bokrecensioner boktips

Den som älskar något annat

Författare: Karin Fossum
Genre: Deckare
Ämnesord: psykologi, spänning
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789137132297


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Reinhardt och Kristine Ris, ett par i 35-årsåldern, är ute på sin sedvanliga söndagspromenad i det undersköna landskapet. Reinhardt har som vanligt tagit täten. Kristine försöker hålla jämna steg alltmedan hon funderar över deras äktenskap.

Så krackelerar idyllen brutalt: vid foten av ett träd ligger en liten, blek kropp. Åttaårige Jonas August är död och endast iklädd en t-shirt.

Reinhardt och Kristine har endast stött på en person under sin skogspromenad och den mer observante Kristine kan utan svårighet lämna något slags signalement på en möjlig gärningsman: mannen påminner om författaren H.C. Andersen, han haltar och han har skyndat mot en vit bil.

Fallet hamnar på den sympatiske och intelligente kriminalkommissarien Konrad Sejers bord. Tillsammans med kollegan Skarre börjar han metodiskt att kartlägga Jonas Augusts varje steg.

Medelbetyg: 3,26 (19 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den som älskar något annat :
2008-05-17 17:48
Fossum gillar att beskriva udda och marginaliserade typer.Här får vi bekanta oss med en pedofils själsliv.Historien är typisk för Fossum - lättläst,lågmäld och ganska förutsägbar.Inte så spännande.Budskapet tycks vara att pedofili är förvisso avskyvärt,men de som förgriper sig på barn har själva haft det svårt.Men också pedofiler skall sona sina brott.
Storyn blir litet bättre mot slutet när pusselbitarna faller på plats,även om finalen inte är så överraskande.
Betyg 3
2008-08-11 07:47
Innan jag började läsa funderade jag på om jag faktiskt inte va rätt trött på Fossum-deckarna, med sina ingående psykologiska porträtt av diverse förövare. Men så stod boken där i bibiliotekshyllan, alldeles ny och fin och på originalspråk. Som den sucker för norska deckare jag är kunde jag ju inte låta bli...

Och jag blev faktiskt inte besviken. Kanske berodde det på att jag redan ställt ner förväntningarna. Eller på att jag gillar Fossums stil så pass mycket - till och med på ett främmande språk känner jag ju att det är vackert skrivet. Eller på att Konrad Sejer är helt ok som medelålders polisman (och det blir ju aldrig för mycket polisdeckare av det hela i vilket fall).

Ämnet är tungt, men Fossum tecknar det ändå med lagom lätt hand, och varar olika berättarperspektiv lagom ofta för att man inte ska tröttna.

De lite dryga 200-sidorna blev alldels tillräckligt en lördagkväll. Ett stabilt tillägg till en helt okej - och åtminstone lite egen - kriminalserie. (Även om jag längtar efter något mer i "De galnas hus"-klassen av Fossum: hon kan ju faktiskt skriva!)
Betyg 3
2008-12-16 19:18
en ovanligt medioker bok av fossum, hon brukar skriva betydligt bättre och med mycket mer inlevelse, ger dock en 3:a.
Betyg 3
2009-01-02 07:32
En intressant bok med bra personskildringar. Jag hade nästan gett upp hoppet om Karin Fossum - hennes senaste böcker har inte tilltalat mig - men denna gav mersmak.

Tyvärr har hon dock börjat skriva så korta böcker - tryter inspirationen?
Betyg 4
2009-01-31 23:31
Ganska lågmäld och förutsägbar.
Betyg 3
2009-04-17 14:37
En bra och spännande deckare, tycker jag. Välskrivna och intressanta personporträtt istället för bekrivningar av långtråkigt polisarbete. Ganska lättläst berättelse och enkel att komma igenom på några timmar. Jag gillar Fossum. :)
Betyg 4
2009-06-25 20:05
ytterligare en bra bok. och den är bra men inte mer än så. inte speciellt spännande, men ändå roande att läsa. den får en trea, en bok i mängden...
Betyg 3
2009-07-24 23:39
En liten pojke försvinner och hittas död utan byxor. Kommissarie Sejer tar upp jakten på pedofilen. En bok i klassisk Fossum-anda. En sån berättelse jag gillar.
Betyg 3
2010-04-29 08:36
Njae, det här var inte riktigt en bok i min smak. Två utredningar som egentligen inte har något med varandra att göra, två pojkar döda helt i onödan. Boken var för kort för att hinna bli riktigt spännande, slutet kändes ganska slarvigt påhittat. Men jag måste ändå säga att jag gillar språket i boken så kanske läser jag något mer av Fossum trots allt.
/Lovisa
Betyg 2
2010-05-09 21:00
En bra och gripande intrig. Vilken förälder har inte tänkt tanken att något ska hända ens barn. Här händer det att två ensamstående mammor mister sina barn. En fruktansvärd händelse för dem bägge och jag får följa med i deras tankar och i polisutredningen.
Bra bok.
Betyg 4
2010-07-01 13:30
jag gillar fossums berättarstil och deckarhistorier som inte är förutsägbara.
Betyg 4
2010-12-18 01:45
Det här är den första (och enda än så länge) bok av Karin Fossum, som jag läst. Jag tycker om hennes sätt att skriva på. Välskrivet, enkelt. Problemet är storyn. Tråkig, kan jag sammanfatta boken som. Jag kan ändå tänka mig att läsa andra av hennes böcker, men just den här föll mig inte riktigt i smaken.
Betyg 2
2017-04-09 10:33
Den sexuella drivkraften blir orsak till en pojkes död. Karin Fossom har i sin deckare väl skildrat orsak och verkan av sexuella tabun hos en pedofil. En man som försökt hålla tillbaka sin längtan och till och med gift sig och fått barn. I byn växer sladdret och naturligtvis blir de avvikande utpekade när ytterligare ett barn försvinner. Allt är skildrat så väl så att jag som läsare kan se det framför mig. Ångesten, rädslan som växer för att tona bort efter hand. Upptäckaren som njuter på ett perverst sätt av allt som händer och kvinnan som till slut bryter sig fri. Det är så mycket som gör den här boken läsvärd.
Betyg 4
2020-03-15 08:10
Författaren brukar inte väja för det obehagliga, så inte heller denna gång. Kanske inte någon av Fossums bästa, men definitivt läsvärd.
Betyg 3
2023-02-14 23:24
Karin Fossum är en mästarinna när det kommer till psykologiskt trovärdiga karaktärer. Med små enkla medel bygger hon upp trovärdiga och ofta mycket spännande berättelser. Med det sagt så är det här inte hennes bästa bok då jag ofta upplevde den mer som en ganska deprimerande roman än någon psykologisk thriller. Den tar sig dock i mitten och blir ett tag riktigt lovande. Tyvärr tappar den på slutet för mig. Jag hade byggt upp en spännande teori om hur den skulle komma att sluta. Men istället var slutet en besvikelse. Välskriven, engagerande och absolut läsvärd. Men långt ifrån böcker såsom "Evas öga" och "När djävulen håller ljuset" som var fantastiskt bra och spännande böcker!
Slutbetyg, en stark 3:a!
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den som älskar något annat
Liknande böcker:
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh