bokrecensioner boktips

Fågelvägen

Originaltitel: As the crow flies
Författare: Jeffrey Archer
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, historia, kärlek, kultur
Utgivningsår: 1991
ISBN: 9100553964


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Från Londons East End till Chelsea är det bara några kilometer – fågelvägen. Men detta är Charlie Trumpers livsväg – från yttersta fattigdom till rikedom och välstånd.
Han föds i början av seklet, och ett av hans tidigaste minnen är farfadern, gatuförsäljaren, bakom sin frukt- och grönsakskärra. Charlies högsta önskan är att följa i den gamles fotspår, men det dröjer inte länge förrän han ser andra möjligheter – att skaffa sig en egen butik.
Första världskriget bryter ut, och sätter tillfälligt stopp för hans planer, och i skyttegravarna möter han den man som blir hans svurne fiende – och som kommer att förfölja honom livet ut...
Efter krigsslutet återvänder Charlie till London – och till en värld full av förhoppningar och framtidstro. Med driftighet, skarpsinne och en okuvlig vilja börjar han nu förverkliga sina drömmar. Han gifter sig med bagardottern Rebecca och adopterar hennes ”oäkta” son. Och tillsammans lägger de grunden till vad som ska bli Londons – och ett av världens – största varuhus. Men vägen till framgång är också kantad av personliga tragedier och bittra släktfejder.
Kärlek och girighet, rivalitet och hämnd – Jeffrey Archer är en mästerlig berättare och kring sin huvudperson har han vävt en fängslande familjesaga, som spänner över större delen av 1900-talet och speglar några av seklets mest dramatiska händelser.

Utdrag ur boken:
”En bil hämtar er i ert hem klockan sju och fyrtiofem”, sade Churchill.
”Tack sir”, sade Charlie utan att besvära sig med att nämna för premiärministern att om bilen kom sju och fyrtiofem skulle den komma drygt tre timmar för sent.
”Och, Trumper, jag gör er till brigadgeneral så ni får litet auktoritet.”
”Jag skulle föredra att bara vara Charlie Trumper.”
”Varför det?”
”Någon gång måste jag kanske tvingas vara ohövlig mot en general.”
Premiärministern tog cigarren ur munnen och gapskrattade innan han följde sin gäst mot dörren.

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fågelvägen :
2012-11-05 21:09
Detta är berättelsen om Charlie Trumper, den hederlige handlaren.
Det är en fantastisk historia.

Vi får följa den driftige visionären Charlie Trumper och hans närmaste från tidigt 1900-tal fram till 1970. Huvudpersonen har en redighet och målmedvetenhet som inspirerar och med hans kloka och mer jordnära fru skapas en oöverträffad värme och sympati. De goda är genomgoda och de onda är verkligt ondskefulla men det kryddas med en hel del figurer i gråzonen. Persongalleriet håller högsta klass.

Trumper hinner med många upp- och nedgångar under årens lopp och historien stagnerar aldrig, trots sina dryga 600 sidor. Just balansen mellan tempo och substans är briljant. Jag vill inte kalla detta ett mästerverk men jag vet inte hur det skulle kunna göras bättre.

Ett skolexempel helt enkelt. Den har allt.
Betyg 5
2015-03-27 14:31
På boken baksida står: Kärlek och äregirighet, rivalitet och hämnd - Jeffrey Archer är en mästerlig berättare och kring sin huvudperson har han vävt en fängslande familjesaga...
Ja, jag instämmer.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fågelvägen
Liknande böcker:
Årsboken
 S. Karlsson
Två systrar
 J. Bengtsson
Eldsjäl
 A. Åhman
Stormberget
 L. Marklund
En vilsen själ
 G. Redin
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist