bokrecensioner boktips

Bara barnet

Författare: Torey Hayden
Genre: Roman
Ämnesord: krig, psykologi, humor, religion, ungdom
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9127107949


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är ingen lätt klass som Torey Hayden möter i den nya skolan. Där finns den aggressiva och sexuellt brådmogna Mariana, den schizofrene Dirkie och den autistiska Lesley. När Torey dessutom får ta emot två irländska systrar, märkta av krigets Belfast, söker hon desperat efter hjälp. Trots varningar accepterar hon Lesleys vackra men egendomligt ovänliga mamma som frivillig assistent. Torey anar att det kan bli problem men inte att Lesleys mamma bara ska bli ytterligare ett barn i klassen.
Medelbetyg: 3,7 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bara barnet :
2005-04-23 18:17
Den senaste i raden av Torey Haydens böcker. Hayden har forskat i självvald mutism och är speciallärare. Hennes erfarenheter av barn med särskilda problem har hon skrivit roande och respektfulla böcker om som vittnar om en härlig envishet och en tro på alltings förbättring.

Innehållet i denna roman utspelar sig medan Hayden väntar på sitt uppehållstillstånd i England. Under tiden tar hon sig an en klass med fem säregna barn. Mariana är sexuellt brådmogen och visar tecken på svåra beteende störningar, Dirkie är schizofren och upphåller sig oftast onanerande mot något stolsben (!), Leslie är autistisk men också manipulativ med svåra hemförhållanden, till dessa sluter sig också snart tre barn från krigets Irland. Som om detta inte räckte till får Torey en assistent i Leslies mamma, som visar sig ha lika svåra problem som sitt barn.....

Jag är kluven när det gäller Haydens böcker som ibland kan vara ytterligt illusionistiska när det gäller hennes eget förhavande i olika situationer. Däremot har jag aldrig tvivlat på hennes förmåga att förmedla barnaöden på ett fantastiskt sätt. Jag började läsa "Bara barnet" klockan tolv imorse och läste ut den klockan 18.01. Denna bok är en sträckläsare. Mest gripande är berättelsen om Ladbrook, Leslies mamma. Den får en fyra.
Betyg 4
2005-06-29 11:35
När man läst många Hayden-böcker börjar det bli svårt att skilja ut dem i huvudet. Detta är den senaste jag läste, och den var bland de bättre av hennes eländesbeskrivningar tycker jag.
Hon har ett väldigt flyt i berättandet, och väljer människoöden som det är svårt att värja sig mot.
Betyg 4
2005-08-18 13:26
Jag håller med föregående talare (skrivare) om att det är svårt att skilja på Haydens böcker. Men, av de böcker jag hittils läst av henne så hamnar Bara barnet högt på listan, eftersom den fångade mig totalt och fick mig att sträckläsa boken.
Betyg 4
2005-10-10 11:26
Eftersom jag själv jobbar med barn med särskilda behov kan jag inte annat än att nicka igenkännande mellan varven. Torey Haydens böcker är intressanta men jag kan störa mig något på författarens egen präktighet. Hon höjer sig ibland över skyarna som om hon kan uträtta all världens underverk. Tycker även attityden gentemot föräldrar är nedlåtande.
Betyg 4
2005-10-10 23:03
Fick låna denna bok av min kusin eftersom hon ville övertyga mig om att Torey Hayden var en underbar författare. Det kan jag hålla med om, hon skriver riktigt bra. Levande porträtt av barnen, det är nästan som om man sitter med dem i klassrummet ibland. Men det känns ändå som om det inte händer särskilt mycket i mitten av boken. Den stannar liksom av litegrann.. Därför blir betyget därefter.
Betyg 3
2006-06-15 16:04
Torey Haydens böcker har alltid fängslat mig. Denna bok känns dock lite vag jämfört med de andra jag läst. Den håller mig inte fast i det grepp jag förut känt. Ibland sitter jag och irriterar mig på Toreys tankar om barnen som stundvis är ganska hård. Samtidigt så är hon ingen ängel och boken blir på så vis ärligare, (men jag sitter fortfarande och blir irriterad.)

Det intressanta i denna bok som inte finns i de andra böckerna som jag läst av Torey, är kontakten mellan Henne och assistenten Ladbrok. Det Unika i detta är den vuxenrelation som förut ej beskrivits i någon annan bok.

Betyg 3
2009-03-15 15:26
hej..! har läst eller rättare sagt jag är inte klar med andras ungar som är en bok som torey åxå har skrivit.. nu har jag lånat bara barnet från en kompis och jag ser verkligen fram emot edt.. Torey Du Är Bäst :P
2009-03-21 22:23
Bra beskrivning och levande människor. men jag vart frustrerad på en av bifigurerna. Jag ville så gärna veta varför han regerade som han gjorde men det fick jag inte...
Betyg 4
2012-01-21 01:03
Det här är den andra boken av Torey Hayden som jag har läst.Den första var bra men den här var ännu bättre.Jag kunde inte sluta läsa den jag var tvungen att få reda på slutet.
Betyg 5
2016-01-04 05:53
Det är andra boken som jag har läst av Torey Hayden och jag har inte blivit besviken. Hon är en duktig författare och lyckas förmedla sin berättelse och få barnens liv och de olika störningar, det känns som man är en betraktare i hennes klassrum.
Jag kommer läsa fler av hennes böcker och jag rekommenderar denna bok
Betyg 4
2016-03-06 08:32
Torey Hayden är barnpsykolog och skriver om sina erfarenheter från sitt arbete i en specialklass. Lite långsam och trög och jag börjar slutligen fundera över själva syftet med boken. Med respekt för att den har några år på nacken får en ändå inte någon tydlig bild av arbetssättet. Boken kommer alltmer att handla om ena elevens förälder Ladbrook som också börjar arbeta i klassen. Jag saknar lite känsla och djup från huvudpersonen och författaren, utan den blir boken ganska platt. Det är precis som Ladbrook säger i slutet på boken "Torey, jag måste få veta något om DIG.... ...nåt som jag inte kan skaka av mig är känslan av att detta bara är ett jobb för dig, att det bara är nåt slags högklassigt löpande band där människor blir tillhyfsade och lite bättre anpassade än tidigare. ...Jag måste få klart för mig hur du verkligen känner, för annars fattar jag ingenting." Där satte hon huvudet på spiken.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bara barnet
Liknande böcker:
Psmith ordnar saken
 P. Wodehouse
Ormens år
 U. Ewerman
Äkta kärlekar
 T. Jenkins Reid
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout
Båten
 L. Lundberg
Papperspalatset
 M. Cowley Heller
Frankissstein
 J. Winterson