bokrecensioner boktips

Rivalerna

Originaltitel: Kane and Abel
Författare: Jeffrey Archer
Genre: Roman
Utgivningsår: 1979
ISBN: 9100562564


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De föds samma dag, samma år, på var sin sida om Atlanten. Deras bakgrund är som natt och dag, deras vägar går åt skilda håll och när de slutligen möts är det som hänsynslösa rivaler. William L. Kane föds till rikedom och makt i Boston, Wladek Koskiewicz är ett fattigt polskt hittebarn.

Båda pojkarna har en dröm. Kane att överträffa sin far. Koskiewicz att lämna sitt enkla ursprung bakom sig. Kane har lagt ytterligare en miljon till familjens förmögenhet redan innan han vid tjugotvå års ålder blir direktör i sin pappas bank. Ett möte med en ung kvinna kommer plötsligt att förändra hans liv.
Koskiewicz ställs på hårda prov i sibiriska fångläger och på Odessas bakgator, men lyckas ta sig till New York, där han träffar sin blivande hustru och med okuvlig energi klättrar mot samhällets topp under sitt nya namn Abel Rosnovski.
Så en dag möts de, och en konflikt uppstår som varar i fyrtio år.

"Rivalerna" filmatiserades 1985 med Sam Neill och Peter Strauss i huvudrollerna.

Utdrag ur boken:
"Jag fick se mitt hem övertas av tyskarna och min syster våldtas av ryssarna. Senare rymde jag från ett ryskt arbetsläger och hade turen att kunna ta mig över till Amerika. Jag är inte galen. Det här är det enda landet i världen dit man kan komma tomhänt och bli miljonär genom hårt arbete utan att någon bryr sig om ens bakgrund. Jag är inte galen, general. Jag är en människa."
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Rivalerna :
2013-01-15 23:47
Har ni aldrig läst Jeffrey Archer har ni missat något.
Han är en stor berättare.
Rent litterärt är det inte märkvärdigt men sällsamt kompetent. I den eminenta "Fågelvägen" skriver han en spektakulär livsberättelse som en biografi. I "Rivalerna" är det två spektakulära livsberättelser som knyts samman. En dubbel fiktiv biografi således. Ett mustigt generationsdrama med högt läsvärde.

Det är två storartade livshistorier som leder till en fyrtioårig konflikt. Det är en osedvanligt dynamisk berättelse om stolthet, envishet och rivalitet. Dessutom väver Archer snyggt in verkliga historiska händelser vilket stärker helhetsintrycket.

Smolken är att det blir lite för intrikat till sist. På hur många sätt och vid hur många tillfällen kan två personers vägar korsas? Och den för boken fundamentala rivaliteten är faktiskt ganska svagt underbyggd. Hade det inte varit för överdriften hade jag delat ut toppbetyg.

Hur som helst kopplar den grepper direkt och håller dig kvar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Rivalerna
Liknande böcker:
Bara på besök
 B. Oleary
De ofrälsta
 R. Harris
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg
En mor
 M. Gorkij
Brevvännerna
 E. Åhman Owetz