bokrecensioner boktips

Tintin i Sovjet

Originaltitel: Tintin au pays de Soviets
Författare: Hergé
Genre: Seriealbum
Utgivningsår: 1929
ISBN: 9163840286


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tintin 1: Tintin i Sovjet

Den 10 januari 1929 publicerades den första seriesidan ur Tintins äventyr i Sovjet i den belgiska tidningen ''Le Petit Vingtieme'' och en klassiker var född. Serien skapades av den belgiske serietecknaren Hergé (pseudonym för Georges Remi), som levde 1907-1983. Allt som allt blev det 23 äventyr som tog Tintin och hans vänner över hela jordklotet och ända till månen.

Lagom till 75-årsjubileet den 10 januari 2004 utkommer de sex första äventyren i serien, i en helt ny översättning av tintinkännaren Björn Wahlberg, som även gjort den digitala textningen. Hela serien kommer äntligen att utges i kronologisk ordning och från nummer sju och framåt är utgivningstakten ett album per månad fr.o.m. april 2004. Utgivningen av Tintins äventyr i Sverige påbörjades 1960-1962 då Bonniers gjorde ett försök att utge fyra inbundna böcker. Detta fungerade emellertid inte alls, och det dröjde ända till 1968 då Illustrationsförlaget (senare Carlsen/if) påbörjade sin albumutgivning som visade sig bli en succé. Under åren som gått har serien sammanlagt sålt i snart 5,3 miljoner exemplar i Sverige, och vissa av albumen har tryckts i 26 upplagor! I världen ligger den totala försäljningssiffran någonstans runt 200 miljoner exemplar och serien har utgivits i 70 länder på 60 språk.

I sitt första äventyr, ''Tintin i Sovjet'', reser journalisten Tintin och hans hund Milou till Sovjet för att avslöja hur kommunismen egentligen fungerar. Halsbrytande scener avlöser varandra utan någon röd (!) tråd, men här är enda gången vi får se Tintin skriva en artikel, medan Milou får smak för whisky ... Detta var det enda äventyr som Hergé aldrig tecknade om, förmodligen för att det var ett rent beställningsjobb som han inte var helt förtjust i att göra. Det är alltså det enda tintinäventyret helt i svartvitt.

Utdrag ur boken:

>>Petit Vingtième<< är en tidning som alltid strävat efter att hålla sina läsare underärttade om vad som sker i andra länder. Därför kommer tidningen att skicka en av sina allra bästa reportrar till det sovjetiska Ryssland:
TINTIN!
Varje vecka kommer vi att publicera vår reporters äventyr och missöden.

N.B. Redaktionen för >>Petit Vingtième<< garanterar att samtliga fotografier är autentiska. De har tagits av Tintin själv med benäget bistånd från hans sympatiska jycke:
MILOU!

Nedskrivet av Salamis

Medelbetyg: 2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tintin i Sovjet :
2012-04-29 20:40
Första seriealbumet är inget att jubla över. Berättelsen publicerades ursprungligen som följetång med ett uppslag per vecka. Hergé bombarderar därför varannan sida med extrema cliffhangers. Uttalanden som "nu är det slut med oss!", "vi kommer att dö!" och liknande finns med så många gånger att det bli löjligt.
Betyg 1
2015-09-15 13:04
Jag gillade detta album. Visst hade jag hellre sett att den var i färg och så men den var helt okej.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tintin i Sovjet
Liknande böcker:
Den stora bataljen
 L. Salvérius
Vercingetorix dotter
 D. Conrad
En cowboy i Paris
 . Achdé
Prins Charles känsla
 L. Strömquist
Slaget vid kratern
 W. Lambil
Vätterns fasa
 C. Jonsson