bokrecensioner boktips

Jonas Eckel

Författare: Karin Fossum
Genre: Roman
Ämnesord: Spänning, kärlek, tragedi, vardag
ISBN: 9789137143873


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jag känner mig helt speciell. Det är som att gå omkring i ett eget ljus. Redan som barn var jag insvept i ett eget skimmer. Men det var det ingen som såg. Inte förrän jag blev vuxen och mötte Lillian Ask.

Så börjar romanen om Jonas Eckel, Eckel med e som han presenterar sig, den 38-årige noggranne och korrekte lagerchefen.

En dag kommer Lillian Ask in på lagret, knubbig och grönögd och omgiven av en svag doft av nyrostat kaffe. För första gången i sitt liv blir Jonas förälskad. Inte bara i Lillian utan även i själva tanken på tvåsamheten. Efter en kort tids bekantskap gifter de sig, men det som Jonas trodde skulle bli ett lugnt samliv visar sig med tiden få helt andra och dramatiska konsekvenser ....
Medelbetyg: 3 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jonas Eckel :
2004-10-15 20:09
Denna bok liknar inte Fossums andra böcker eftersom man är van vid henne som deckarförfattarinna. Jag gillade dock boken lika mycket som de andra eftersom språket är så speciellt. Man lär känna personerna i boken och man får en ny syn på begreppet "ensamhet". Jonas och Lillian är två väldigt olika människor som av någon anledning dras till varandra och bestämmer sig för att gifta sig. Någonstans längs vägen slutar de kommunicera med varandra och till slut är situationen ohållbar.

En tänkvärd bok och väl värd att läsa!
Betyg 3
2004-11-10 07:50
Detta är en kort roman på drygt 150 sidor. Snarare en novell skulle jag vilja säga. Den handlar om den snart 40-årige Jonas Eckel – Eckel med ”e” som han själv ständigt påpekar – som aldrig vare sig sökt eller funnit kärleken. Så träffar han av en slump Lillian och blir förälskad. Fast det är nog egentligen snarare tanken på tvåsamhet än just Lillian han förälskar sig i men det är han först inte medveten om.

Efter väldigt kort tid är de gifta. Att Eckel vill gifta sig är nog just p.g.a. den önskade tvåsamheten men varför Lillian egentligen vill gifta sig får vi aldrig riktigt svar på. När han frågar henne om de ska gifta sig så är svaret det nonchalanta ”ja, det kan vi väl” och den attityden präglar hela Lillian visar det sig.

Nu ska jag inte avslöja mer. Boken är bra och välskriven och även om just det här äkta paret är ganska extremt så kan nog var och en som lever tillsammans med någon hitta vissa paralleller.

Slutet kunde jag förutse ganska långt i förväg men det gjorde inte så mycket.

Tyvärr utspelar sig hela historien från mannens synvinkel. Aldrig får man veta varför Lillian agerar som hon gör. Tänk så mycket mer det hade gett om författarinnan hade bemödat sig att skriva ytterligare 150 sidor och kanske upprepa hela berättelsen men från Lillians ögon sett! Det hade varit något!


Betyg 4
2004-11-25 10:26
Boken handla om Jonas Eckel, Eckel med E! Han är en nöjd medelålders lagerarbetare, som helt plötsligt drabbas av den stora kärleken. De gifter sig o flyttar ihop, men sen blir det inte riktigt som väntat. Jonas och hans Lilian är två helt olika personligheter. Det börjar knaka o det slutar i dramatik. Jag hade högt ställda förväntningar på boken, men de blev inte helt uppfyllda. Boken ger mig ingen riktig upplevelse, den bara rinner på. Boken är väldigt lättläst o språket är bra
Betyg 3
2004-12-05 16:03
Boken är bra skriven men den är nog en av dom konstigaste och tråkigaste bok jag någonsin läst. Jag blev jätte besviken för Karin Fossum brukar skriva bra böcker.
Betyg 1
2004-12-11 16:54
Karin Fossum har ett bra språk och ett flyt som gör att spänningen håller i sig genom berättelsen. Berättelsen om Jonas Eckel är inte en av Karins bästa böcker men helt klart värd en trea i betyg. Redan från första sidan fanns det en underton av obehag i berättelsen som berättas av huvudpersonen Jonas Eckel. Jonas framstår från början inte direkt som en jättesympatisk person och ju längre berättelsen fortsätter, ju större obehagskänsla känner jag som läsare. Jonas berättar i dåtid om hur han träffade sin blivande fru Lillian och hur deras relation utvecklades. En lättläst bok som man läser ut snabbt på grund av flytet i språket samt att boken endast är på cirka 150 sidor.
Betyg 3
2005-01-11 20:07
har läst alla fossums böcker och tycker mycket om dem alla... den här är däremot annorlunda mot de andra... ingen deckare. språket är bra, storyn är likaså, men väldigt enkel... minus för de få sidorna... 150. och som ngn annan skrivit tidigare, man får inte lillians ord... det skulle bli en klockren efterföljare!
Betyg 4
2005-09-16 18:48
Denna bok är inte i riktig Fossum-stil. Den är annorlunda och föll mig inte helt i smaken. Det är en tragisk mänsklig skildring och jag ställer mig frågan – Kan Jonas Eckel ha Aspergers Syndrom?
Betyg 2
2006-02-14 21:52
Det här är en bok som får mig att känna mig alldeles dyster och vemodig. Den är mörk och tragisk. Jonas Eckel påminner tyvärr om min f.d. chef... och honom vill jag helst inte tänka på.
Jag håller med om att Lillians syn på det hela saknas.
Betyg 3
2008-02-02 00:00
Vi får följa Jonas Eckels berättelse om hur hans liv blev efter att den stora kärleken klev in i hans liv. Intressant uppbyggd med att få lyssna på en livshistoria. Det blir tyvärr lite enformligt att hela tiden höra Jonas Eckels syn på saker och ting. Det skulle varit trevligt med andra personers tankar i boken också, men så är inte fallet. En av Fossums sämre böcker, men ändå ganska läsvärd och betyget landar på en 3-a.
Betyg 3
2008-07-07 11:15
mycket tragisk historia.
underbart språk,jag gillar verkligen Fossums berättarstil och här visar hon att hon behärskar annat än bara deckare
Betyg 4
2008-12-18 22:23
En annorlunda bok av Fossum som var lättläst och litet tragikomisk.Den kändes fräsch eftersom det var den första boken jag läste av författaren.Den berörde och väckte tankar,vilket jag tolkar som positivt.
Betyg 4
2010-03-27 13:19
En bra personskildring av en ensam människa, men tyvärr alldeles för seg och tråkig för att falla mig i smaken. Karin Fossum har skrivit betydligt bättre böcker.
Betyg 2
2014-03-28 16:18
Jonas Eckel är 38 år när han träffar sin första kärlek, Lilian, som också blir hans fru. Både Jonas och Lilian har ganska speciella personligheter som visar sig inte alls gå ihop särskilt bra... Man blir irriterad över att de bara fortsätter och fortsätter trots att ingen egentligen vill och man undrar hur det hela till sist ska sluta... Historien är ganska vardagstråkig men författaren har en bra förmåga att beskriva de olika personligheterna.
(140315)
Betyg 3
2021-06-06 16:15
Kort roman som skarpt beskriver relationsproblem som de flesta av oss känner igen. Att Karin Fossum berättar hela historien från mannens perspektiv är intressant men lämnar ett ofärdigt intryck.

Som relationsdrama betraktat finns en hel del matnyttigt. Många par hamnar nog i samma gråa vardag där den obefintliga kommunikationen bryter ner kärleken. Det är ganska dystert.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jonas Eckel
Liknande böcker:
En omoralisk historia
 P. Sörman
Vägen vidare
 T. Thorup
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Gula rosornas stad
 S. Axelzon
Sången om Akilles
 M. Miller
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm