bokrecensioner boktips

Hjärtat stannar sist

Författare: Margaret Atwood
Genre: Roman
Ämnesord: politik, psykologi, humor, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113073774


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hjärtat stannar sist :
2018-12-25 19:12
I ett framtida USA har den ekonomiska krisen slagit till stenhårt. Uppemot 50% av befolkningen är arbetslösa och då det sociala skyddsnätet saknas försätts många i personlig konkurs och tvingas bo i bilar eller på gatan. Så är det för Stan och Charmaine och när de får ett erbjudande om att vara med i ett socioekonomiskt experiment nappar de på det. Meningen är att de ska tillbringa halva året i fängelse och andra halvan utanför, eller som fångvårdare. Villkoren är bra, god mat och fint boende, tvångsarbete men under drägliga former. Men byter varannan månad, ena månaden i fängelse, andra fri med arbete och lön. Under månaden i fängelse bor ett annat par i deras hus, sedan byter man. Tanken är att detta ska bli en slags självspelande piano, alla får sysselsättning och ett ordnat liv. Priset är minskad rörelsefrihet, men vilken frihet hade de tidigare, i misären? Fast vad händer med de riktiga brottslingarna...?

Ms Atwood fortsätter på det framgångsrika dystopispåret, vi minns ju succéer som Tjänstekvinnans berättelse och Oryx och Crake. (Så kul det vore att läsa en framtidsskildring om ett ljusare och bättre samhälle, vem vågar ta den passningen?) Här handlar det mindre om miljö utan mer om kontrollsamhället, hur människor manipulerar andra och om girighet och profit med utgångspunkt i organdonation. Här finns en uppfriskande brist på både godhet och ondska, alla kan köpas och egenintresset går först, det gäller även huvudpersonerna. Charmaine är inte den väna och tråkiga hustra som Stan tror och han själv får anledning att fundera på vem som utnyttjar och vem som utnyttjas. Cynism är det ord som sammanfattar boken.

Sammanfattningsvis en intressant om än inte helt trovärdig berättelse om det postkapitalistiska samhället där begreppet återvinning får en helt ny innebörd och löser problemet med kriminalitet och gängvåld...
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hjärtat stannar sist
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Profeten och idioten
 J. Jonasson
Från och med nu
 M. Haag
Skördeoffer
 L. Torstenson
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick