bokrecensioner boktips

Burpojken

Författare: Torey Hayden
Genre: Roman
Utgivningsår: 1983
ISBN: 9127098354


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Han är femton år och har levt på institutioner sedan han var åtta. Under dessa år i samhällets vård har han vägrat att prata, ingen vet om han kan. Men talsvårigheterna är inte Kevins enda problem, inte ens det värsta. Han är psykiskt störd och hans rädslor tvingar honom att ständigt gömma sig under ett bord med stolar omkring som ett skyddande galler. Mer eller mindre mot sin vilja tar psykoterapeuten Torey Hayden sig an Kevin, även om hon tror att det är hopplöst. Men för att inte bli ännu en i raden av alla som svikit honom bestämmer sig Torey för att ge honom en chans.

Burpojken är berättelsen om Torey Haydens mödosamma arbete med Kevin och om hur det påverkar hennes liv. Pojken ställer henne på hårda prov både som terapeut och medmänniska, men han engagerar henne mer än något annat barn gjort tidigare.


Utdrag ur boken:
Burpojken. Bordsbenen var gallret. Armarna låg skyddande runt huvudet. Hopkrupen vaggade han fram och tillbaka, fram och tillbaka.
Medelbetyg: 3,88 (16 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Burpojken :
2004-06-17 20:17
Precis som alla Torey Haydens böcker är det här en så vacker bok! Den innehåller så mycket kärlek. Jag läste den här för några år sedan, jag kommer ihåg att vi var på en dagsutflykt i Stockholms skärgård då......och jag gick och läste nästan hela tiden :-) Så trollbindande är den!! Sen så arbetar jag nu inom psykiatrin, så det är en mycket intressant bok.
Betyg 4
2004-06-26 18:55
En varm och fin bok! Jag blev liksom trollbunden vid den och kunde inte sluta läsa! Berättelsen "Burpojken" heter tydligen "Murphy´s Boy" på engelska. Och båda titlarna passar mycket bra till boken! Torey Haydens böcker är både intressanta faktamässigt samtidigt som de är himla bra romaner. Med bra språk och intresse som ofta saknas i andra verklighetsbaserade böcker tycker jag.
Betyg 4
2004-06-27 14:49
Vi möter den 16 åriga Kevin som gömmer sig under bord med stolar som galler mot omvärlden. Kevin har skyflats runt i olika hem större delen av sitt liv. Eftersom han vägrar tala kommer han under ovårdnad av mutist specialisten Torey Hayden. Hayden tvivlar på att det är psykologiska skäl som gör att Kevin vägrar tala. Men ju närmare hon kommer honom destå tydligare blir det att Kevin är en oerhört komplex person och i detta sammanhang också opålitlig. Hayden tar sig an en av sitt livs svåraste uppgifter.

Med "burpojken" av slutade jag läsningen av Haydens semipsykologiska verk om problembarn. Denna bok skiljer sig från de övriga då den behandlar ett äldre barn. Som vanligt retar jag mig på de tvivel jag har angående Haydens objektivitet. Hon beskriver flera gånger sitt handlande i arbetet på ett sådant sätt som känns väldigt mycket som ett försvar. Jag har också problem med hennes beskrivningar om hur ful Kevijn är (fram till Hayden får vara den goda feen och ändra på det, vill säga). Även om jag inte betvivlar hennes syn på Kevin känns uttrycken, "ful", "nästna som det växte finnar på finnarna" väldigt okänsliga. Det spelar ingen roll att hon senare upplever att han förändrats och blivit vacker. Hade jag varit Kevin hade jag blivit oerhört sårad av att läsa hennes beskrivningar. Dock är berättelsen om hur Hayden och hennes kollega försöker pussla samman Kevins liv rörande och osentimentalt beskrivet. Liksom Haydens tidigare böcker är denna läsvärd, men det är knappast något mästerverk!
Betyg 2
2004-07-05 22:37
lika bra som hennes andra böcker. en av mina absoluta favoritböcker. det är bra att någon tar upp psykiska problem.
Betyg 5
2004-08-16 12:09
Jag tyckte att boken var bra och jag fastnade för Haydens böcker.
Och jag är glad för att jag började att läsa den.
Betyg 3
2005-04-08 19:18
Ett tag läste jag mycket som var skrivet av Torey Hayden. Bland andra boken om Burpojken.

Har man läst tidigare böcker som Hayden skrivit så käner man igen konceptet. Torey tar sig an samhällets utstötta barn och denna gång handlar det om en 15 årig pojke som inte pratar, och som ständigt gömmer sig under ett bord.

Jag har svårt att lägga ett betyg på boken. Jag tycker det är bra att det skrivs böcker som handlar om det svåra livet i olika situationer. Men nu känns det bara som om det skrivs i ett komersiellt syfte.

Men som sagt jag kan tycka att dem är läsvärda. Inte minst denna bok
Betyg 3
2006-06-17 14:15
Torey Hayden är psykoterapeut och tar i den här boken an sig Kevin som är 15 år. Under de sju år som han bott på institution har han vägrat att prata så ingen vet om han kan. Han är psykiskt störd och rädd för nästan allt. Rädslan tvingar honom att ständigt sitta under ett bord med stolar runt omkring för att skydda sig.

Mer eller mindre mot sin vilja tar Hayden sig an Kevin och hon börjar besöka honom. I början verkar allt hopplöst men hon gör allt för att försöka hjälpa honom till ett normalt liv. "Burpojken" är en mycket intressant bok som engagerar läsaren. Man får följa Kevins kamp bort från institutionen och Haydens arbete och hur det påverkar hennes liv. Gripande och tänkvärt.
Betyg 5
2007-02-10 16:29
Boken börjar inte så bra. Torey Hayden har ingen lust att ta sig an "burpojken" och då blir det inte heller så roligt att läsa om det. Även det andra barnet i hennes bok, Charity, väcker till en början mer irritation än något annat.
Men sakta vänder det och då blir också boken mer gripande.
Betyg 3
2007-03-25 14:08
Fantastisk bok!
Betyg 5
2008-03-18 08:55
Den första boken jag läse av Hayden, men inte den sista. Fast det var en faktabok så var den mycket livligt skriven, människorna i boken levde som en del romanförfattaren inte får sina personer att göra.
Betyg 5
2009-08-20 18:23
Jag har läst ett antal av Haydens böcker och jag tycker nog att den här var ganska medelmåttig. Den berör mig inte på samma sätt som tex Vackra barn eller Rävungen. Jag kan inte sätta fingret på varför, men det saknas något även om Kevin är ett fascinerande fall.
Betyg 3
2009-08-31 19:07
Bra och gripande.
Betyg 4
2010-04-08 17:42
Psykoterapeuten Torey Hayden berättar om sitt arbete med Burpojken, pojken som är rädd för allt och som ingen har hört prata.
Då jag själv jobbar med barn med särskilda behov finner jag detta ämne väldigt intressant.
Betyg 4
2013-05-30 23:49
Bra bok!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Burpojken
Liknande böcker:
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Bye bye äppelpaj
 A. Eklund Lykull
Åh William
 E. Strout
Damm på hjärnan
 E. Ramm
Båten
 L. Lundberg