leda, veta hur det ska sluta redan från början och få omtuggat allt en totalt ointressant mördare tänker - läs den här boken.
Betyg 1
2006-02-07 22:24
Charley har kommit helt på kant med tillvaron. Hans fru har dött i cancer, hans dotter avskyr honom, han är arbetslös, han har ett stort spelberoende o är skyldig en massa pengar. Han ser ingen annan utväg än att göra ett rån. Rånet går snett o han slår ihjäl den gamla kvinnan. Ingen har emellertid sett honom, eller....
Karin Fossum har en förmåga att skildra ångest o förtvivlan hos människor. Det kryper i skinnet av obehag när hon beskriver Charleys ångest inför det han har gjort. Emellertid, så blir boken lite enkelspårig ibland. Det är lite tröttande att hela tiden se allting från en persons synvinkel. Dessutom, så är utgången i boken given på förhand, så någon spänning finns det inte.
Betyg 3
2006-05-20 20:15
Den här boken släpper man inte när man börjat. Charlo har hamnat illa i livet och man får egentligen ingen anledning att förlåta honom. Men man förstår hur han tänker och varför han gör som han gör. Kanhända är det inte rafflande spänning som i en amerikansk deckare (=pang pang och biljakter), men det är spänning, den är otroligt fängslande. Jag älskar Fossum och hon gjorde mig inte besviken den här gången heller. Jag kan varmt rekommendera boken till den som läser den här recensionen! Mitt exemplar har jag skickat på turné bland släktingar och vänner.
Betyg 5
2006-07-01 10:12
Seg, seg, seg, långsam, mörk och ångestladdad. Stod i begrepp att helt lägga ifrån mig boken då det plötsligt slog mig att jag faktiskt sympatiserade med en mördare. Alltså måste det finnas något av intresse i boken, åtminstone tillräckligt för att ta mig igenom den…

Jag brukar gilla Fossums serie om kriminalkommissarie Konrad Sejer men denna bok är, som sagt, annorlunda. Sejer har själv ingen framträdande roll. I stället är det mördaren som står i fokus, vars tankar, ångest och återkommande ältande man får följa till leda.

Charlo är en desperat änkling i stor penningknipa. Genom sitt spelberoende förlorar han dessutom sin tonårsdotter. Han bestämmer sig för att få livet på rätsida igen, betala sina skulder och vinna tillbaka dotterns hjärta. Att ett mord skulle begås var aldrig planerat. Skammen och ångern ersätts av förnekelse och de korta tidningsnotiserna om den gamla damens död invaggar Charlo i en falsk säkerhet…
Betyg 2
2007-01-31 22:22
Inte så spännande som Fossums andra deckare, men helt ok. Synd att det inte handlade mer om Sejer och de andra på stationen.
Betyg 3
2007-08-26 21:09
En ganska skicklig beskrivning av en mördares psyke,men historien är seg,dyster och ganska förutsägbar.Även om boken är bara på 230 sidor känns den litet utdragen och tråkig.Karin Fossum har skrivit klart bättre böcker.En liten besvikelse.
Betyg 2
2008-02-01 19:20
Vi får följa en mördares tankar och syn på sina handlingar. Intressant upplägg och boken är intressant, även om den är ganska så grå och dyster.
Betyg 4
2008-08-27 19:36
Lyssnade på boken där man får följa mördarens tankar genom hela boken. Den var bra men stundvis lite för seg. Lite tragisk bok och man hade gärna läst fortsättning......
Betyg 3
2008-12-29 07:39
Här lockas man av baksidestexten att tro att det rör sig om en kommissarie Sejer-roman. Visst, Sejer är med men bara som en bifigur. Hm.

Nåja, vi får följa en svag man som har drabbats hårt i livet av arbetslöshet beroende på förskingring, spelberoende och en sjuk och sedermera avliden hustru. Torpederna hänger honom i hasorna och ska driva in skulder. Han är desperat i sitt sökande efter pengar så att han kan göra sig fri och gottgöra sin 17-åriga dotter som han har stulit pengar ifrån.

Vi får komma huvudpersonen Charlo väldigt nära inpå livet. Varenda tanke och handling får vi följa och beskrivningen är skicklig. Men det blev för mäktigt. Man orkade inte hålla koncentrationen uppe i allt tragglande sida ut och sida in.

Tänk om Fossum hade bemödat sig om att skriva några fler sidor (varför har hon börjat skriva så korta böcker????) och låtit Sejer leda utredningen i vartannat kapitel och låta Charlos tankar fylla vartannat kapitel. DÅ hade det blivit en riktigt bra bok.
Betyg 3
2009-05-11 08:01
Nej, den här boken motsvarade inte mina förväntningar. Seg och händelselös. Jag håller med föregående talare. Iden är mycket bra, men det går att göra så mycket mer av iden! Rekommenderas inte!
Betyg 1
2009-06-25 20:07
en medelmåttig bok. bra men inte mer. lite kul dock att boken är skriven utifrån mördarens perspektiv. dock trodde jag att det skulle varvas med inblick i utredningen. men polisens arbete kommer in fört på slutet och först då tycker jag boken blir riktigt bra. den får en trea, boken är bra, men förutsägbar, itne dålig, men inte bättre än medelmåttan heller.
Betyg 3
2010-04-29 14:12
Efter en seg början då jag nästan ger upp boken så kommer den igång och jag kommer mer och mer in i den. En sorglig bok egentligen om en man med spelmissbruk som ställt till det för sig i livet. Om mannens dotter som inte vill ha kontakt med sin pappa då han gång på gång gjort henne besviken. Tragiskt men det finns många såna män och döttrar i det verkliga livet också.
Inte mycket med Konrad Seijer i boken men det gör inget för den är bra. Gripande.
Betyg 4
2018-12-04 11:00
En mördare som efter dådet vill sona för att han tog pengar från anhörig till sitt spelmissbruk. Det byggs upp en fin kontakt igen och det tar lång tid innan det kommer in någon polis i handlingen. Romanen är som en lågmäld fin skildring även om det obehagliga mordet ägde rum i början. Mycket bra berättelse.
Betyg 4
2021-06-15 10:05
Inte mycket att dra på mun åt här. Och inte någon av författarens bästa. Blir lite för mycket av mördarens egna funderingar.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mordet på Harriet Krohn
Liknande böcker:
Sista planet till Norge
 Å. Cederberg
Den som fruktar snön
 H. Palladino
Mardrömmar
 G. Maupassant
Friheten
 A. Dahl
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Röd vinter
 M. Cameron
Mittvatten
 A. Dahl
Nu dör vi
 S. Flodén