bokrecensioner boktips

Den blinde mördaren

Originaltitel: The Blind Assassin
Författare: Margaret Atwood
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, spänning, syskonrelation
Utgivningsår: 2001
ISBN: 9789151837543


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

'Ten days after the war ended, my sister Laura drove a car off a bridge.'

More than fifty years on, Iris Chase is remembering Laura's mysterious death. And so begins an extraordinary and compelling story of two sisters and their secrets. Set against a panoramic backdrop of twentieth-century history, the Blind Assassin is an epic tale of memory, intrigue and betrayal.

Utdrag ur boken:
It was the law that the noblest Snilfard families must sacrifice at least one of their daughters. It was an insult to the Goddess to offer any who were blemished or flawed, and as time passed, the Snilfards began to mutilate their girls so they would be spared: they would top off a finger or an earlobe, or some other small part. /.../
Therefore it became the practice to cut out the tongues of the girls three months before they were due to be sacrificed. This was not mutilation, said the priests, but an improvement – what could be more fitting for the servants of the Goddess of Silence?

Medelbetyg: 4,29 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den blinde mördaren :
2005-06-18 14:28
En gammal kvinna minns och skriver ned berättelsen om vad som hände under hennes liv så att barnbarnet ska få reda på vad som egentligen hänt. Det handlar om två systrars problematiska uppväxt i överklassfamilj, med sträng frånvarande far, mörkläggning av förbjuden kärlek för att upprätthålla familjens ställning, bl a i form av strategiskt äktenskap och institutionalisering. Men kärleken kan inte kuvas och resulterar i en fascinerande sf/fantasy-berättelse som påminner en del om Oryx och Crake invävd inuti den yttre handlingen. En kvinna som berättar om sitt liv, ja det är faktiskt väldigt intressant och bitvis spännande. Väldigt snyggt och finurligt skrivet.
Betyg 4
2007-07-29 11:04
Citat från Adlibris: Vinnare av Booker-priset 2000

”Tio dagar efter krigsslutet körde min syster Laura av vägen på en bro.” Så börjar Margaret Atwoods fängslande nya bok. En bedövande, omväxlande lyrisk, upprörande, ironisk och rolig roman – Margaret Atwood när hon är som allra bäst!

Vid arton års ålder blev Iris bortgift med en framgångsrik företagsledare. Nu är hon fattig, åttiotvå år gammal och bor kvar i den lilla stad som före första världskriget mer eller mindre styrdes av hennes familj. Hon klagar över sin numera opålitliga kropp och tänker tillbaka på sitt liv, i synnerhet på händelserna i samband med systern Lauras tragiska, alltför tidiga död. Tankarna rör främst romanen ”Den blinde mördaren”, som gjorde den unga Laura Chase ökänd men också gav upphov till en sannskyldig kult. Som Iris själv säger, lever hon fortfarande ”i skuggan av Laura”.
Lauras roman är en vågad kärlekshistoria mellan en rik ung kvinna och en vänstersympatiserande ung man på flykt. Under sina hemliga möten på hyresrum och sjaskiga kaféer underhåller de två älskande varandra genom att dikta ihop en otäck historia som utspelar sig i ”en annan dimension av universum” – på planeten Zycron, med dess tre solar och fem månar, praktfulla men dekadenta städer och otillgängliga berg bebodda av blodsugande nakna kvinnor. Den verkliga och den uppdiktade historien löper så parallellt ge-nom kärlek och svartsjuka, självuppoffring och svek och de närmar sig båda med andlös hastighet krig och katastrof.

Orig titel: The Blind Assasin. Övers: Ulla Danielsson.

En mycket intressant bok som utspelar sig i en industristad nära Toronto. Speglar samhällsutvecklingen och ett spännande, sorgligt kvinnoöde.
Betyg 4
2007-08-02 10:21
Det är en mycket vacker bok, skrivet på ett rikt och vackert språk - ibland så pass bildrikt att den nästan skuggar den gripande berättelsen i boken.
Det är en bok med flera skikt som så småningom flyter in i varandra, och som jag gärna kan läsa om någon gång, nu när jag vet vilka hemligheter den bär på.
Betyg 4
2008-03-25 08:43
En mycket bra bok, som grep tag i mig. Underbar bok.
Betyg 5
2011-01-01 10:26
En hjärtskärande skildring av två olycksaliga öden. Iris och Laura växer upp i ett något välbärgat hem och lever isolerade från omvärlden. Men ödet blickar inte glatt mot dem. Händelse efter händelse hamnar de i ett liv som man inte ens skulle vilja ge sin värsta fiende.

Trots sitt systerskap kommer de inte direkt nära varandra. Iris ska föreställa storasystern med alla svaren, men ändå blir andra och även hon själv besviken på sig själv. Laura är den "annorlunda" lillasystern med alla frågor och som kommer med de raka svaren. Man säger att det är bra att vara annorlunda. Men det var det som bidrog till systrarnas olycksaliga öden.

Är blod tjockare än vatten? Hela boken är ett slags förlåtande från Iris' sida för att hon inte var tillräcklig, för att hon försökte överleva själv. "Jag har upptäckt att ingenting är så svårt som att förstå de döda, men att samtidigt ingenting är så farligt som att strunta i dem."

Jag har verkligen fallit för Margaret Atwood, dels hennes böcker om sorgliga ödesporträtt, men också hennes slagkraft i hennes skrivande.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Den blinde mördaren
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Staden sover
 M. Lang
En saga
 S. King
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston