bokrecensioner boktips

Döden ligger lågt

Författare: Terry Pratchett
Genre: Fantasy
Ämnesord: Humor


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Humoristisk satir av en av Englands mest älskade författare.

Visst vore det behagligt om döden inte längre fanns?

Det är precis vad som inträffar på Skivvärlden - Värld och speglar av Världar - när Döden en dag ehlt enkelt får sparken. Han blev för personlig, som en av hans uppdragsgivare sa. Men utan Död inget liv - eller rättare sagt: alldeles för mycket liv.

Och ett förfärligt liv blir det också på Osynliga Universitetet när gamle Windel Poons efter sin festliga begravning sällar sig till de odödas skara och "dödsaktivisterna" med Roger Rister i spetsen dyker upp och börjar kräva sina rättigheter.

Och Döden själv - han finner sig plötsligt arbeta i en helt annan bransch, där skörden ska bärgas och liv, ja faktiskt, räddas.

Medelbetyg: 3,67 (9 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Döden ligger lågt :
2003-12-11 07:55
En underbart rolig bok. Döden har fått sparken, han blev för personlig tyckte hans uppdragsgivare, men det var ju väldigt dumt att sparka honom för nu börjar en massa underliga saker att hända. Underskön humor jag fullkomligt älskar dessa böcker.
Betyg 5
2004-08-20 21:47
Läste aldrig ut hela boken, lånetiden tog slut. Ändå tycker jag att jag kan säga lite grann i alla fall.

Boken är ju väldigt kul på sina ställen, men det ändrar inte det faktum att jag överhuvudtaget inte fick något "grepp" om den. Det är inget jag skulle rekomendera i alla fall, den gav mig ingen vilja att läsa vidare, det var kanske därför det stannade upp på sid 197 (av 280-nånting)
2,5... får bli en tvåa, kanske lite orättvist, men men...
Betyg 2
2005-02-15 12:38
Läste ytterst lite av den men uppfattade den som väldigt kul. Har den klassiska terry humorn som är superb
Betyg 4
2006-06-01 19:43
hghdfgdfhdfhfghfghfghfghfghfgh
Betyg 5
2007-03-09 10:45
Universums revisorer har ingen humor (men vilka revisorer har någonsin haft det?!) och de tycker att Döden börjar bli för personlig i sitt yrke. Därför får Döden sparken och kastas för första gången någonsin ut i Skivvärlden med egen tid i väntan på sin egen förestående Död. Skam den som går arbetslös, Döden får jobb som skördeman (ett jobb som givetvis passar honom förträffligt) men revisorerna verkar ha stora problem att hitta en avlösare till Döden och allt efter-liv skockar sig i Skivvärldens yttre kanter.

Denna bok handlar dels om konsekvenserna av Dödens avskedande, när levande-döda organiserar sig i Ank-Morpork, kundvagnar anfaller och byggnadskomplex (misstänkt likt gallerior) tycks vilja förinta stadsbefolkningen, dels handlar den om Dödens nya yrke och hans tafatta försök att bli omtyckt som skördeman ute på landsbygden. Och den senare historien fungerar inte fullt ut.. Den känns klibbigt gullig, men det klibbiga klibbar fast även när författaren byter perspektiv till galenskaperna i huvudstaden. Detta gör hela boken splittrad och ganska ofokuserad. Författarens syfte är troligen att polemisera mellan landsbygdens humana inställning och stadsbygdens stressande inferno. Kritiken mot kommersialismen och shoppinghysterin är tydlig, men jag upplever inte att författaren lyckas med sitt syfte, att berätta om det på ett tydligt och klarsynt sätt. Det blir bara rörigt.

Jag gav "Döden ligger lågt" (varför måste de alltid döpa de svenska böckerna med så töntiga titlar - boken kunde översatts rakt från engelskans "Skördemannen") en enkel trea i betyg. För trots skavankerna är det ändå njutbart att läsa Pratchett och möta hans skruvade karaktärer, men jag hade önskat att Pratchett begränsat sig till bara ett perspektiv istället för att hoppa emellan två.
Betyg 3
2007-07-06 16:23
Nja... Inte så bra som de andra, tycker jag.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Döden ligger lågt
Liknande böcker:
Nordiska myter
 N. Gaiman
Stardust
 N. Gaiman
Rotlös
 L. Landström
Magins färg
 T. Pratchett
The Slow Regard of Sil..
 P. Rothfuss