bokrecensioner boktips

Smuts

Författare: Katarina Wennstam
Genre: Roman
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789100116385


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Jonas Wahl är framgångsrik advokat. Han har enstark och vacker fru, fina barn och ett i varje detalj designat hus. Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är atthan spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.
Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.
Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?

Medelbetyg: 3,67 (27 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Smuts :
2007-06-06 21:25
Det här är en riktigt bra bok! Jag tycker den är väldigt bra i personbeskrivningarna och den beskriver ett allvarligt ämne på ett realistiskt och fängslande sätt. Det är svårt att sluta läsa och den har gett mig många tankeställare. Boken är kvar i mina tankar även när jag har läst ut den och den berörde mig. Jag kan verkligen rekommendera den!
Betyg 5
2007-06-20 21:02
En chockerande bok om sexhandel och prostitution.
Jonas Wahl och hans hustru lever ett "perfekt" liv. Det finns bara en hake, Jonas är konstant otrogen. Han är inte otrogen med en kvinna, utan utnyttjar en mängd kvinner på bordeller. Kvinnor, som hålls, mer eller mindre, fångna. Jonas går sakta och säkert mot sin undergång.
Det är en fruktansvärd verklighet, som boken skildrar. Hur män utnyttjar kvinnor, helt utan någon empati eller förståelse. Kanske är boken lite väl pornografisk ibland, men det är kanske jag som börjar bli gammal.
Betyg 4
2007-10-03 12:07
Katarina Wennstams debutroman "Smuts" väljer jag att betrakta som en adaption på hennes tidigare reportageböcker om våldtäkt och utnyttjande. Det är uppenbart att det rättvisepatos - blandat med viljan att förstå förövaren - som fått henne att skriva sina reportageböcker, även är motivet till denna.
Och jag tycker hon lyckas med det.

I boken får vi följa den sexköpande stjärnadvokaten Jonas Wahl, hans hustru och barn. Alla intriger och karaktärer har till uppgift att belysa huvudproblematiken. Detta gör boken intressant - framförallt om man följt Katarinas tidigare arbete - men som fristående, skönlitterär bok känns den stympad.
Oftast känns den både realistisk och trovärdig - framförallt i dialogpartierna. Jag tror på karaktärerna och vad de gör - men jag bryr mig inte så mycket. Och det är en brist i en skönlitterär bok.
Det är intressant att följa Jonas självbedrägliga tankebanor som Katarina beskriver med stor människokännedom och insikt. Men jag kan inte förmå mig att känna mer för honom än: "Jaha, ska vi tycka synd om dig eller vad? Skyll dig själv." Lite mer sympati får jag för hustrun som anstränger sig hårdare än sin man att dölja för henne själv vad det är mannen håller på med.

Jag tycker inte Katarina lyckats i denna sin debut, men att hon har mycket stor potential och jag ser fram emot hennes nästa bok.

Angela Kovács som läste in boken kunde varit bra. Flera dialogpartier kändes alldeles äkta och hade gott flöde. Men över lag hade hon en besvärande ambition att gestalta. Det blir till exempel aldrig bra när en vuxen människa ska försöka prata som en tonåring. Jag anser att en bra inläsare ska tygla sin lust att ta ut svängarn på. Det blir snabbt kaka på kaka. Texten i sig förmedlar språk, ton och känslor - det behövs inte att en skådespelare drar på några varv extra.

Betyg 3
2008-02-10 08:06
En mycket bra skriven bok. Det märks att författarinnan är initierad. Hon skriver med balans och engagemang. Ämnet är tragiskt och väldigt aktuellt. Människors ständiga längtan efter att bli lyckliga. Metoderna kan ta sig bisarra yttryck och personerna i berättelsen kör i en återvändsgränd som bara kan bara sluta med tragik. Katarina Wennstam har tagit erfaren hjälp som research och det märks. Boken blir aldrig tradig och man lockas att vända sida.
Betyg 5
2008-04-28 14:34
Boken var lite trög,men efter ett tag kommer man in i boken å då är den spännande å fängslande å man vill inte lägga bort den.
Betyg 4
2008-06-17 19:59
En fängslande och otäck bok, men svår att leva sig in i.
Betyg 4
2008-07-17 07:31
Lättläst bok med bra personskildringar. Stundvis kanske lite väl grov men den får i alla fall mig att fundera över hur detta kan existera i dagens samhälle. Även om personerna i boken är fiktiva så bygger mycket av resten på verkligheten. Skrämmande!
Betyg 4
2008-07-17 15:55
grymt bra bok om ett skamligt och smutsigt ämnen som inte många vill kännavid!
Betyg 4
2008-08-01 11:38
När jag hade läst - lyssnat - på denna bok kände jag bara en stor frustration. Usch, denna snedvridna syn som vissa män tycks ha på kvinnor och prostitution. En mycket bra bok, men detta synsätt tror jag aldrig vi blir kvitt.
Betyg 4
2008-10-13 15:14
Denna bok blev snabbt en favorit! Språket i boken är väldigt fängslande, duktigt och samtidigt lättläst.
Betyg 4
2008-11-12 10:40
Det här är en bok om prostitution, förnekelse, den vackra fasaden, samhällets syn på prostitution och "torskar". En bra bok som jag sent kommer att glömma då den väckte många känslor och tankar i mig.
Hur ser jag och andra "vanliga" på just prostitutionen? Hur ser jag på sexköparna? Hur kan man leva vidare med någon som svikit så genom att köpa sex? Hur blir livet för dem som säljer sex?
Läs den!
Betyg 4
2009-01-15 22:56
Katarina Wennstam skriver med engagemang och glöd och en gedigen research ligger bakom boken. Här har vi en som verkligen kan sin grej och det är inte konstigt med tanke på bakgrund som reporter.
Författaren är mindre bra på personbeskrivningarna, men dottern Emma har hon lyckats med. Jag tycker att hon haft en stor vilja att förstå Jonas medan en mindre osympatisk karaktär än Rebecca får man leta. Språket är OK, varken mer eller mindre.
Jag sträckläste boken och den väckte många tankar. En nästan fyra.
Betyg 4
2010-05-02 23:46
Lite besviken blev jag allt!
Jag hade höga förväntningar på denna roman då jag tidigare läst både "Alfahannen" samt "Dödergök" av Wennstam och älskade dem!

Denna roman nådde inte upp till mina förväntningar, de andra var skrivna på ett mer fängslande och spännande sätt med en skön rytm i texten.
Den var helt klart läsvärd men efterlämnande inte en känsla av "hallelujah moment"
Betyg 3
2010-05-25 16:06
Boken handlar om att bli sviken, förneka att saker sker i ens omgivning för att man utåt sett vill få allt att vara vackert. Prostitution och sexköpare. Man får följa både från sexköparens sida, hur svårt det är med lagarna kring sexköp och från den som blir sviken.
Oerhört stark bok. Kan rekommendera den starkt!
Betyg 4
2010-06-10 00:39
oj vilken story. skrämmande, mest för man förstår att detta är samhället i stockholm idag. välskriven, och oerhört gripande!
Betyg 4
2010-06-19 19:27
En gripande roman med porrigt språk. Den griper och berör men jag tycker inte riktigt om det oklara slutet. Men det kanske ger sig i nästa bok Dödergök. Ska snart läsa den.

Om jag vore man hade jag nog blivit lite sårad över att det i boken framstår som om alla män är svin. Det luktar lite manshat över det hela vilket även det berörde mig illa.

Men boken var lättläst och det är ju ett väldigt viktigt ämne som tas upp.

Jag ger boken 3,5 i betyg och sätter välvilligt en 4:a här på Boksidan.
Betyg 4
2011-07-17 16:39
Jag tycker det blev något tjatigt och tröttsamt att läsa boken till slut.Det är ju så uppenbart att författaren är feminist ända ut i fingerspetsarna.Historien blir tyvärr snedvriden om fokus hela tiden skall ligga vid hur svekfulla männen är. Det finns väl värre problem i samhället än att en handfull män köper sex,vilket av någon anledning inte är kriminaliserat i alla länder såsom i Sverige.
Betyg 2
2012-09-19 17:28
Det är ju tyvärr såhär det är i samhället i Sverige i dag.. Bra bok, bra skriven, man fastnar!
Betyg 4
2018-11-09 10:01
Jag blev intresserad av boken eftersom jag tidigare uppskattat Katarinas repotageböcker. Men nu förstår jag varför hon endast skrivit faktaböcker tidigare. Hon är nämligen fullkomligt usel när det kommer till skönlitteratur.

För det första kan man sammanfatta karaktärerna med att de är gjorda av kartong; ingen är trovärdig, alla är förutsägbara. Antingen är dem genomgoda eller genomonda, och mönstret är att alla kvinnor är väna små oskyldiga varelser, och männen samvetslösa egoister. Språket är livlöst, enkelformigt och torftigt. Hon leker inte med språket alls, utan beskriver bara saker och ting mekaniskt och rakt upp och ner utan någon som helst kreativitet i formuleringarna.

Slutet av boken är ett fullkomligt antiklimax. Istället för att välja en mer dramatiskt avslutning så föredrar visst Katarina att man ska bli lika besviken som man varit ända sedan man slagit upp första sidan på denna sorgliga ursäkt till bok. Jag kommer INTE att läsa resten av serien, och rekommenderar inte heller att övriga gör det.
Betyg 1Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Smuts
Liknande böcker:
Bara på besök
 B. Oleary
De ofrälsta
 R. Harris
Blå
 M. Lunde
Flickvänskontraktet
 A. Keiler
Jag är Gud
 M. Karim
Gökungen
 L. Marklund
De sju vindarnas hus
 A. Estberg
En mor
 M. Gorkij