bokrecensioner boktips

Krabban med guldklorna

Originaltitel: Le Crabe aux Pinces d'Or
Författare: Hergé
Genre: Seriealbum
Ämnesord: spänning, äventyr
Utgivningsår: 1940
ISBN: 9789175151618


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tintin och Milou upptäcker märkliga burkar som ska innehålla krabba, men det visar sig vara opium som smugglas! Jakten på opiumligan tar våra vänner ända till Saharas öken och Marocko. Under resans gång möter Tintin en försupen sjökapten som med tiden blir hans bäste vän: den koleriske och whiskytörstande kapten Archibald Haddock! En annan ny bekantskap i detta album är styrman Allan Thompson, som senare återkommer vid Rastapopoulos sida.
Medelbetyg: 4 (7 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Krabban med guldklorna :
2010-07-27 11:02
en man som drunknade dom letade efter krabburkar
Betyg 5
2011-12-20 20:55
Tintin träffar kapten Haddock i detta album. Bra berättelse.
Betyg 4
2013-09-19 10:36
Bra
Betyg 4
2020-07-12 11:18
Här hinner det hända mycket och här får vi för första gången stifta bekantskap med kapten Haddock och den skumma Allan. DuPontarna är med på ett hörn och Tintin och Milou hamnar direkt i ett mycket spännande avsnitt. Jag kan faktiskt enbart konstatera att det är dubbelt så mycket mer spänning i Tintins värld än vad det är i Camilla Läckbergs: "Fjällbackaserie" som mer liknar "My little pony" Jag kan varmt rekommendera Krabban med Guldklorna. Animation har aldrig varit något för mig, men Tintin blir aldrig gammalt och jag tycker inte att det finns något som helst barnsligt med det heller. Passar faktiskt för alla åldrar. Oss äldre något mer än yngre kanske mer?.
Toppbetyg!
Betyg 5
2020-07-24 00:27
Dramaturgin kring den lägre i rang som manipulerar och manövrerar ut befälhavaren är känd berättarteknik. Här får läsaren ta del av just detta i relationen mellan Styrman Allan och Kapten Haddock. Detta är det egentliga första mötet med Allan Thompson. Men när Herge med sina medarbetare tecknade om och färglade det tidigare Faraos cigarrer sattes Allan in i en biroll. Han dyker även upp i två senare album. Och Tintins första möte med Kapten Haddock. Klassiker! Krabban med guldklorna får den allra starkaste av treor. Men Herge skulle bli ännu så mycket bättre att betyget stannar där.
Betyg 3
2022-12-01 10:04

Tintin Krabban med guldklorna är ett spännande och innehållsrikt album. I inledningen på berättelsen upptäcker Tintin och Milou en konservburk som innehållit krabbkött. Hos en sjöman som drunknat finner man en bit av etiketten från en konservburk och på den står texten Karaboudjan. Tintin och Dupondtarna besöker skeppet Karaboudjan. På båten blir Tintin nerslagen med en batong och blir inlåst i lastrummet. På båten hittar Tintin och Milou samma märkliga burkar som enligt etiketten ska innehålla krabba, men det visar sig vara opium som smugglats.

På skeppet möter Tintin mannen som ska bli hans bäste vän kapten Haddock. Haddock som är djupt alkoholiserad hålls fånge av sin styrman Allan. När Tintin berättat för kaptenen att hans last består av opium lyckas de båda fly i en av livbåtarna men blir beskjutna av ett sjöflygplan. Tintin lyckas tillförskansa sig flygplanet och flyger iväg mot Spaniens kust.

Jakten på opiumligan leder till att Tintin, Milou och kapten Haddock hamnar i Saharas öken och vaknar de upp på ett ökenfort där får de hjälp med att komma till kusten. I den marockanska hamnstaden Bagghar får Tintin syn på den råbarkade styrmannen Alan Thompson. Nere i hamnen finner kapten Haddock lastfartyget Karaboudjan nu omdöpt till Djebel amilah. Efter upptäckten blir han kidnappad.

Tintin som är opiumligan på spåren klär ut sig till tiggare och ta sig ner i källaren till köpmannen Omar Ben Salaads hus. Nere i källaren finner Tintin mängder med konservburkar som visar sig innehålla opium. I källaren hittar han även kapten Haddock som han befriar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Krabban med guldklorna
Liknande böcker:
Trollkarlarnas natt
 A. Maury
Korpens brödraskap
 A. Maury
Den stora bataljen
 L. Salvérius
Vercingetorix dotter
 D. Conrad
En cowboy i Paris
 . Achdé
Vätterns fasa
 C. Jonsson