bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Blonde
Dear Husband
Den tatuerade flickan
Det förlorade landskap..
Det var vi som var Mul..
Djur
Dom där
Dykvinnan
Dödgrävarens dotter
Efter kraschen tog jag..
En fager mö
Fallen
Foxfire - En Tjejligas..
Karthago
Lilla himlafågel
Livets uppkomst
Marya - ett liv
Men tiden går
Mitt i livet
Mörkt vatten
Nattsidan
Snygg
Stor i käften
Två eller tre saker ja..
Vad jag levde för
Liknande böcker:
Kantstötta porslinsugg..
 M. Estling Vannestål
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Maskiner som jag
 I. McEwan
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Segraren
 S. Scarrow
Mormor på rymmen
 K. Branzell
Döttrar
 H. Henning
Om jag ger dig ett barn
 A. Zachrisson
Mocka
 T. De Rosnay

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSvart flicka vit flicka

 
Originaltitel: Black girl/white girl
Författare: Joyce Carol Oates
Genre: Roman
Ämnesord: spänning, ungdom, vänskap
Utgivningsår: 2006
ISBN: 9100120529
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det är femton år sedan Minette Swift dog - dagen då hon fyllde nitton år, den 11 april 1975. Det var ingen naturlig död, och ingen stilla död. Varje dag sedan dess har jag tänkt på Minette och hennes ångest de där sista minuterna, för jag var den som kunnat rädda henne, och jag gjorde det inte. Och det vet ingen.
Genna Meade och Minette Swift är rumskamrater på Schuyler College. Genna är ättling till grundaren av detta prestigefyllda college och dotter till en radikal "hippieadvokat", känd för att ha försvarat revolutionära Vietnamdemonstranter. Hon har under hela sin uppväxt matats med liberala plattityder, avskyr privilegier och är stormförtjust över att få möta den djupt religiösa dottern till en svart pastor.
Men den välmenande vita flickans försök att komma den svarta flickan inpå livet är förgäves. Minette visar sig vara snarstucken och självupptagen. Snart blir hon föremål för försåtliga trakasserier som så småningom övergår i rasistiska hot. Men Gennas tillgivenhet gränsar till besatthet, hon söker hos Minette den värme och kärlek som saknas i hennes egen privilegierade överklassfamilj, och hon blir Minettes enda "vän" och vill till varje pris skydda henne. Så börjar Genna misstänka att allt inte är som det förefaller vad gäller Minettes utsatthet...

Medelbetyg: 3,1 (10 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Svart flicka vit flicka :


mammene 2008-01-07 21:45
Svart flicka vit flicka av Joyce Carol Oates, en spännande roman, som utspelar sig på ett amerikanskt college för flickor.

Historien utspelar sig på Schyller i Pennsylvania. Genna en vit flicka och Minette en svart flicka, blir rumskamrater. Genna är en stillsam, vänlig flicka, hon är ättling till en av collegets grundare. Men det vill hon inte låtsas om. Hennes far är en vänsterradikal advokat och hennes mor är en neurotisk lätt nerknarkad kvinna. Hennes bror Ricky har tagit avstånd från familjen.

Minette är en högdragen, ovänlig och självupptagen flicka. Hon har fått ett stipendium, men det kommer att visa sig att hon inte klarar sina studier så bra. Hennes familj är frireligiös och hennes far är pastor. Hennes mor skickar matpaket och ringer varje vecka. Hon har en livlig yngre syster.

Genna försöker allt vad hon kan att bli vän med den sturska Minette. Det är inte lätt, hon släpper ingen nära, ibland tycker Genna att hon når henne, men i nästa stund blir hon avsnäst.
Det börjar hända saker med Minette, hon blir trakasserad. Genna anar efter ett tag att det inte stämmer riktigt. Hon skyddar Minette mot sig själv, men egentligen hjälper hon henne i döden.

Joyce Carol Oates beskriver de båda flickorna mycket bra, man får en bra bild av deras personlighet. Genna kämpar hela tiden för att vinna Minettes vänskap. Minette är väldigt självupptagen. Hon är antagligen rädd att bli avslöjad att hon inte klarar av studierna och att det år något konstigt med trakasserierna. Genna är nog avundsjuk på Minettes starka familjeband. Hennes egen familj är inte så mycket att luta sig mot. Max hennes far är ständigt upptagen med att försvara vänsteraktivister. Hennes mor Veronica är neurotisk och brodern träffar hon inte så ofta. Minette får paket hemifrån med mat och muffins som hennes mor bakat, medan Genna knappt hör av sin familj.

Minette mår sämre och sämre. Genna försöker skydda henne, för hon börjar ana sanningen. Men egentligen får det motsatt effekt.

Som vanligt tar Joyce Carol Oates upp ämnen som är känsliga. I den här boken är det rasism. Att det också kan missbrukas som det mesta kan. Jag visste att det skulle hända något med Minette, och det drev på läsningen. Ibland blev det lite händelselöst, men i det stora hela höll boken.
Betyg 3

poby 2008-05-18 21:38
En mäktigt, märklig bok. Språket är mäktigt, historien är märklig. Historien "flummar ut" lite och författaren håller inte historien på rätt köl hele tiden.
Betyg 3

okidoki 2008-08-11 17:00
Romanen har en intressant och utmanande ansats. Det är roande att läsa om Gennas radikala föräldrar. Särskilt hennes far är träffande beskriven, jag känner igen typen från sjuttiotalet. Det är en slö berättelse, inget händer.
Betyg 2

tekoppen 2009-02-16 08:28
Jag upplevde det som en bra bok med bra personbeskrivningar.
Betyg 4

toresan 2010-05-20 19:09
En lite underlig historia om en vit flicka, Genna, som blir rumskamrat med en svart flicka, Minette. Jag har svårt att ta till mig detta, kanske för att det är amerikanskt och man måste ha mer inblick i kulturen där. Ibland får jag känslan att boken vill förklara hur någon kan försvinna in i sinnessjukdom och ibland som att hon faktiskt försöker säga att vissa överdriver sin utsatthet. Men språket är bra och man läser gärna vidare. Inte en av Joyce Carol Oates bästa.
Betyg 2

bonadea 2017-05-14 13:08
Blir förvånad över att många har gett denna bok så svag betyg, då jag älskar svart flicka vit flicka. Även om handlingen inte är händelserik så är personbeskrivningar fantastiska. Joyce Carol Oates målar upp allt och det känns som man är en del av college som flickorna går på.
Betyg 4

BlommigaBarbro 2017-07-07 18:33
Grundkonceptet är bra och intressant. Tyvärr tappar jag lusten eter dryga femtio sidor att läsa ut boken. Den är så enormt informationsrik och tyvärr på ett ganska ointressant som gör handlingen extremt seg. Texten är oändlig, men den för inte själva historien framåt. Det känns som om Joyce Carol Oates har ett inre behov att briljera, att krama ut innehållet så mycket som möjligt. Nästan som om hon får betalt per skriven sida.
Slutbetyget blir därför tyvärr endast en 2:a! Med en annan författare så hade slutbetyget utan tvekan blivit högre! Ingenting som jag direkt kan rekommendera!
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Svart flicka vit flicka


  Köp boken som film på cdon: