bokrecensioner boktips

Napoleon

Författare: Herman Lindqvist
Genre: Biografi
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9113012541


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vad rörde sig egentligen under Napoleons hatt? Herman Lindqvist berättar inspirerat den sagolika historien om den lille korsikanske invandraren som blev alla fransmäns kejsare och Europas mäktigaste härskare sedan Romartiden.

Inte sedan Romartiden hade någon styrt över ett så stort rike eller kommenderat så väldiga arméer som Napoleon Bonaparte. Han drömde om ett Europa med en valuta, en lag och en huvudstad: Paris. Hans dröm kostade miljoner människor livet. Hans krig, hans reformer och beslut har påverkat folken i Europa, Sydamerika och USA ända fram till våra dagar.

Ändå var det inte Frankrike som var hans ungdoms dröm, det var Korsika. Napoleon kunde inte ett ord franska då han kom till Frankrike, han förblev korsikan hela sitt liv och som en korsikansk klanhövding delade han ut kungariken och furstendömen till sina sju syskon. Bland hans främsta rivaler fanns Jean Baptiste Bernadotte som blev kung Karl XIV Johan. Deras inbördes kamp var bitter och pågick ända till dödsbädden.

Historien börjar på Korsika och slutar på S:t Helena. Det är berättelsen om den fattige korsikanske patrioten, den passionerade kvinnokarlen och ivrige brevskrivaren som ville bli författare eller vetenskapsman men som i den franska revolutionens virvlar såg sin chans och blev sin tids mäktigaste man. Hur var det möjligt? Vad fick honom att för exakt 200 år sedan sätta kejsarkronan på sitt huvud? Var det storhetsvansinne eller den logiska belöningen för alla hans segrar?

Herman Lindqvist berättar fascinerat och medryckande den otroliga historien om Napoleon.
Medelbetyg: 3,86 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Napoleon :
2004-10-27 21:58
Herman Lindqvist har skrivit en mycket fyllig och faktaspäckad Napoleonbiografi. Hela Napoleons liv, från barnaåren på Korsika till slutet på Sankt Helena täcks in. Man får även delvis följa ett antal andra viktiga personer som spelade en stor roll i Napoleons liv och för Frankrikes utveckling. Bland annat Napoleons alla syskon och Jean Baptiste Bernadotte som sedermera blev Sveriges konung.
Boken är som sagt oerhört omfattande och detaljrik utom på en punkt: Fältslagen!
De flesta av de berömda slagen beskrivs väldigt kortfattat och översiktligt, ofta med bara några korta meningar. Detta är en stor brist åtminstone i mina ögon. Napoleon var en av de genom tiderna allra största härförarna och det hade varit väldigt intressant att få fylligare beskrivningar av hans stora slag.
Istället har Herman Lindqvist lagt betydligt mera energi på att i detalj beskriva tex alla släktförhållanden i familjen Bonaparte, vilka Napoleons syskon gifte sig med och deras barn m.m. Detta har kanske också sin plats men personligen tycker jag det blir ganska enahanda läsning och inte speciellt intressant.
En liten anmärkning också mot att det helt saknas källhänvisningar i den löpande texten. Istället har författaren i slutet av boken gjort en förteckning över en stor mängd litteratur som han har använt som källor, men det finns alltså ingen direkt koppling mellan denna litteraturlista och fakta som läggs fram i texten.
Sammanfattningsvis är det en intressant och lättläst biografi som fungerar utmärkt som en mycket fyllig överblick av hela Napoleons liv, men där fokus för min del gärna hade fått ligga mer åt det militärhistoriska hållet.
Betyg 3
2005-01-25 10:11
Den var bra
Betyg 5
2005-06-01 18:52
En tjock, intressant o lättläst bok om Napoleon. Många historiker säger ju att Herman Lindqvist inte skriver "sin" historia, som man borde. Han blandar in känslor o lite funderingar o gör berättelsen mer lättsmält. För min del är det helt OK. Jag vet 100 gånger mer om Napoleon nu, än jag gjorde innan jag läste boken. Och jag bryr mig inte om allt är 100 % korrekt.
Betyg 4
2007-02-04 21:07
Mycket bra innehåll om man inte är rädd för tjocka böcker vilket man icke ska. betyget blir en 5:a . har haft bra användning till mitt arbete om just Napoleon. :)
Betyg 5
2009-07-11 19:11
Väldigt tjock bok späckad med information och fakta om den store Napoleon. Herman tecknar en väldigt intressant bild om Napoleon och berättar en fin historia om honom.
Betyg 4
2009-10-17 00:17
Eftersom jag råkar veta en hel del om hur Köpenhamn drabbades av Napoleonkrigen, så vet jag att han fått den delen helt om bakfoten. Jag undrar hur mycket annat han missförstått.
Betyg 3
Liknande böcker:
Ett kilo socker
 H. Trus
En polare bland pampar..
 L. Johansson
Vill du så kan du
 P. Ekwall
Etikprofessorn
 T. Tännsjö
Vänsterdocenten
 T. Tännsjö
Jakten på Dawit
 M. Schibbye
Snälla pappa, sluta
 C. Walker