bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Alfahannen
Dödergök
En riktig våldtäktsman
Flickan och skulden
Gänget
Skuggorna
Skymningsflickan
Stenhjärtat
Svikaren
Liknande böcker:
Mormors val
 K. Branzell
De kommer att drunkna..
 J. Anyuru
1794
 N. Natt och Dag
Äventyr på kryssningsb..
 A. Örtengren
Hit men inte längre
 M. Maunsbach
Hundraettåringen som t..
 J. Jonasson
Tokyo blues
 P. Hintze
En klimakteriekärrings..
 E. Wigenheim-Westman
Du tysta du glädjelika..
 D. Östlund
Sanning och skvaller
 C. Sittenfeld

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerSmuts

 
Författare: Katarina Wennstam
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789100116385
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har enstark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är atthan spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?


Medelbetyg: 3,67 (27 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Smuts :


Nessa 2007-06-06 21:25
Det här är en riktigt bra bok! Jag tycker den är väldigt bra i personbeskrivningarna och den beskriver ett allvarligt ämne på ett realistiskt och fängslande sätt. Det är svårt att sluta läsa och den har gett mig många tankeställare. Boken är kvar i mina tankar även när jag har läst ut den och den berörde mig. Jag kan verkligen rekommendera den!
Betyg 5

poby 2007-06-20 21:02
En chockerande bok om sexhandel och prostitution.
Jonas Wahl och hans hustru lever ett "perfekt" liv. Det finns bara en hake, Jonas är konstant otrogen. Han är inte otrogen med en kvinna, utan utnyttjar en mängd kvinner på bordeller. Kvinnor, som hålls, mer eller mindre, fångna. Jonas går sakta och säkert mot sin undergång.
Det är en fruktansvärd verklighet, som boken skildrar. Hur män utnyttjar kvinnor, helt utan någon empati eller förståelse. Kanske är boken lite väl pornografisk ibland, men det är kanske jag som börjar bli gammal.
Betyg 4

Freddi 2007-10-03 12:07
Katarina Wennstams debutroman "Smuts" väljer jag att betrakta som en adaption på hennes tidigare reportageböcker om våldtäkt och utnyttjande. Det är uppenbart att det rättvisepatos - blandat med viljan att förstå förövaren - som fått henne att skriva sina reportageböcker, även är motivet till denna.
Och jag tycker hon lyckas med det.

I boken får vi följa den sexköpande stjärnadvokaten Jonas Wahl, hans hustru och barn. Alla intriger och karaktärer har till uppgift att belysa huvudproblematiken. Detta gör boken intressant - framförallt om man följt Katarinas tidigare arbete - men som fristående, skönlitterär bok känns den stympad.
Oftast känns den både realistisk och trovärdig - framförallt i dialogpartierna. Jag tror på karaktärerna och vad de gör - men jag bryr mig inte så mycket. Och det är en brist i en skönlitterär bok.
Det är intressant att följa Jonas självbedrägliga tankebanor som Katarina beskriver med stor människokännedom och insikt. Men jag kan inte förmå mig att känna mer för honom än: "Jaha, ska vi tycka synd om dig eller vad? Skyll dig själv." Lite mer sympati får jag för hustrun som anstränger sig hårdare än sin man att dölja för henne själv vad det är mannen håller på med.

Jag tycker inte Katarina lyckats i denna sin debut, men att hon har mycket stor potential och jag ser fram emot hennes nästa bok.

Angela Kovács som läste in boken kunde varit bra. Flera dialogpartier kändes alldeles äkta och hade gott flöde. Men över lag hade hon en besvärande ambition att gestalta. Det blir till exempel aldrig bra när en vuxen människa ska försöka prata som en tonåring. Jag anser att en bra inläsare ska tygla sin lust att ta ut svängarn på. Det blir snabbt kaka på kaka. Texten i sig förmedlar språk, ton och känslor - det behövs inte att en skådespelare drar på några varv extra.

Betyg 3

Hindelid 2008-02-10 08:06
En mycket bra skriven bok. Det märks att författarinnan är initierad. Hon skriver med balans och engagemang. Ämnet är tragiskt och väldigt aktuellt. Människors ständiga längtan efter att bli lyckliga. Metoderna kan ta sig bisarra yttryck och personerna i berättelsen kör i en återvändsgränd som bara kan bara sluta med tragik. Katarina Wennstam har tagit erfaren hjälp som research och det märks. Boken blir aldrig tradig och man lockas att vända sida.
Betyg 5

maja78 2008-04-28 14:34
Boken var lite trög,men efter ett tag kommer man in i boken å då är den spännande å fängslande å man vill inte lägga bort den.
Betyg 4

moberg 2008-06-17 19:59
En fängslande och otäck bok, men svår att leva sig in i.
Betyg 4

verran 2008-07-17 07:31
Lättläst bok med bra personskildringar. Stundvis kanske lite väl grov men den får i alla fall mig att fundera över hur detta kan existera i dagens samhälle. Även om personerna i boken är fiktiva så bygger mycket av resten på verkligheten. Skrämmande!
Betyg 4

bonadea 2008-07-17 15:55
grymt bra bok om ett skamligt och smutsigt ämnen som inte många vill kännavid!
Betyg 4

Caramilla 2008-08-01 11:38
När jag hade läst - lyssnat - på denna bok kände jag bara en stor frustration. Usch, denna snedvridna syn som vissa män tycks ha på kvinnor och prostitution. En mycket bra bok, men detta synsätt tror jag aldrig vi blir kvitt.
Betyg 4

prisoneria 2008-10-13 15:14
Denna bok blev snabbt en favorit! Språket i boken är väldigt fängslande, duktigt och samtidigt lättläst.
Betyg 4

Ninni_1960 2008-11-12 10:40
Det här är en bok om prostitution, förnekelse, den vackra fasaden, samhällets syn på prostitution och "torskar". En bra bok som jag sent kommer att glömma då den väckte många känslor och tankar i mig.
Hur ser jag och andra "vanliga" på just prostitutionen? Hur ser jag på sexköparna? Hur kan man leva vidare med någon som svikit så genom att köpa sex? Hur blir livet för dem som säljer sex?
Läs den!
Betyg 4

Isidora 2009-01-15 22:56
Katarina Wennstam skriver med engagemang och glöd och en gedigen research ligger bakom boken. Här har vi en som verkligen kan sin grej och det är inte konstigt med tanke på bakgrund som reporter.
Författaren är mindre bra på personbeskrivningarna, men dottern Emma har hon lyckats med. Jag tycker att hon haft en stor vilja att förstå Jonas medan en mindre osympatisk karaktär än Rebecca får man leta. Språket är OK, varken mer eller mindre.
Jag sträckläste boken och den väckte många tankar. En nästan fyra.
Betyg 4

alcara 2010-05-02 23:46
Lite besviken blev jag allt!
Jag hade höga förväntningar på denna roman då jag tidigare läst både "Alfahannen" samt "Dödergök" av Wennstam och älskade dem!

Denna roman nådde inte upp till mina förväntningar, de andra var skrivna på ett mer fängslande och spännande sätt med en skön rytm i texten.
Den var helt klart läsvärd men efterlämnande inte en känsla av "hallelujah moment"
Betyg 3

smillans 2010-05-25 16:06
Boken handlar om att bli sviken, förneka att saker sker i ens omgivning för att man utåt sett vill få allt att vara vackert. Prostitution och sexköpare. Man får följa både från sexköparens sida, hur svårt det är med lagarna kring sexköp och från den som blir sviken.
Oerhört stark bok. Kan rekommendera den starkt!
Betyg 4

h. 2010-06-10 00:39
oj vilken story. skrämmande, mest för man förstår att detta är samhället i stockholm idag. välskriven, och oerhört gripande!
Betyg 4

Rosa 2010-06-19 19:27
En gripande roman med porrigt språk. Den griper och berör men jag tycker inte riktigt om det oklara slutet. Men det kanske ger sig i nästa bok Dödergök. Ska snart läsa den.

Om jag vore man hade jag nog blivit lite sårad över att det i boken framstår som om alla män är svin. Det luktar lite manshat över det hela vilket även det berörde mig illa.

Men boken var lättläst och det är ju ett väldigt viktigt ämne som tas upp.

Jag ger boken 3,5 i betyg och sätter välvilligt en 4:a här på Boksidan.
Betyg 4

hencka 2011-07-17 16:39
Jag tycker det blev något tjatigt och tröttsamt att läsa boken till slut.Det är ju så uppenbart att författaren är feminist ända ut i fingerspetsarna.Historien blir tyvärr snedvriden om fokus hela tiden skall ligga vid hur svekfulla männen är. Det finns väl värre problem i samhället än att en handfull män köper sex,vilket av någon anledning inte är kriminaliserat i alla länder såsom i Sverige.
Betyg 2

emsku 2012-09-19 17:28
Det är ju tyvärr såhär det är i samhället i Sverige i dag.. Bra bok, bra skriven, man fastnar!
Betyg 4

wilmoi 2018-11-09 10:01
Jag blev intresserad av boken eftersom jag tidigare uppskattat Katarinas repotageböcker. Men nu förstår jag varför hon endast skrivit faktaböcker tidigare. Hon är nämligen fullkomligt usel när det kommer till skönlitteratur.

För det första kan man sammanfatta karaktärerna med att de är gjorda av kartong; ingen är trovärdig, alla är förutsägbara. Antingen är dem genomgoda eller genomonda, och mönstret är att alla kvinnor är väna små oskyldiga varelser, och männen samvetslösa egoister. Språket är livlöst, enkelformigt och torftigt. Hon leker inte med språket alls, utan beskriver bara saker och ting mekaniskt och rakt upp och ner utan någon som helst kreativitet i formuleringarna.

Slutet av boken är ett fullkomligt antiklimax. Istället för att välja en mer dramatiskt avslutning så föredrar visst Katarina att man ska bli lika besviken som man varit ända sedan man slagit upp första sidan på denna sorgliga ursäkt till bok. Jag kommer INTE att läsa resten av serien, och rekommenderar inte heller att övriga gör det.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Smuts


  Köp boken som film på cdon: