bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brott
Carmen och döden
Den onda viljan
Den som fruktar vargen
Den som älskar något a..
Döden skall du tåla
Evas öga
Helveteselden
Jag kan se i mörkret
Jonas Eckel
Mordet på Harriet Krohn
Natt till den fjärde n..
När djävulen håller lj..
Se dig inte om
Svarta sekunder
Viskaren
Älskade Poona
Liknande böcker:
Kantorns änglar
 Y. Brodin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDe galnas hus

 
Författare: Karin Fossum
Genre: Roman
Ämnesord: Psykologisk
ISBN: 9789137117423
 
Spänning:  5
Romantik:  1
Humor:  1
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En kylig marsdag blir Hajna buren över tröskeln till den slutna avdelningen på ett mentalsjukhus. Hon har kastat sig genom ett skyltfönster och är sydd med 160 stygn. Hon är bara 24 år gammal, men det enda hon vill är att dö. Men Hajna dör inte. Hon blir kvar ett helt år på sjukhuset, ett år fyllt av ångest men också värme, godhet och möten med människor som hjälper henne att uthärda och så småningom också acceptera tanken på att leva.


Medelbetyg: 3,88 (17 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av De galnas hus :


Hille 2003-11-03 14:24
En ung kvinnas år på ett mentalsjukhus.
Ett år fylld av ångest men även värme!
Hon önskar att få dö, men...

En djup, stark bok som sätter spår!
En annorlunda, men klart läsvärd Fossum än vad vi är vana med!
Betyg 4

anette 2004-01-13 15:03
Fossum är alltid bra men detta är den bok jag gillar minst. Inte den bästa boken som skildrar livet på ett mentalsjukhus. Läs Coelhos Veronika bestämmer sig för att dö istället.
Betyg 2

trollaki 2004-02-25 00:34
Jag läste boken för 2 år sedan och det var tack vare den att jag började läsa KFs böcker. Den berörde mig djupt och jag tänker läsa den igen om några år... Jag känder stor medkänsla med huvudpersonen och tyckte mycket om det sätt KF beskrev miljön och personerna på anstalten. Den var mycket verklighetstrogen... Jag gillar boken lika mycket som hennes deckare.
Betyg 5

Ninnas 2004-05-01 23:00
Välskriven och bra! Spännande bok som lockar till sträckläsning.
Betyg 3

h. 2004-07-03 01:39
fossums bästa bok! annorlunda än deckarna men de älskar jag också, väntar ivrigt på fler!!!
Betyg 5

Rosa 2004-08-16 12:49
Detta är enligt min tycke den bästa av Fossums böcker. Och då hör det till saken att detta inte är en bok som ingår i hennes kriminalserie.

Den är varmt och innerligt skriven och fastnar i ens sinne.
Betyg 5

Nessa 2005-07-21 12:02
En stark bok en livet på ett mentalsjukhus.
Betyg 4

Oline 2005-07-26 10:49
Hej!
Skickligt tecknat persongalleri som gör att man känner med dessa personer.
Hur mycket som stämmer med miljön på mentalsjukhuset kan jag inte säga, men iallafall så är det en bra historia.
Ingen action, men väl en del att fundera över...

Betyg 4

koala_75 2005-10-31 11:12
En mycket bra bok som jag har sträckläst. Den mattas dock av efter 3/4 i handlingen. Och jag hade önskat att få veta lite mer om huvudpersonen, Hajna.

Men ändå är den väldigt välskriven och innhehåller mycket humor. Det är många tragiska händelser men den blir aldrig sentimental så att man tycker det är jobbigt att läsa. Mycket läsvärd.
Betyg 4

Kiaa 2006-03-01 20:33
Bra, intressant, men bitvis lite upprepande och seg
Betyg 3

poby 2006-04-11 21:14
Hajna hamnar på mentalhuset Varden. Hon ser sitt liv som meningslöst o kastar sig igenom en glasruta. På Varden stannar hon ett år och upptäcker både kärlek o vänskap.
Hon träffar en rad människor, med olika sorters problem., Odin, Formel, Tjuven Tjuven, Stormen, Erkki m fl.
Boken liknar Gökboet lite grann, o författaren gör ett bra inlägg i debatten om mentalvården. Boken flyter på bra.
Betyg 3

Ninaw 2006-04-14 15:36
Intressant och trovärdig. Läs.
Betyg 5

Jenny 2006-06-19 18:30
En recensent på Skånska dagbladet säger att denna bok är "en av de mäktigaste och starkaste romaner jag läst på länge", och jag är beredd att hålla med. Jag gillar verkligen den här boken. Den är härlig, rolig och helt enkelt lysande! "De galnas hus" är en psykologisk roman som både är tragisk och komisk. Den utspelas på ett mentalsjukhus i Norge där alla typer av människor finns. Hit förs Hajna, som är bokens huvudperson. Hon har kastat sig genom ett skyltfönster och blivit sydd med ett hundratal stygn. Efter en tid av ångest och dödsvilja finner hon sig tillrätta på mentalsjukhuset och lär känna de andra intagna. De är alla "galna" på sitt sätt; Stormcentret och Odin bara för att nämna några av dem. Det enda de egentligen har gemensamt är att de inte klarar av att leva ute bland andra människor. En av personerna som Hajna får en bra relation till är Formel, ett mattegeni utan like. Han tror att han har ett stort hål i huvudet där hans hjärnsubstans rinner ut. Han är rolig och älskar tal. "Varje tal har, har sin egen karaktär. Talet två, till exempel. Två är litet och vackert och enkelt. Fem är däremot tråkigt. Lite självklart på något sätt. Och så hundra, då! Det svänger om hundra. Och så har vi , har vi till exempel fyrahundrafem. Det kallar jag ett imponerande tal. Men trehundratrettiotre, det är helt, helt omöjligt." (sid. 55)

Fossum har en förmåga att beskriva dessa människor på ett väldigt skickligt sätt som gör att jag kan se karaktärerna framför mig. Då är det lätt att man skrattar. Alla dessa roliga figurer, med lustiga namn beroende på deras egenskaper och tokiga sätt, ser man lätt framför sig när man läser. Många bitar i boken är väldigt roliga, det händer mycket på det här sjukhuset. Det är intressant att läsa om vardagen på ett sådant här ställe. "Folk vi passerade kikade in genom rutorna och jag undrade hur tydligt det syntes att vi inte var som de. En blick på Stormcentret räckte ju. Hon satt och petade sig i näsan." (sid 120) Så, läs denna bok, för det är ett mycket fängslande porträtt av en ung kvinna tillbaka till lusten att leva igen.
Betyg 5

lottaliza 2008-05-12 14:23
Kan jag - som gillar Fossums deckare - verkligen få ut nåt av en bok om sinnessjuka? Jag var nog rätt skeptiskt, trots att jag ju redan visste att jag gillade författarinnans språk.

Jag hade dock inte behövt oroa mig - avsaknaden av deckarintrig gör inte det minsta när historien och karaktärerna inbjuder till en sådan inlevelse! Riktigt bra bok!
Betyg 4

Bokdetektiven 2013-04-17 18:53
Recenserar denna speciella bok på http://www.bokdetektiven.se/?p=607

Bra bok som man kan diskutera länge, helt klart.

/Bokdetektiven
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till De galnas hus


  Köp boken som film på cdon: