bokrecensioner boktips

Det svarta guldet

Originaltitel: Tintin au pays de l'or noir
Författare: Hergé
Genre: Seriealbum
Ämnesord: spänning, äventyr
Utgivningsår: 1948
ISBN: 9789175152509


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En omfattande oljekris leder Tintin och Milou till arablandet Khemed. Tillsammans med mästerdetektiverna Dupond och Dupont blir de brickor i ett spel om makt och olja mellan olika rivaliserande schejker. Kommer lösningen när den busige schejksonen Abdallah blir kidnappad ...?

Medelbetyg: 3,38 (8 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Det svarta guldet :
2008-04-03 23:42
Från Hergès bästa period.
Betyg 4
2010-07-27 12:05
ala bilar seger pang
Betyg 3
2013-08-13 16:18
Super bra för min 9 åriga son som semester läsning.
Betyg 4
2020-07-17 14:10
Inte det bästa av Tintins äventyr även om det på inga sätt är dåligt. DuPontarna är med mer än annars och klantar till det och lockar till många skratt. Intrigen är något rörig men helt okej.
Slutbetyg, en 3:a!
Betyg 3
2020-07-22 23:41
Detta äventyr har funnits i två tidigare versioner innan denna blev den som tillslut utgavs som album. Det är förklaringen till att Kapten Haddock har en sådan liten roll. Och proffessor Kalkyl inte syns alls. De var inte påhittade i de ursprungliga versionerna. Tre betyder bra. Det är ett bra album.
Betyg 3
2022-11-19 12:41
När bensinmotorer börjar plötsligt explodera samtidigt som världsläget är kritiskt, beger Tintin tillsammans med detektiverna Dupond och Dupont till landet Khemed i Mellanöstern för att finna en lösning på mysteriet med sabotage av bensin som orsakar exploderande motorer.

I Khemed hittar hamnpolisen kokain hos Dupontarna och i Tintins hytt hittas hemliga dokument. De tre förs till polisstationen, men Tintin rycks ur vaktstyrkans händer av anhängare till schejk Bab El Ehr, som misstar honom för en vapensmugglare i schejkens tjänst. De för honom till Bab El Ehrs läger, där förväxlingen uppdagas. Tintin tvingas med på en ökenmarsch, men när han kollapsar lämnas han för att dö. Tintin återhämtar sig och tar sig vidare till en oas invid en oljeledning där det finns vatten och dadelpalmer.

När en samling ryttare dyker upp vid oasen i nattmörkret och stora lågor slår upp efter en explosion vid oljeledningen anar Tintin fuffens. Ryttarna försvinner i natten men Tintin är dem i hälarna. Det visar sig att gruppens ledare är en gammal bekant, doktor Müller, som kallar sig för Smith. Tintin slås medvetslös av Müller och lämnas. En sandstorm drar in när Tintin och Milou vandrar vidare.

Av en slump möts Dupontarna och Tintin mitt i sandstormen. De närma sig en stad och de sovande Dupontarna kraschar in i en moské. Tintin undgår upptäckt men Dupontarna hamnar i fängelse. I staden söker Tintin upp emir Muhammed Ben Kalish Ezab för att vädja om detektivernas benådning. Tintin berättar hela historien för emiren. Emirens son Abdallah blir kidnappad. Villkoret för hans frigivning är att emiren förvisar de nuvarande utvinningsbolagen från oljefälten. Tintin misstänker att doktor Müller ligger bakom, trots att brevet undertecknats Bab El Ehr.
Betyg 3
2022-11-25 09:05
Ett av de bättre albumen med Tintin. Kapten Haddock och Kalkyl förekommer sparsamt. Istället är det Dupondtarna som skördar alla skrattpoäng. Först genom deras våghalsiga bilfärd i öknen, där de hela tiden råkar ut för hägringar. Sedan genom att svälja en farlig tablett, så att deras utseenden förvandlas till något som liknar skäggiga troll. Tintin försöker här reda ut varför bilmotorer plötsligt exploderar i samband med att de tankat bensin och hamnar i landet Khemed där emirens som Abdallah blivit kidnappad av någon som visar sig vara Tintins fiende doktor Müller.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Det svarta guldet
Liknande böcker:
Trollkarlarnas natt
 A. Maury
Korpens brödraskap
 A. Maury
Den stora bataljen
 L. Salvérius
Vercingetorix dotter
 D. Conrad
En cowboy i Paris
 . Achdé
Vätterns fasa
 C. Jonsson